Film o Dubčekovi sľubne pokračuje

Lecalogo resizeAndrej Antonio Leca, producent a autor projektu Dubček – sloboda alebo smrť – Ľudská tvár produkčnej spoločnosti Leca Production, oslovil ešte vo februári rakúskeho exprezidenta Heinza Fischera o pomoc v medzinárodných kontaktoch a tiež ako konzultanta filmového projektu o Dubčekovi, ktorý túto úlohu prijal. V týchto dňoch dostal od neho list, ktorom mu oznámil, že prevzal záštitu nad filmovým projektom, ktorého režisérom je svetoznámy režisér Lordan Zavfanović.

Ešte pred touto dobrou správou bol Andrej Antonio Leca bol na trojdňovej návšteve Kirgizska, kde sa stretol s ministrom kultúry, informácií a turizmu Kirgizskej republiky Zhamankulovom Azamatovom Kaparovichom ohľadom spolupráce  na FischerLeca resizepripravovanom slovenskom veľkofilme. Minister kultúry Kirgizska vyjadril úctu voči osobnosti Alexandra Dubčeka, ktorý prežil svoje detstvo v ďalekom Kirgizsku a aj vďaka rodičom Alexandra Dubčeka, členom výrobného družstva Interhelpo "Esperantistov", sa vybudovala podstatná časť infraštruktúry hlavného mesta Biškek (v tom čase Frunze), od nemocnice, prvej fabriky až po prvú školu v Kirgizskej republike.

Minister kultúry takisto vyjadril podporu Kirgizskej republiky k úspešnej realizácii pripravovaného filmu. Táto krajina v strednej Ázii si osobnosť Alexandra Dubčeka mimoriadne váži, čo dokazuje Lecaaministerkultury resizeaj fakt, že v budove Ministerstva kultúry je kabinet venovaný Alexandrovi Dubčekovi a výrobnému družstvu Interhelpo a na budove ministerstva je umiestnená pamätná tabuľa venovaná Alexandrovi Dubčekovi.

Ministerstvo kultúry Kirgiska pripravilo pre Leca production konferenciu venovanú prezentácii slovenského filmového projektu o Dubčekovi, ktorého premiéra je plánovaná na rok 2023. Uskutočnila sa v Únii kinematografie Kirgizska v Biškeku, na ktorej sa zúčastnili viacerí významní producenti a filmári.

Andreja A. Lecu prijal aj generálny riaditeľ Únie kinematografie Kirgizska a vyjadril podporu a snahu byť nápomocný pri Lecysfilmármi resizerealizácii filmu. Zároveň Leca dohodol koprodukčnú spoluprácu s významným kirgizským filmárom a producentom Akzholom Bekbolotovom. Počas pobytu v hlavnom meste Biškek sa Leca vydal na výpravu po stopách Interhelpo, formujúceho sa v 20. rokoch minulého storočia, predovšetkým Slovákmi a Čechmi, ale aj Maďarmi a Nemcami, ktorí položili základy industrializácie štátu.

PreddomomDubceka resize„V najstaršom kultúrnom dome v Kirgizsku - Interhelpo nás srdečne privítala jeho riaditeľka Janetta Chernova kultúrnym programom mladých talentov, ktorí v národných kostýmoch nadšene predviedli kirgizskú tradičnú hudbu. V tanečnej sále, v ktorej tancovali na miestnych zábavách aj rodičia Alexandra Dubčeka, visia fotografie na jeho pamiatku. Jedna z potomkov Interhelpistov  Zina s ďalšími členmi delegácie nás previedli štvrťou Interhelpo, navštívili sme pôvodný dom, v ktorom Alexander Dubček vyrastal, kde akoby zastal čas v minulom PamatnikDubceka resizetisícročí, či starý cintorín a prvú základnú školu v celom Kirgizsku, ktorú postavil spolu s ďalšími členmi družstva aj Štefan Dubček, otec Alexandra Dubčeka. Poznanie, že v Kirgizsku, ďaleko od našej krajiny, jestvuje miesto, kde náš najznámejší Slovák, Alexander Dubček, zanechal svoju energiu i dušu vloženú do pomoci ľuďom, je veľmi silné a dojemné“, hovorí  Leca.

"Verím v dobro človeka. Alexander Dubček. Na pamiatku tým, čo pre svoj ideál o spravodlivej spoločnosti obetovali všetko.” - je napísané na pamätníku na starom cintoríne Interhelpo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.