Václav Marhoul začne nakrúcať bestseller Pomaľované vtáča

PulsReslogo resizeAmbiciózny plán režiséra, scenáristu a producenta Václava Marhoula preniesť na filmové plátno celosvetovo oceňovaný román Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča, sa po mnohých rokov príprav blíži k realizácii – 23. marca 2017 padne jeho prvá klapka. Jasné je obsadenie hlavných členov štábu, časový plán výroby i lokácie.

Hlavnú úlohu stvárni deväťročný Petr Kotlár z Českého Krumlova. Ponuku hrať vo filme už prijali Stellan Skarsgard (Prelomiť vlny, Dobrý Will Hunting, Piráti z Karibiku, Mamma Mia!) a Udo Kier (Epidemic, Armageddon, Blade, Virus 1.0). Písomne už potvrdil svoj záujem podieľať sa na filme americký herec Harvey Keitel. Súčasťou medzinárodného obsadenia je tiež poľský herec Lech Dyblik, ukrajinské herečky Nina Šunevič a Ala Sakalova, ruský herec Aleksej PetrKotlan resizeKravčenko (Choď a pozeraj sa), z českých naríklad Petr Vaněk Jitka Čvančarová, Filip Kaňkovský a další. Jedna z hlavných postáv (17-ročná Labina) bude obsadená slovenskou herečkou. Vzhľadom na harmonogram výroby obsadenie tejto postavy ešte prebieha. V rokovaní sú aj ďalší herci, ktorí budú nakrúcať v druhej polovici roka, respektíve v roku 2018 – okrem iného ďalšie dve hviezdy svetového filmu, ktorých agenti finalizujú podklady pre zmluvy, ako i další herci z Nemecka a Slovenska, ktorí sa priebežne potvrdia v priebehu realizácie.

Pomaľované vtáča je silný dramatický príbeh o bezprostrednom vzťahu medzi hrôzou a krutosťou na jednej strane a nevinnosťou a láskou na strane druhej. Hoci literárna predloha spôsobuje od svojho prvého vydania v roku 1965 silné kontroverzie, získala svetový ohlas a mnoho prestížnych literárnych cien. Ide o románový debut autora románov Bol som pri tom a Pinball – jedného z najvýznamnejších a najvýraznejších svetových spisovateľov minulého storočia Jerzyho Kosińského. „Román Pomaľované vtáča ma – rovnako ako milióny čitateľov po celom svete – hlboko zasiahol a po dokončení svojho predchádzajúceho filmu Tobruk v roku 2008 som sa rozhodol, že spravím všetko pre to, aby som na predlohu získal filmové práva. Napokon sa mi to podarilo“ zaspomínal na začiatok náročného projektu Václav Marhoul.

O Marhoulovom zámere sfilmovať slávnu knihu vedel dlho iba právnik, ktorý s držiteľmi práv rokoval. Prvá oficiálna informácia bola zverejnená až vo chvíli, keď sa po mnohých peripetiách podarilo v roku 2010 licenciu podpísať. Nasledovalo trojročné martýrium písania postupne sedemnástich verzii scenára v spolupráci s ôsmimi dramaturgami. „Boli chvíle, kedy ma prepadol pocit, že to nedokážem, že som si naložil viac ako unesiem,“ priznal Václav Marhoul v jednom z rozhovorov. Kľúčový implulz, potvrdenie kvality scenáristickej predlohy a motiváciu do ďalšej práce prinieslo Zvláštne uznanie poroty scenáristickej súťaže ScripTeast na festivale v Cannes 2013. V rámci príprav filmu, ktorá nasledovala, precestoval Václav Marhoul približne osem tisíc kilometrov po Poľsku, Ukrajine, Česku a Slovensku s cieľom nájsť vhodné lokácie. Vôbec najťažšie na celej príprave však bolo zabezpečenie financií na pokrytie rozpočtu filmu, ktorý predstavuje zhruba 5,8 milióna eur.

Režisér  nepovažuje svoj projekt Pomaľované vtáča za vojnový film. Ani za film o Holokauste. Keď začal v roku 2010 písať scenár, vôbec netušil, že nadčasové posolstvo o osamelom putovaní a útrapách malého židovského chlapca počas druhej svetovej vojny, získa na ešte väčšej aktuálnosti. Nedávne a stále prebiehajúce udalosti v Európe – migračná kríza, šírenie xenofóvnych predsudkov a nenávisti bez znalosti faktov, to všetko ešte umocnilo naliehavosť jeho výpovede. Film bude po realizačnej stránke v mnohých aspektoch výnimočným filmom, čo dokazuje nielen odhadovaných 105 filmovacích dní, ale aj rozhodnutie nakrútiť ho čiernobielo, vo formáte Cinemascope a na 35 mm negatív.  Po dvojdňových predkrútkach v blízkosti Prahy padne prvá klapka hlavného nakrúcania 23. marca v ukrajinskej dedinke Svalovyči. Nakrúcanie bude pokračovať v ďalších šiestich etapách na Slovensku (od júna 2017), v Čechách a posledná fáza sa uskutoční v júni 2018 v poľskom meste Świebodzice. Svetová premiéra je naplánovaná na máj 2019, do slovenských a českých kín by Pomaľované vtáča malo vstúpiť v septembri 2019.

Spoločne s Václavom Marhoulom (scenár, réžia, producent) sa v najužšom tíme spolupracovníkov na realizácii filmu podieľajú Vladimír Smutný (kamera), Jan Vlasák (architekt), Luděk Hudec (strih), Jakub Čech a Pavel Rejholec (majstri zvuku), Helena Rovná a Petr Pluhař (kostýmoví výtvarníci), Ivo Strangmüller (masky) a Petr Ostrouchov (hudba). Na slovenskej etape nakrúcania spolupracuje architekt Juraj Fábry a vedúci stavby Braňo Petráš. Slovenskými producentkami filmu sú Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská. „Sme veľmi radi, že do projektu potvrdila svoj vstup RTVS. Vo verejnoprávnej televízii považujú projekt za kvalitne pripravený a najmä - rovnako ako my - za dôležitý.“ uvádza slovenská producentka filmu Zuzana Mistríková. „Film má výnimočné herecké obsadenie. Marhoulov zámer získať prestížnych hercov nie je v prípade Pomaľovaného vtáčaťa  samoúčelný. Okrem skutočnosti, že príbeh si svojou povahou vyžaduje silné herecké osobnosti, na ktorých sú postavené „epizódy“, ktorými hlavný detský hrdina prechádza, je zámerom spraviť „až na dreň drsný“ ale divácky príťažlivý film. Zámerom tvorcov je, aby ho videlo čo najväčšie množstvo divákov, pretože - žiaľ - látka je aktuálnejšia, akoby sme si želali.“

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.