O Krištáľový glóbus zabojujú aj slovenské filmy

KarloveVarylopgo resizeV súťažnom programe Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary sa o priazeň poroty bude tento rok uchádzať päť slovenských filmov, no zastúpenie našej kinematografie bude omnoho bohatšie. Slovenské filmy sa premietnu aj v nesúťažných sekciách a reprezentantov s filmovými projektmi budeme mať tiež v programe pre filmových profesionálov. 52. MFF Karlove Vary sa začne v piatok 30. júna a potrvá do soboty 8. júla 2017.

Do hlavnej súťaže karlovarského festivalu jeho dramaturgovia vybrali film Čiara slovenského režiséra Petra Bebjaka, ktorý sa bude o cenu Krištáľový glóbus uchádzať s ďalšími jedenástimi snímkami z celého sveta. Ide o kriminálny  ciara resizepríbeh situovaný do srdca slovensko-ukrajinského pohraničia, kde sa pretínajú kultúry, jazyky i ľudské životy. Film s hercom Tomášom Maštalírom v hlavnej úlohe šéfa organizovaného zločinu zobrazuje univerzálny príbeh človeka, ktorého nekompromisne formovalo prostredie. Do rovnakej súťaže je zaradená aj koprodukčná historická dráma režiséra Václava Kadrnku Křižáček o rytierovi, ktorý hľadá syna a na ceste do vlastného podvedomia sa musí stretnúť so svojím najväčším strachom. V súťaži dokumentárnych filmov má slovenská kinematografia zastúpené tiež dva filmy. Mnohovrstevný portrét obľúbeného speváka, ktorého piesne ovplyvnili celé generácie Slovákov a Čechov Richard Müller: Nespoznaný NINA resizerežiséra Mira Rema a snímku Svet podľa Daliborka v réžii Víta Klusáka s prienikom do života radikálneho neonacistu, ktorý neznáša svoj život, no nevie, čo by mal zmeniť. Už so svojím druhým filmom bude na karlovarskom festivale súťažiť aj slovenský režisér Juraj Lehotský. V súťažnej sekcii Na východ od Západu uvedie svoj nový celovečerný film Nina o dvanásťročnom dievčati, ktorého rodičia sa rozvádzajú. Všetky filmy budú mať na festivale svetovú premiéru s výnimkou Removho dokumentu, pre ktorého bude uvedenie v Karlových Varoch medzinárodnou premiérou.

 

Výpočet slovenských filmov sa pri súťažných sekciách festivalu nekončí. Najviac filmov sa premietne v prehľadovej RichardMullernespoznany resizesekcii České filmy 2016 – 2017, ktorá je reprezentatívnym výberom z aktuálnej filmovej sezóny. Uvedených bude osem filmov Piata loď (2017) Ivety Grófovej, Špina (2017) Terezy Nvotovej, Out (2017) Györga Kristófa, Baba z ľadu (2017) Bohdana Slámu, Masaryk (2016) Juliusa Ševčíka, Cez kosti mŕtvych (2017) Agnieszky Holland, Lichožrúti (2016) Galiny Miklínovej a dokumentárny film Červená (2017) režisérky Olgy Sommerovej. Bakalársky film talentovaného režiséra Michala Blaška Atlantída, 2003 z bratislavskej Vysokej školy múzických umení sa v Karlových Varoch predstaví v sekcii Prvé podanie, ktorá uvádza filmy desiatich mladých európskych režisérov nastupujúcej generácie. V tematickej sekcii Ľudia odvedľa so zámerom ukázať väčšinovej verejnosti ako správne komunikovať s postihnutými ľuďmi uvedie festival celovečerný debut Juraja Lehotského z roku 2008 Slepé lásky. V sekcii Návraty k prameňom bude mať obnovenú svetovú premiéru film jediného slovenského oscarového režiséra Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze (1965) v úplne novej reštaurovanej verzii, ktorej zvuková stopa sa digitalizovala a reštaurovala v modernom digitalizačnom pracovisku Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

Do výberu šiestich českých a slovenských projektov vo fáze vývoja s potenciálom uspieť na medzinárodnom filmovom trhu Pitch & Feedback sú zaradené tri slovenské projekty. Pred skupinou piatich zahraničných expertov z rôznych oblastí filmového priemyslu sa budú prezentovať pripravované filmy Made in Czechoslovakia režisérky Jany Nemčekovej, Moc režiséra Mátyása Priklera a Nech je svetlo režiséra Marka Škopa. Prezentácia sa koná v rámci Industry programu už po šiestykrát v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, Českým filmovým centrom a MFF Karlove Vary. V Docu Talents sa bude prezentovať dokument Raj na zemi režiséra Jara Vojteka o slovenskom novinárovi a fotografovi Andrejovi Bánovi a film Okupácia 1968 o vstupe vojsk Varšavskej zmluvy v podobe krátkych filmov pätice režisérov Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elise Scheidt, Magda Szymkow a Stephan Komandarev, ktorý produkčne zastrešuje Peter Kerekes. Ten v časti Works in Progress predstaví svoj pripravovaný režijný film Cenzorka o strážkyni z odeského väzenia. V Eurimages Lab Project Award sa budú o cenu pre najsľubnejší experimentálny projekt uchádzať aj dva filmy so slovenskou účasťou, a to Môj neznámy vojak režisérky Anny Kryvenko a The Sound is Innocent režisérky Johany Švarcovej.

 

Počas festivalu v Karlových Varoch sa slovenskí tvorcovia alebo zástupcovia slovenských filmových inštitúcií zúčastnia aj diskusie pod názvom Majoritné alebo minoritné koprodukcie? Efektívna podpora pre české a slovenské filmy, ktorej témou bude hľadať odpovede na otázku financovania ambicióznych  česko-slovenských koprodukcií so záujmom chrániť menšie domáce produkcie, ďalej konferencie združenia Europa Distribution i prezentácie Creative Europe – MEDIA pod názvom Inovatívne príklady filmovej distribúcie v Európe. Súčasťou sprievodného programu bude výstava slovenskej fotografky Zuzany Mináčovej Život s fotoaparátom, ktorá predstaví jej voľnú umeleckú tvorbu od najstarších čiernobielych cyklov cez fotografie dokumentárneho charakteru až po farebné experimenty a fotografické portréty významných osobností umeleckého života.

 

Prezentáciu slovenskej kinematografie na 52. MFF Karlove Vary 2017 zabezpečuje Národné kinematografické centrum Slovenského filmového ústavu (SFÚ) a uskutoční sa za bohatej účasti slovenských tvorcov. Pri tejto príležitosti SFÚ vydal aj aktuálny newsletter Slovenské filmy na 52. MFF Karlove Vary. Viac informácií o slovenskej účasti na 52. MFF Karlove Vary 2017 nájdete na oficiálnej adrese festivalu www.kviff.com.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.