SFÚ predstaví na Febiofeste filmy z archívnych zbierok

Febiologo resizeAj v programe jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest Slovenský filmovýústav (SFÚ) ako spoluorganizátor svoje zastúpenie prostredníctvom filmov zo svojich archívnych fondov, nových koprodukčných projektov a je aj partnerom niektorých sprievodných podujatí. SFÚ významne participuje tiež na príprave aktivít v časti určenej pre filmových profesionálov Industry Days v bratislavskom Kine Lumière.

Filmové skvosty z archívnych zbierok SFÚ
Do divácky obľúbenej festivalovej sekcie Klubový jukebox sa dostal film Dušana Hanáka Ružové sny (1976), komédia o mladom dedinskom poštárovi Jakubovi a cigánke Jolanke, ktorých autenticky stvárňujú Juraj Nvota a Iva Bittová. Film, v ktorom hlavných hrdinov rozdeľujú predsudky voči vzťahu ľudí z rôznych kultúrnych a rasových RuzovesnzVPolák2 resizekomunít, sa v sekcii premietne vďaka výberu mladých hercov Noëla Czuczora a Dominiky Morávkovej po tom, ako sa organizátori rozhodli tento rok pri príležitosti 25. výročia festivalu zveriť výber filmov nie samotným divákom, ale osobnostiam slovenskej umeleckej scény. Hanákov film sa premietne v nedeľu (18. marca) v Kine Lumiere. Z archívnych fondov ústavu sa na špeciálnej projekcii v Café Berlinka Slovenskej národnej galérie v nedeľu (18. marca)  premietne digitálne reštaurovaný animovaný film Krvavá pani (1980) od režiséra Viktora Kubala. Film o zločine a láske inšpirovaný historickou legendou o krutej Čachtickej panej zachytáva na pozadí romantického ľúbostného príbehu večný boj dobra so zlom.

Po minuloročnej pozitívnej skúsenosti sa aj tento rok  premietne za osobnej účasti tvorcov pásmo krátkych filmov Obrazy (proti) extrémizmu, ktoré zostavila filmová historička Eva Filová. V sekcii Filmový kabinet deťom je určené predovšetkým pre mladých ľudí a podľa slov zostavovateľky, „jeho hlavným zámerom je posilnenie historického povedomia študentov, scitlivenie ich vnímania a porozumenia reprezentácií závažných spoločenských tém a podôb extrémizmu... Do tohtoročného programu sme vybrali filmy na tému rasová a etnická neznášanlivosť a holokaust.“ Z archívnych zbierok SFÚ diváci uvidia strihový film Jána Kadára o RuzovesnzVPolák resizefašistických zločinoch Tisovej vlády Sú osobne zodpovední za zločiny proti ľudskosti! (1946) a dokumentárny film o novom živote Rómov ako plnoprávnych občanov republiky Upre Roma (1955) režiséra Dimitrija Plichtu. Doplnia ich snímky O Soni a jej rodine (2006) režisérky Daniely Rusnokovej, ktorá v rómskej osade Rudňany sledovala viac ako dva roky jednu z rodín, a príbeh židovského stolára, ktorý zvrátil chod dejín, v réžii Michala Toporcera pod názvom Stolár (2015). Projekcia sa uskutoční v nedeľu (18. marca) v Kine Lumiere.

SFÚ na Febiofeste ako koprodukčný partner
V sekcii Slovenská filmová krajina, ktorá v premiérach a predpremiérach prináša najnovšie slovenské filmy a televízne projekty, sa divákom predstaví nový dokumentárny film Válek (2018) režiséra Patrika Lančariča, ktorého je SFÚ koprodukčným partnerom. Film je portrétom básnika a politika Miroslava Válka, ktorý v uplynulom storočí výrazne poznamenal slovenskú kultúru a dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií a základným východiskom filmu sa pre nich stal Válkov vnútorný rozpor medzi básnikom a politikom, medzi intímnym a verejným. Film bude na slávnostnej premiére v pondelok (19. marca) v Artkine za zrkadlom uvedený za účasti režiséra Patrika Lančariča a ďalších tvorcov.

Krst filmovej publikácie aj večer filmologického časopisu Kino-Ikon
Počas Febiofestu sa v piatok (16. marca)  v Kine Lumière. uskutoční krst knihy Martina Palúcha Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989, ktorá vyšla vo vydavateľstve Drewo a srd v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Publikácia sa venuje téme mocenského zasahovania do umeleckého diela, ktoré zvykneme označovať pojmom cenzúra, a sledovaniu rôznych foriem a prejavov cenzorských zásahov, s ktorými sa v slovenskom dokumentárnom filme stretávame v ponovembrovej realite. V utorok (20. marca) bude Kino Lumière hostiť Večer Kino-Ikonu, filmologického časopisu pre vedu o filme a pohyblivom obraze, ktorého spoluvydavateľom je SFÚ, za účasti priateľov a redakčnej rady časopisu. Pri tejto príležitosti festival v sekcii Kino Ikon+ predstaví unikátnu tvorbu francúzskeho režiséra, scenáristu, kameramana, strihača a antropológa Jeana Roucha.

Bohatý program pre filmových profesionálov na podujatí Industry Days  
Významnou časťou sa SFÚ podieľa na podujatí Industry Days, určenom predovšetkým filmovým profesionálom, producentom a študentom filmových škôl. Už tretí ročník sa uskutoční v dňoch 20. a 21. marca v Kine Lumière a jeho hlavným pilierom je prezentácia pripravovaných slovenských projektov Works In Progres. Tento rok sa jej zúčastní deväť dlhometrážnych a tri krátkometrážne filmy. Z hraných filmov sa budú prezentovať Správa režiséra Petra Bebjaka, Malý Juraja Lehotského, Loli paradička režisérskej dvojice Richard Staviarsky a Víťo Staviarsky, Nech je svetlo Marka Škopa, VILLA LUCIA Michala Kollára a tiež dokumentárne snímky Raj na zemi Jara Vojteka, Čiary Barbory Sliepkovej, Skutok sa nestal Barbory Berezňákovej a Pátranie po zvláštnych ženách Mira Rema. Doplní ich trojica krátkometrážnych titulov Kid Gregora Valentoviča, Experiment Jany Smokoňovej a Po sezóne, ktorý pripravuje Andrea Kalinová. Počas prezentácie sa jej účastníci dozvedia viac o európskej platforme LIM – Less Is More, zameranej na podporu a vývoj projektov nízkorozpočtových hraných filmov, ktorú predstaví jej kurátor Massimo Nardulli.

Počas dvojdňového podujatia sa za účasti filmových profesionálov, tvorcov, sales agentov i zástupcov prestížnych medzinárodných filmových festivalov z Toronta, Berlína, Benátok, Varšavy, Karlových Varov a mnohých ďalších uskutoční aj panelová diskusia na tému Menej je niekedy viac – prečo potrebujeme krátke filmy, zameraná na podporu a profesionálne zázemie pre krátky film na Slovensku. Témou ďalšej panelovej diskusie Slovenská filmová krajina – zdroje a rezervy budú aktuálny stav a výzva slovenského filmového priemyslu z hľadiska financovania, infraštruktúry, služieb a prezentácie. Pripravené sú aj dva masterclassy. Na jednom z nich svoju tvorbu predstaví mladá režisérka a scenáristka Jacqueline Lentzou, absolventka London Film School, ktorá má na svojom konte viacero úspešných krátkych filmov, druhý masterclass Inovácia, inšpirácia a technológie budúcnosti: Umelecké filmové projekty a ich využitie bude viesť rakúska nezávislá výskumníčka Claudia Schnugg, ktorá poukáže aj na hravý prístup umenia k novým technológiám.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.