Výročné ceny ASFK už po desiaty raz

Febiologo resizeV Kine Lumière – kine Slovenského filmového ústavu sa dnes otvoril už po dvadsiaty piaty raz Medzinárodný festivalfilmových klubov Febiofest. Výnimočný medzník však nemal iba festival. Výročné ceny Asociácie slovenských filmových klubov, ktoré sa pravidelne počas otvorenia festivalu odovzdávajú sa rozdali už desiaty raz – v štyroch kategóriách – Najlepší filmový klub, Najlepší klubový film, Prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu a Prínos svetovej kinematografii. Cien bolo ale pripravených tento rok až šesť.

Prvou kategóriou bol Najlepší klubový film za rok 2017. Zástupcovia filmových klubov najviac hlasovali za snímku Paterson Jima Jarmuscha. Príbeh o vodičovi autobusu, ktorý píše básne sa stretol s nadšením u slovenských divákov aj kritikov. Získané ocenenie bude režisérovi zaslané, avšak do rúk ho počas slávnostného večera prevzal Palo Macho. Ten totiž vybral túto snímku ako svoj tip do sekcie Klubový jukebox. „ Je to pocta poézii a každodennosti, “ povedal.

 

Sklenené ocenenie ako Najlepší filmový klub za rok 2017 si odniesol filmový klub Mladosť z Bratislavy.  V Asociácii slovenských filmových klubov patrí k tým najstarším. Cenu si prevzala z rúk zakladateľa ASFK Petra Dubeckého vedúca kina pani Daniela Hýrošová. „Kino Mladosť má tento rok 105 rokov,“ spomenula pri preberaní. Nezabudla poďakovať všetkým, ktorí počas fungovania kina a filmového klubu stáli pri nej a neustále vyvíjali jeho fungovanie.

 

Následne sa na rad dostala Výročná cena za prínos slovenskej kinematografii a klubovému hnutiu, tú si prevzali až dve osobnosti. Prvou z nich bol divadelný a filmový scénograf Fero Lipták. Ten počas svojho pôsobenia spolupracoval na množstve filmových projektov ako Neha (1991, r. Martin Šulík), Všetko čo mám rád (1992, r. Martin Šulík), Vták Ohnivák (1997, r. Václav Vorlíček), Krajinka (2000, r. Martin Šulík), Cigán (2011, r. Martin Šulík) či Lajka (2017, Aurel Klimt) a mnohých ďalších. Za jeho tvrobu získal aj niekoľko ocenení.  „ Ďakujem vám za priazeň a dôveru, že chodíte do kina, a že nás podporujete,“ dodal.  Cenu mu odovzdal práve režisér Martin Šulík, s ktorým nielen, že spolupracoval na mnohých jeho filmoch, ale boli aj spolubývajúcimi na vysokoškolskom internáte. Okrem toho je tiež laureátom tohto ocenenia – získal ho v roku 2012.

 

Druhým oceneným v tejto kategórii bol prezident MFFK Febiofest a zakladateľ Asociácie slovenských filmových klubov Peter Dubecký. Cenu mu odovzdal dramaturg z Filmového klubu v Múzeu SNP v Banskej Bystrici, ktorý bol súčasťou ASFK už od jej začiatku - Ivan Polóny. Podľa jeho slov cenu odovzdával človeku  „, ktorý intenzívne pracuje na tom, aby dostal do kín umelecky hodnotné a nekomerčné filmy.“ Cenu si, samozrejme, prebral osobne. „ Je to pre mňa veľká česť a dôvera,“ povedal a cenu symbolicky venoval dnes zosnulému Olegovi Pastierovi – „nezávislému básnikovi, spisovateľovi, vydavateľovi a disidentovi, ktorý bol veľkým podporovateľom filmových klubov.“

 

Poslednou cenou je Výročná cena za prínos svetovej kinematografii.  Aj tu boli menovaní až dvaja laureáti. Prvým je francúzsky režisér Arnaud Desplechin a druhým, tiež francúzsky, tvorca Leos Carax.  Desplechina poznajú diváci vďaka jeho snímkam ako napríklad Jimmy P. alebo Tri spomienky.  Na MFFK Febiofest uvedie osobne svoj najnovší film Ismaelove prízraky, ktorý festival ukončí. Leos Carax si zasa nepochybne získal fanúšikov svojou snímkou Holy Motors. Na Febiofeste uvedie osobne aj túto snímku a stretnúť ho návštevníci budú môcť aj na masterclasse na pôde VŠMU. Cenu si obaja preberú osobne počas záveru MFFK Febiofest.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.