Mike Leigh predsedom poroty Berlinale

berlinale_logo_maco

Usporiadatelia nadchádzajúceho 62. medzinárodného filmového festivalu, ktorý sa bude konať v dňoch 9. až 19. februára 2012 v Berlíne oznámili, že ponuku predsedať hlavnej festivalovej porote prijal britský režisér Mike Leigh.

Počas svojej štyridsaťročnej filmárskej kariéry sa Mike Leigh tabloval ako jeden z navýraznejších predstaviteľov autorského filmu a protagonista vlny, označovanej ako New British Cinema. Je známy tým, že vyzýva hercov k improvizácii v mene posilnenia utváraných charakterov. Hoci sa nevyhýba spoločenskej kritike, britskú spoločnosť vykresľuje s chápavým ľudským humorom. Jeho diela získali množstvo ocenení, vrátane cien Britskej filmovej akadémie BAFTA a viacerých nominácií na Oscara.

Mike Leigh režíroval vyše dvadsať filmov, ale nevyhýba sa ani práci dramatika, scenáristu a divadelného režiséra. Na konte má viac než dve desiatky divadelných hier. Najnovšia, s názvom Grief, bude mať v britských divadlách premiéru v januári 2012. Mike Leigh pôsobí aj ako rektor známej London Film School.

Ako filmový režisér debutoval v roku 1972 snímkou Bleak Moments, ktorá získala Zlatého leoparda na filmovom festivale v Locarne. V roku 1993 získal cenu ako najlepší režisér festivalu v Cannes za film Nahý a o tri roky neskôr Zlatú palmu za Tajomstvá a klamstvá. Snímku nominovali na päť Oscarov. Zlatého leva, hlavnú cenu benátskeho medzinárodného filmového festivalu, mu udelili v roku 2004 za drámu Vera Drake. Mike Leigh sa so svojimi snímkami zúčastnil na berlínskom festivale celkom štyri razy. Film Happy-Go-Lucky získal v roku 2008 Strieborného medveďa za herecký výkon Sally Hawkinsovej. Ostatný Leighov film Another Year vlani priemetol v súťažnej prehliadke festival v Cannes a bol nominovaný na Oscara.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.