Filmsurfing

Filsurfinglogo resizeBývalý britský premiér Boris Johnson (59), ktorý od júna píše stĺpčeky pre denník Daily Mirror, bude moderátorom a komentátorom britskej GB News, ktorá vznikla v roku 2021. Do jeho novej agendy budú patriť voľby v Británii , ktoré budú v januára 2025 i v USA , ktoré budú na budúci rok. „ Budem tomuto skvelému kanálu poskytovať svoje neprikrášlené názory na všetko od Ruska po Čínu a vojnu na Ukrajine, na to, ako všetky tieto výzvy riešiť, na obrovské príležitosti, ktoré sú pred nami,“ povedal pre sociálnu platformu X.



Do oscarového zápasu vysiela Dánsko film Nikolaja Arcela Promised Land (Zem zasľúbená) s Madson Mikkelsenom v hlavnej roli. Zo známych hercov vo filme hrá i švédsky herec Gustav Lindh (Rytieri spravodlivosti, Srdcová kráľovná). Mal premiéru na tohtoročnom MFF Benátky a jeho scenár vznikol zo PromisedLand SongsofEarth resizespolupráce s ďalším známym dánskym režisérom Andersom Thomasom Jensenom ( O kuratách a ľuďoch, Mäsiari, Blikajúce svetlá). Príbeh filmu sa odohráva v 18. storočí. Bývalý vojak Ludwig Kahlen sa rozhodne počúvnuť výzvu kráľa, vydať sa do neúrodnej časti Jutska a kultivovať jeho pôdu. Narazí však na miestneho vládcu a ten je presvedčený, že všetko patrí jemu a nie kráľovi. Film vznikol v spoločnej koprodukcii s Nemeckom a Švédskom. Je to už druhá Arcelova nominácia, v roku 2012 to bol rovnako historický film Kráľovská aféra. Nóri nominujú film Songs of Earth (Piesne zeme), dokumentárny film, ktorý ich bude zastupovať aj v kategórii dokumentárnych filmov, režisérky a producentky Margareth Olin. Výkonnými producentami filmu boli Liv Ulmann a Wim Wenders. Film je naplnený úchvatnými obrazmi krajiny Oldedalen na severe Nórska.

Klasik iránskeho filmu Dariush Mehrjui bol so svojou ženou, scenáristkou Vahideh Mohammadifar, DariushMehrjui resizezavraždený vo svojom dome na okraji Teheránu. Preslávil sa v roku 1969, keď nakrútil film Krava o roľníkovi, ktorý stratí milované zviera a príde o rozum, začne sa mu zdať, že sám je kravou. Keď film premietli ajatolláhovi Chomejnímu, vzal filmárov na milosť, lebo pochopil propagandistické možnosti tohto príbehu ilustrujúceho, podľa verzie novej moci, nastupujúcej po islámskej revolúcii 1979, nedostatky šachovho režimu. Dariush Mehrjui bol vzdelaným svetoobčanom a jeho filmy sa často inšpirovali západnými príbehmi, interpretovanými do iránskej reality.

Wickedlittle resizeBritskú herečku Oliviu Colman (Favoritka, Impérium svetla) uvidia jej fanúškovia v novom filme , čiernej komédii Wicked Little Letters (2023). Premiéru bude mať vo februári 2024 a príbeh je inšpirovaný reálnymi udalosťami z roku 1920, keď sa v malom prímorskom mestečku rozpútal škandál okolo obscénnych listov. Spolu s írskou herečkou Jessie Buckley hrajú susedky, Colmanová je adresátom listov a Buckleyová páchateľkou. Timothy Spall hrá policajného vyšetrovateľa, ktorý má rébus vyriešiť.

Rodina slávneho taiwanského režiséra Hou hsiao-hsiena ohlásila, že majster končí kariéru kvôli Alzheimerovej chorobe. Jeho filmy Mesto smútku (1989), Kvety Šanghaja (1998), Millenium Mambo (2001) alebo The Assasin (2015), ktorý sme videli i v našej distribúcii, vyniesli v 80. rokoch taiwanskú kinematografiu na svetovú úroveň.
 
MamaMia resizeMeryl Streep by sa rada vrátila do ďalšieho pokračovania filmu Mamma Mia! Jej Donna je už síce po smrti, ale herečka sa vyjadrila, že požiadala producentku Judy Craymer, aby niečo vymyslela. Jej kolegovia z filmu, Amanda Seygried, Colin Firth, Pierce Brosnan i Stellan Skarsgard jej želanie podporili. Meryl Streep sme naposledy videli vo filme Don´t Look Up! (2021) a najnovším seriálom s jej účasťou je titul Len vraždy v budove (2021-2023) tvorcov Steve Martina a Johna Hoffmana.
Kos resize
Zlatého leva na 48. festivale poľských filmov v Gdyni bol udelený filmu Drozd (Kos) režiséra Pawla Maślonu. Odohráva sa v roku 1794, keď sa do Poľska vracia Tadeusz „Kos“ Kościuszko (Jacek Braciak) a plánuje povstanie proti Rusom, moblizujúc poľskú šľachtu i sedliakov, s neľútostným ruským rotmajstrom Duninom (Robert Wieckiewicz) v pätách. Vo filme hrajú i Bartosz Bielenia, Andrej Seweryn, Agnsiezka Grochowska (Hranica) a ďalší. Strieborného leva získala režisérka Olga Chajdas za film Imago, ocenený aj na MFF Karlove Vary, najlepším režisérom bol Jan Holoubek (Dvojník) a Cenu publika získali Sedliaci režisérskej dvojice Doroty a Hugh Welchman, tvorcovia filmu S láskou Vincent (2017), ktorý sme videli i v našich kinách.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.