Filmsurfing

Filsurfinglogo resizePo seriáloch Škandál po anglicky a Škandál v britskom štýle, štúdio Amazon ohlásilo ďalšie pokračovanie pod názvom A Very Royal Scandal, inšpirovaný sexuálnymi škandálmi člena britskej rodiny, princa Andrewa a jeho kontaktami s Jeffrey Epsteinom, americkým finančníkom a pedofilom (recenzia dokumentárneho seriálu Nechutne bohatý: moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina je na našom webe). Príbeh sa odvíja od rozhovoru Andrewa s novinárkou Emily Maitlis, po ktorom princ rezignoval na svoje verejné funkcie člena kráľovskej rodiny. Rolu Andrewa vytvoril Michael Sheen a rolu novinárky Ruth Wilson.

Newyorské štúdio CreativeChaos, ktoré sa špecializuje na dokumenty o spoločenských zmenách, kúpilo práva na reportážnu knihu poľskej autorky a KlemSuchanov resizeaktivistky Klementyny Suchanow To je vojna, s podtitulom Ženy, fundamentalisti a nový stredovek. Plánovaný je štvordielny seriál a autorka bude plniť funkciu producentky. Vyšla v roku 2020 a tvoria ju denníky , záznamy z protestov, ktoré začali 3. októbra 2016. Vyvolalo ich sprísnenie trestov za interupciu a tak poľské ženy vyšli do ulíc, aby bojovali za svoje práva.

Každoročnú cenu Nordic Council získal film Empire režisérky Frederikke Aspock. Absurdná komédia a dráma sa inšpirovala dánskou koloniálnou minulosťou, odohrávajúcou sa na území ostrova Saint Croix v Karibiku v roku 1848. Anna Heegaard a Petrine sú blízkymi priateľkami, ale ich postavenie je odlišné aj keď sú obe farebné. Anna je slobodná a žije pohodlný život s manželom, dánskym guvernérom, generálom Petrom von Scholtenom, Petrine je otrokyňa a stará sa o jej domácnosť. Všetko prebieha v klude, až kým sa nezačnú šíriť správy o rebélii.

Do nominácie na European Film Award, ktoré sa budú odovzdávať 9. decembra v Berlíne, sa dostali tri dánske filmy, dokument Apolonia, Apolonia režisérky Ley Glob mal premiéru na tohtoročnom festivale IDFA a sleduje mladú umelkyňu Fauda resizeApoloniu Sokol v priebehu trinástich rokov, od štúdia na Parížskej umeleckej akadémii. O filme Promised Land Nikolaja Arcela, sme už informovali. Mads Mikkelsen je nominovaný v kategórii najlepší mužský herecký výkon a do tretice je to film Quiet Migration režisérky Malene Choi, nominovaný v kategórii objav roku. Jeho hrdinom je devätnásťročný adoptovaný Kórejčan Carl a rozhodne sa hľadať svoje vlastne korene.

Vo vojne s palestínskym Hamasom zomreli dvaja členovia zo štábu legendárnej Faudy. Narukovalo celé mužské osadenstvo seriálu. Najprv v Gaze zahynul jeden zo zvukárov Lior Waitzman a potom produkčný 38 - ročný Matan Meir.

Goldinevojnovédenniky resizeIzraelský dokumentarista Yariv Mozer nakrútil Golda´s War Diaries (Goldine vojnové denníky). Pri príležitosti 50. výročia Yom Kippurskej vojny, uvoľnil Izraelský národný archív oficiálne protokoly z kancelárie premiérky v čase vojny. Doteraz neboli verejnosti známe. Stenogramy a ďalšie dokumenty popisujú dianie v centre a osvetľujú momenty, počas ktorých sa odohrávali najdôležitejšie rozhodnutia. Dokazujú, že napriek jej imidžu, vytvorenom hraným filmom Golda, bola rozhodná, asertívna a neurobila žiadnu chybu.

V americkej produkcii vzniká nový seriál New Look z obdobia druhej svetovej vojny. Postavu Coco Newlook resizeChanell v nej zahrá Juliette Binoche, Diora austrálsky herec Ben Mendelsohn a v zozname hercov je i John Malkovich. V príbehu sa zrejme objavuje i okolnosť, známa len odnedávna. V jej biografii Sleeping With Enemy (2011), ktorú napísal Hal Vaugh, zahraničný korešpondent a vojnový veterán, zverejnil dokumenty, ktoré ju usvedčujú zo spolupráce s nacistami. Jej milencom bol nemecký špión Gunter von Dincklage. Seriál režíruje Todd A, Kessler, Napísal a produkoval druhú a tretiu sériu ikonického seriálu Sopranos.

Víťazom brnenského medzinárodného festivalu Serialkiller (24.-29.9.) sa stal český true-crime seriál MarkovicHojer resizeMetóda Markovič: Hojer v réžii Pavla Soukupa. Vracia sa do 80. rokov komunistického Československa. Major Jiří Markovič vyšetruje vraždu ženy, za ktorou stojí sériový vrah Ladislav Hojer. Oboch spájal zvláštny vzťah, zabiják údajne vnímal vyšetrovateľa ako otca. Seriál vznikol v produkcii VOD platformy Voyo. V súťaži bol medzi inými i slovenský seriál Víťaz režiséra Jana Hřebejka a rumunský Spy/Master (recenzia na našom webe). Predsedom poroty bol švédsky producent Piodor Gustaffson (Tina a Vore režiséra Ali Sarandon resizeAbbasiho). Víťazom v kategórii web series sa stal Lowbudget Jana Musila.

Deväťnásteho novembra sa skončil tohtoročný Black Nights Festival (POFF) v estónskom Talline. Najlepší film vybrala porota na čele s dánskou herečkou Trine Dyrholm. Stal sa ním film Misericordia talianskej režisérky Emmy Dante, Je to príbeh troch prostitutiek, ktoré sa starajú o mentálne zaostalého Artura.

S herečkou Susan Sarandon ukončila spoluprácu agentúra UTA po jej verejnej podpore Palestíny na nedávnej demonštrácii v New Yorku. Zdieľa na X/Twitteri i posty člena kapely Pink Floyd Rogera Watersa, ktorý bol dlhodobo známy svojimi antisemitskými výrokmi.

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.