Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeS festivalom, venovaným kameramanskému umeniu, začal festival Camerimage (Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Camerimage) v poľskej Toruni už v roku 1993 a od roku 2017 úspešne pokračuje pod názvom EnergaCamerimage, keďže súčasťou sponzorského tímu sa stala skupina Energa, patriaca do spoločnosti Orlen. Tá sa zaoberá spracúvaním ropy a distribúciou pohonných hmôt. Festival sa koná každoročne od 12.- 19. novembra a udeľuje ceny, Zlaté žaby, pre tandem režisér - kameraman. Do programu sú zaradené okrem medzinárodnej a domácej súťaže hraných a dokumentárnych filmov, aj súťaž študentských filmov, videoklipov a televíznych seriálov.

 

Na „žaby” prišli zakladatelia festivalu údajne tak, že siahli po kameramanskom slangu ma označenie istého druhu záberu. Tohto roku si zlatú odniesla dvojica logozaba resizeTodd Field a kameraman Florian Hoffmeister za film Tár, striebornú Darius Khodji a režisér Alejandro G. Innáritu za Bardo a striebornú režisér Olivier Hermanus a Jamie D. Ramsay, podpísaný pod titul Living.

Je to najväčšia filmová udalosť v Poľsku a svedčí o tom i dlhý rad oslňujúcich prominentných hosťov. Filmové ceny za celožitovné dielo odovzdali bardovi poľského filmu Jerzymu Skolimowskému (Íá, 2022), Bazovi Luhrmanovi ( Moulin Rouge, Elvis).

Zvláštnu cenu Krzystofa Kieślowského za vynikajúce režijné výsledky odovzdali britskému režisérovi Samovi Mendesovi. Na festivale hovoril o svojej spolupráci s kameramanmi Conradom Hallom (Cesta do zatratenia SamMendes resize2002 a Americká krása 1999) až po Roberta Deakinsa a dotkol sa i udalostí na Ukrajine. „... je ťažké hovoriť o oslave, po tom, čo vidíme obrazy z Ukrajiny, prítomné i na tomto ceremoniále. Ja som nakrútil s Rogerom film o dvoch mladých mužoch, ktorých zasiahla nezmyselná vojna (1917, pozn.). Otázku, či majú tieto príbehy zmysel som dostával neustále. Obávam sa, že majú a stále budú mať. Stojíme pri Ukrajine.“

Do boja o Zlaté glóbusy zasiahne s veľkou pravdepodobnosťou jeho nový film Ríša svetla (Empire of Light) , ktorý pôjde u nás do kín asi v marci 2023. V roli Hilary, ktorá pracuje v kine Ríša svetla ako biletárka, upratovačka a predavačka občerstvenia, sa predstavila známa Olivia Colman RIsasvetla resize(nezabudnuteľná kráľovná Anna vo Favoritke Yorgosa Lanthimosa z roku 2018) . Je milá a obetavá, kinárska rodina ju má rada. Hlavný manažér Mr. Ellis (Colin Firth) však jej ústretovosť zneužíva, pod zásterkou práce s dokumentami od nej decentne čerpá sexuálne službičky. Hilary je osamelá a jej duša je hlbšia než sa zdá. Keď do kina prichádza nový biletár Stephen (Michal Ward), začne sa otvárať vzťah mladučkého černošského chlapca, túžiaceho dostať sa na architektúru a staršej ženy, postihnutej minulosťou. Trpí psychickými deformáciami, vidíme výbuchy hnevu i zničujúce bludné predstavy. Okrem holdu milovanému kinu, je to i film o priateľstve a vlastne i o láske.

Bardo resizeČasopis Variety uverejnil svoje tipy na obsadenie oscarovej kategórie medzinárodný film, ktorá bude vyhlásená koncom decembra. Do prvej päťky zaradili redaktori filmy Close belgického Lucasa Dhonta, Na západnom fronte pokoj nominovaného za Nemecko, v réžii Edwarda Bergera, francúzsky Saint Omer Alice Diop, juhokórejský film Podozrivá Park Chan -wooka a dánského Svätého pavúka Ali Abbasiho. V ďalšej línii sú to: poľský film Jerzy Skolimowského Íá, ukrajinský Klondike Maryny Er Gorbach, rakúsky Korzet Marie Kreutzer, Bardo Alejandra G. Inárritu za Mexiko a Argentína 1985 Santiaga Mitre.

Do krízového stavu dospelo jednanie o právach pre vysielanie na streamovacích platformách medzi odborovou organizáciou Create Denmark, reprezentujúcou režisérov, hercov a ďalších filmových tvorcov a „major streamers“ najväčšími spoločnosťami, nakupujúcimi dánske filmy a seriály ako Netflix, Viaplay1, TV 22, HBO Max3, Disney+, Amazon Prime. Odmietajú požadované platby ako extrémne drahé. Dohodu s odbormi uzavrela po dlhom a náročnom jednaní Danish Producers Association v roku 2021, ale nakupujúca strana túto dohodu odmietla. V približnom prepočte tak dánski producenti prišli o investície vo výške asi 200 miliónov euro, ako sa uvádza v otvorenom liste zástupcov hlavných dánských produkčních společnosti Miso Film, SAM Production, Apple Tree Production, Nordisk Film, SF Film a ďalších. Ich apel je dramatický: „Rok 2022 bol pre dánsky film a produkciu tv seriálov zničujúci. DanielBlake resizeNajhorší v histórii. Rok 2023 môže byť ešte horší „ Od januára sa v dôsledku tejto situácie zo strany streamovacích společnosti prakticky neinvestovalo a producenti tvrdia, že ak sa nič nezmení, likvidácia polovice produkcie nie je nereálna. „Dánsky ´content´ je drahý,“ píše sa v liste s obavou, že financie sa presťahujú do lacnejších destinácií. Môžme hádať, kedy, v akom hviezdnom tisícročí si takúto vetu budú môcť dovoliť slovenskí tvorcovia.

Film Ja, Daniel Blake (2016) britského režiséra Kena Loacha bude mať i divadelnú verziu. Autorom textu je predstaviteľ hlavnej role Dave Johns. Autorom filmového scenára bol Paul Laverty. Realizovať ju bude spoločnosť Cardboard Citizens, ktorá sa venuje divadelným produkciám pre bezdomovcov a zároveň ich angažuje aj ako hercov. V roku 2016 takto pripravila i divadelnú verziu Loachovho filmu Joyland resizeCathy Come Home (1966). Dave Johns pochádza z Newcastlu, pracoval ako murár a vystupoval ako stand up komik.

V Pakistane sa zvádza boj o domáce uvedenie filmu Joyland režiséra Saima Sadiqa, ktorý si z tohtoročného MFF Cannes odniesol Cenu poroty v sekcii Un Certain regard. Je to príbeh o láske ženatého muža a transgender ženy. Voči premietaniu vystúpili nábožensky orientované kruhy s výhradou, že film „ je nezlučiteľný s normami slušnosti a morálky“. Premiéra filmu bola pozastavená, ale Muhammad Tahir Hassan, predseda organizácie Central Board of Film Censors vyhlásil, že „rada nemá voči premietaniu žiadne výhrady“. Film bol nominovaný za Pakistan ako kandidát na Oscara.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.