Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizePredsedníčkou poroty na 73. ročníku Berlinale (16.2. 2023) bude americká herečka Kristen Stewart (32). Oznámili to 9. decembra výkonná riaditeľka festivalu Mariette Rissenbeek a umelecký riaditeľ Carlo Chatrian. Označili ju za jednu z najtalentovanejších, mnohostranných herečiek mladej generácie a za skvelý most medzi USA a Európou. Hrala dcéru Jody Foster vo filme Úkryt (2002) Davida Finchera , sérii Twilight Saga (2008-2012) a v tandeme s Juliette Binoche vo filme Sils Maria (2014) francúzskeho režiséra Oliviera Assayasa.

Taliansky režisér Luca Guadagnino pripravuje film podľa románu amerického spisovateľa Williama S. Burroughsa, napísaného v rokoch 1951-1953, DanielCraig resizepublikovaného kvôli problematickému obsahu v roku 1985. V angličtine má názov Queer, v češtine vyšiel v roku 2004 pod názvom Teplouš. Do hlavnej role obsadil Daniela Craiga. Príbeh narkomana a homosexuála, hľadajúceho lásku sa odohráva v Mexico City a je do značnej miery autobiografický. Je voľným pokračovaním jeho predchádzajúceho románu Feťák (Junkie). Hitom youtube je reklama na poľskú vodku Belvedere, kde Daniel Craig predvádza svoje skvelé tanečné umenie v réžii Taika Waititiho. Film Luca Guadagnina Daj mi tvoje meno ( 2017) sa premietal i v našich kinách. James Ivory dostal Oscara za najlepšie adaptovaný scenár.

O seizmických zmenách v animovanom filme sa hovorí v súvislosti s rastom produkcie čínskych štúdií a ich globálnej JujutsuKaisen resizeprítomnosti prostredníctvom streamingových platforiem. V obľube ich má zvlášť Netflix. Konkurujú i produkcii anime a Japonci sledujú tento proces so znepokojením. „Čínske štúdiá sa za posledných niekoľko rokov zlepšili a sú schopné vytvárať originálny obsah,“ hovorí Shizuka Kurosaki, ktorý má na starosti produkciu anime v spoločnosti Sony Group. V rebríčkoch najúspešnejších anime titulov, premietaných v roku 2022 figurujú filmy Jujutsu Kaisen 0: The Movie, ktorý evidentne zaujal i české a slovenské anime publikum. Na ďalších miestach sú filmy Dragon Ball Super: Super Hero, One Piece Film Red, alebo Suzume No Tojimari režiséra Makoto Shinkaia, ktorý je v tomto široko zdieľanom žánri stále v kurze.

Úspechy japonského filmu sú v posledných rokoch nesporné. Debut režisérky Chie Hayakawy Plán 75 je čerstvo nominovaný na Oscara. Rolu starej ženy, Plan75 resizezvažujúcej eutanáziu vytvorila herečka Chieko Baisho a film si z MFF Cannes odniesol zvláštne uznanie. Trofeje na medzinárodných filmových fórach získal režisér Ryusuke Hamaguchi, Oscara i Zlatý glóbus, Cenu za najlepší scenár na MF v Cannes za film Drive My Car i Strieborného medveďa na Berlinale v roku 2021 za film Kolo šťastia a fantázie. Cenám na prestížnych festivaloch predchádzala Zlatá palma v Cannes pre Hirokazu Koreedu za film Zlodeji (Shoplifters) v roku 2018 a v roku 2020 získal Kiyoshi Kurosawa Strieborného leva za najlepšiu réžiu na MFF Benátky za film Wife of a Spy. Pozornosť mladým japonským režisérom a režisérkam venuje dlhodobo Berlinale. Tohto roku sa do výberu dostali filmy Small, Slow But Steady ( na MF Karlovy Vary uvedený pod názvom Naslouchej očima) režiséra Sho Miyake i My Small Land režisérky Emmy Kawawadovej, ktorá bola asistentkou Hirokazu Koreedy na filme The Third Murder (2017). O filmoch tvorcov Masakazu Kaneko, Mayu Nakamura, Yuka Yasukawa alebo Yusuke Okuda snáď budeme počuť v nasledujúcich rokoch.

V Poľsku zomrel vo veku 83 rokov herec Jan Nowicki. Hral u všetkých najvýznamnejších poľských režisérov, JanNowicky resizezačínal v Popoloch (1965) Andreja Wajdu, v Bariére (1966) Jerzyho Skolimowského, Panovi Wolodyjowskom (1969) Jerzy Hoffmana i Špirále (1978) Krzystofa Zanussiho. Jeho manželstvo s maďarskou režisérkou Martou Mészáros trvalo 30 rokov a hral i v jej filmoch Denník pre moje deti (1984) a Denník pre moje lásky (1987). Svoju poslednú rolu vytvoril vo filme Zanussiho Liczba doskonala (2022).

V decembri navštívil Varšavu spoluzakladateľ a riaditeľ Netflixu Reed Hastings. Miestni predstavitelia servisu – Anna Nagler, riaditeľka oddelenia seriálov pre Strednú a Východnú Európu a Lukasz Kluskiewicz, riaditeľ filmovej sekcie, ohlásili štyri nové projekty. Je ním seriál Heweliusz tvorcov seriálu Veľká voda Furioza resize(Netflix, 2022) , režiséra Jana Holoubka , producentky Anny Kepińskej a scenáristu Kaspra Bajona. Ide o katastrofickú drámu, týkajúcu sa potopenia trajektu Jan Heweliusz z roku 1993. Zahynulo v nej 55 osôb. Ďalším je pokračovanie megahitu Furioza scenáristu a režiséra Cypriana T. Olenckého. Choď napred, bratku (Idź przodem bracie) asi tak by sa zrejme dal preložiť názov seriálu, neo-westernu o histórii konfliktu dvoch rodín, stojacich proti sebe. Po prvý krát by mal pre Netflix režírovať Maciej Pieprzyca. Nás možno bude zaujímať film Lady Jánošík, príbeh dospievajúcej dievčiny, ktorá na svojich potulkách narazí na bandu goralov a legenda Jánošíka tak ožije v súčasnej interpretácii. Film bude režírovať Kalina Alabrudzińska, známa fanúškom Netflixu, kvôli seriálu Sexify ( recenzia na našom webe).

Najnovší film s Anthony Hopkinsom v jednej z ústredných rolí, Armageddon Time (2022) zatiaľ v ArmagedonTime resizeplánoch na uvedenie v našich kinách zatiaľ nefiguruje, ale za zmienku stojí. Režíroval ho James Gray (Ad Astra, 2019) a premiéru mal v súťaži na MFF Cannes. Odohráva sa v New Yorku roku 1980, pred zvolením Ronalda Reagana za prezidenta. Je spomienkou na režisérovo detstvo a jeho alter ego 11 ročný Paul Graff (Banks Repeta), pochádza zo židovskej rodiny s ukrajinskými koreňmi. Jeho dedko Aaron (Anthony Hopkins) emigroval do USA cez Ellis Island a je v Paulovom živote najdôležitejšou postavou. Rodičom (Jeremy Strong a Anne Hathaway) robí starosti jeho kamarádstvo s černošským spolužiakom Johnnym. Po sérii spoločných výčinov ho odvelia do prestížnej školy, kde im vlieva elitné sebavedomie staršia sestra Donalda Trumpa Maryanne (Jessica Chastain).

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.