Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizePri príležitosti premiéry rakúskeho filmu Rimini (filmový diptych, doplnený filmom Sparta), kultového režiséra Ulricha Seidla, si pripomeňme nedávne úspechy susednej kinematografie. Na MFF Cannes v sekcii Un certain regard získala cenu za najlepší herecký výkon Vicky Krieps za rolu Sissy vo filme Korzet režisérky Marie Kreutzer. Film sa bude uchádzať v boji o Oscarov.

Dvojitý triumf zožala na MFF v Benátkach dvojica filmov – Vera a Eismeyer. V sekcii Orrizonti dostali tvorcovia Tizza Covi a Rainer Frimmel cenu za Vera resizenajlepšiu réžiu za prvý a zároveň bola predstaviteľa titulnej role Vera Gemma, dcéra slávneho talianského herca, známého zo spaghetti westernov, Giulianna Gemmu, najlepšou herečkou. Príbeh je žánrovo označený ako biografická fikcia, lebo v ňom vystupuje ako skutočná postava. Zrazí na ulici v Ríme osemročného chlapca a do jej života zasiahne nielen on, ale aj jeho otec.

Debut režiséra Davida Wagnera Eismayer obdržal Grand Prize v sekcii Settimana della Critica. Odohráva sa v prostredí rakúskej armády. Prísny veliteľ sa zamiluje do nováčika menom Falak, čo otrasie jeho dovtedajšími hodnotami a názormi. Inšpiroval ho skutočný príbeh.

Na MFF v Locarne bol prvý krát udelený Zelený leopard za film s enviromentálnou tematikou. Odniesol si ho Nikolaus Geyrhalter za dokument Matter of Our Place o znečistení oceánov. Cenu mladej poroty Junior Jury Award dostal film Serviam- I will Serve režisérky Ruth Mader. Odohráva sa v prostredí katolíckej internátnej školy neďaleko Viedne.

Ku globalizujúcemu sa rámcu filmových kultúr prispievajú i medzinárodné koprodukcie. Počet ich účastníkov je čoraz vyšší a významným dôsledkom tohto JakeGyllenhal resizeprocesu je i šírenie spolupráce do symbolicky i geograficky najvzdialenejších kútov sveta. Globálnym zámerom vyhovujú miesta – križovatky, ideálne OSN, medzinárodné ozbrojené sily, alebo nadnárodné inštitúcie. Vysokú frekvenciu majú vo filmoch tlmočníci. Pohybujú sa v rôznych prostrediach a spĺňajú ideálne podmienky pre generovanie príbehov, vhodných pre vstup vysokého počtu koprodukčných partnerov. Od Tlmočníčky (2005) Sydney Pollaca s Nicole Kidman a Seanom Pennom už uplynulo takmer dvadsaťročie a týchto postáv neubúda, skôr naopak. Tlmočníci sú úspešným „tovarom“ aj v Ázii. Svoj tlmočnícky „diskurz“ majú Číňania v seriáli Tlmočníci (2016) aj Indovia. Režisér Vikas Bahl pripravuje rovnomenný film v spolupráci s Francúzmi. Nakoniec aj my máme v tomto portfóliu svojho Tlmočníka (2018) Martina Šulíka. Na plátna sa snáď dostane čoskoro očakávaný Tlmočník (2022) Guya Ritchieho, príbeh amerického vojaka Johna (Jake Gyllenhaal), ktorý sa snaží zachrániť afghánského tlmočníka Ahmeda (Dar Salim).

Medzi podporenými projektami Nordisk Film and TV Fond sú pripravované filmy dánskej režisérky olebornedal resizeCharlotte Sieling (Margrete – kráľovná severu) Way Home, príbeh otca, hľadajúceho syna i Ole Bornedala (Bombardovanie, Zabijaci z malomesta) Nightwatch – Demons are Forever. Nadväzuje na jeho film z roku 1994 Nightwatch a odohráva sa opäť v márnici, kde pracuje študentka medicíny Emma. Do hlavných úloh obsadil režisér Nikolaja Coster - Waldaua i Papriku Steen.

Čínskou odpoveďou na americký Top Gun Maverick, kterého premietanie Čína nepovolila, je film Born to Fly o smelých testovacích pilotoch. Domáce kiná s veľkým úspechom premietajú film Homecoming režiséra Rao Xiaozhi, príbeh o hrdinskej záchrane 125 Číňanov z vojnovej Líbie v roku 2011. Porovnateľné príjmy z premietania nedosahujú obrovský úspech minuloročného filmového hitu Battle at Lake Changjin trojice režisérov Chen Kaige, Tsui Hark a Dante Lam, ktorý za prvý víkend hlásil príjem 203 miliónov dolárov.

Nový film tvorcu oscarovej Idy a Studenej vojny Pawla Pawlikovského má názov The Island a je príbehom ida resizemanželského páru, ktorý sa v 30. rokoch rozhodne utiecť od civilizácie a vytvoriť na ľudoprázdnom ostrove svoj súkromný raj. Objaví ho však podnikavý milionár a rozhodne sa na mieste vybudovať luxusný rezort. Hlavné úlohy vytvoria Joaquin Phoenix a Rooney Mara, ktorý už spolu hrali v Márii Magdaléne (2018). Začne sa nakrúcať v máji budúceho roku a za poľskú stranu sa na ňom podieľa producentka Idy Ewa Puszczyńska.

Joaquin Phoenix bude novým Napoleonom Bonaparte vo filme Riddley Scotta Kitbag. Rozpráva o 36145 resizejeho zložitých vzťahoch s manželkou Jozefinou Bonaparte (Vanessa Kirby). Predstaví ho ako geniálneho a ambiciózního stratéga a tvorcovia sľubujú i spektakulárne bitevné scény. Vo filme sa objaví i francúzsky herec Tahar Rahim (Mauritánec: Denník z Guantanama, 2021) v úlohe Paula Barrasa, francúzskeho politika a milenca Jozefíny. Za kamerou bol Dariusz Wolski a scenár napísal David Scarpa (Všetky prachy světa, 2018).

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.