Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeNa MFF Benátky, ktorý sa rozbehne 31. augusta, bude mať premiéru Kingdom Exodus, tretia a posledná časť kultovej nemocničnej série z 90. rokov pod názvom Kráľovstvo. V päťdielnom komediálnom seriáli, odohrávajúci sa opäť v kodaňskej nemocnici Kingdom sa predstavia známi dánski herci, MikaelPersbrandt, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, David Denci a ďalší. Na scenári spolupracoval s režisérom Larsom von Trierom i Niels Vorsel, ktorý bol autorom i predchádzajúcich častí seriálu. Pre české a slovenské kiná zakúpila seriál spoločnosť Aerofilms. Hovorkyňa Trierovej spoločnosti Zentropa oznámila, že 66 ročnému enfant terrible dánskeho filmu a spoluzakladateľovi manifestu Dogma 95, diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.

Filmové práva na román Stephena Kinga Strážcovia poriadku (Regulators) , ktorý vydal v roku 1996 pod pseudonimom Richard Bachman kúpila Podpalacka resizespoločnosť Bohemia Group. Dej je situovaný do mestečka Wenworth v štáte Ohio, kde sa zjavia samozvaní strážcovia zákona. Scenár debutanta Georga Cowana už údajne schválil sám King. Zatiaľ najnovším sfilmovaným Kingovým dielom je Podpaľačka (2022), režiséra Keitha Thomasa. Film mal premiéru v českých kinách v máji. Ďalším pripravovaným projektom podľa Kingovho románu je Billy Summers. Vyšiel tohto roku v českom preklade a na jeho seriálovej podobe sa budú podieľať režisér Edward Zwick (Jack Reacher: nevracaj sa, Posledný samuraj, Krvavý diamant) spolu so svojim stálym scenáristom Marshalom Herskovitzom. Román pojednáva o vojnovom ostreľovačovi a nájomnom vrahovi Billy Summersovi, rozhodnutom zavesiť krvavý džob na klinec.

SegalaPutin resizeDo Donbasu sa vybral Steven Seagal, kde na objednávku Kremľa začne nakrúcať film o údajnej ukrajinskej provokácii v tábore Olenivki (Olewniki), kde podľa amerických zdrojov zahynulo pri ruskom bombardovaní 53 ukrajinských zajatcov z práporu Azov. Ako informujú ukrajinské médiá, film má byť súčasťou dezinformačnej kampane na obvinenie ukrajinských vzdušných síl. Seagal je prívžencom prezidenta Putina a bolo mu udelené i ruské občianstvo.

V prvom sólovom filme Ethana Coena, kterého titul i obsah je zatiaľ držaný v tajnosi, si zahrajú hlavné EthanCoen resizeúlohy herečky Margaret Qualley (seriál Slúžka na Netflixe) a Geraldine Viswanathan (film Zlá výchova, 2019). Vie sa len to, že pôjde o komédiu a road movie . Scenár napísal so svojou ženou Triciou Cooke a nakrúcať sa začne na jeseň.

Prípravu nového filmu Zhanga Yimoua oznámila spoločnosť Huanxi Media. Bude mať názov Full River Red a je inšpirovaný básňou Yue Feia, generála z obdobia dynastie Song (1127-1279). Pôjde teda o historický veľkofilm, ktorým nadviaže na svoje známe hity ako Hrdina (2002) alebo Klan lietajúcich dýk (2004). Čínské médiá priniesli i správu o možnom sequeli jeho filmu Cliff Walkers (2021), špiónsky film z 30. rokov. Ďalším zverejneným projektom je televízny film podľa populárního románu Chen Yan o hviezde čínskej opery. Režisér je známy svojim workoholizmom a jeho manželka Chen Ting vyslovila obavy o jeho zdravie. Napriek veľmi pozitívnym vzťahom s mocou, majú jeho filmy občas ešte stále problémy so schvaľovaním. Film Under the Light o uvedení ktorého sa písalo už v roku 2020, ešte stále nemal v Číne oficiálnu premiéru.

Karaoke resize18. septembra sa budú odovzdávať izraelské filmové ceny Ophir. Medzi kandidátmi figuruje animovaný film Ariho Folmana Kde je Anna Franková, ktorý sa premieta aj u nás. V nominácii na najlepší film sú tituly Karaoke režiséra Moshe Rosenthala o páre v stredných rokoch, ktorý sa snaží spoznať bližšie svojich susedov prostredníctvom karaoke party. Režisérka Michal Vinick sa dostala medzi nominantov svojim filmom Valeria is Getting Married o dvoch ukrajinských sestrách a ich sobášných ambíciách. Ďalej je to Cinema Sabaya Orit Fouks Rotema, 35 Downhill Yona Rozenkiera a Virginity Maora Zaguriho. V rovnakom poradí sú nominovaní i scenáristi týchto filmov. Aj u nás známy herec Lior Ashkenazi (Foxtrot) je nominovaný v hereckej kategórii za film Karaoke. Herečka Dana Ivgi (Zero Motivation) je nominovaná za rolu vo filme Cinema Sabaya a Savoy.

JeanJacquesAnnaud resizeMedzi desiatimi najočakávanejšími francúzskymi filmami je i Notre Dame v plameňoch renomovaného režiséra Jeana Jacquesa Annauda, ktorý po minútach rekonštruoval dianie okolo požiaru slávneho chrámu. Mal premiéru v marci tohoto roku. Novým inšpektorom Maigretom je Gérard Depardieu vo filme Patrice Leconta. Po životopisných filmoch a Edit Piaf (2007) a Grace Kelly (2014) sa režisér Olivier Dahan rozhodol sfilmovať životné osudy prvej ženy vo francúzskej vláde i vo vedení Európskeho parlamentu, ktorá sa zaslúžila o dekriminalizovanie potratov vo Francúzsku v roku 1975, Simone Veil. Film má názov Simone- voyage du siécle . Hlavnú rolu vytvořila Elsa Zylberstein.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.