Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizePrestížne Emmy Awards sa budú odvzdávať 12. septembra v Microsoft Theatre v Los Angeles. Najviac nominácií získal seriál Boj o moc (Succession, 2018-2022), prístupný na HBO Max a Ted Lasso (2020-2022) zo streamu Apple TV+. V kategórii “drama series” je nominovaných osem seriálov– StrangerThings, Better Call Saul, Ozark, Euphoria, Severance, Squid Game, Succession (Boj o moc), Yellowjackets.

Ďalších osem v kategórii komediálnych seriálov a limitovaných minisérií. Je medzi nimi i titul Neskutočná Anna (Inventing Anna), ktorý sme tiež recenzovali. Ozark resizeV hereckých nomináciách figurujú Jason Bateman a Laura Linney z Ozarku , Tonny Colette a Colin Firth zo Schodiska i Julia Garner z Neskutočnej Anny. Z predstaviteľov Stranger Things sa do hereckých nominácií neprebojoval nikto.

Držiteľka Emmy za výkon v seriáli Mare z Easttownu Kate Winslet uvidíme hneď v dvoch seriáloch z dielne HBO . Prvý má názov The Palace a bude ho režírovať Stephen Frears. Druhým je The Trust. KateWinslet resizePredlohou scenára bol román argentínskeho spisovateľa, žijúceho v USA Hernana Diaza, ktorý za svoj román In the Distance z roku 2017 dostal Pullitzerovu cenu.

Platforma Filmmakers For Ukraine bola vytvorená na podporu bojujúcej Ukrajiny. Ponúka hrané i krátkometrážne filmy, dokumenty ukrajinských režisérov. Prostriedky z týchto charitatívnych premietaní sú určené na podporu ukrajinských filmárov, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Sledovať ukrajinský filmový výber môžte na: www.filmmakers-for-ukraine.com/charityscreening/ Platforma bola otvorená 14. júla príhovorom Agnieszky Hollandovej.

Známy je zoznam poľských filmov, ktoré budú súťažiť o prvenstvo na festivale poľských filmov v Gdyni. Svadba resizeBude sa konať od 12. do 17. septembra. Z tých najznámejších tvorcov sa pod filmy podpísali Wojciech Smarzowski (Wesele), Malgorzata Szumowska (Infinite Storm), Agnieszka Smoczyńska (Silent Twins), Jerzy Skolimowski (IO), Anna Jadowska (Kobieta na dachu), Xavery Zulawski (Apokawixa) alebo Tomasz Wasilewski (Glupci).

O tom, že televízne seriály majú okrem zábavnej funkcie i ďalšiu agendu je známe, aj keď sa o jej obsahu nehovorí. Prinajmenšom o tom reklamnom. Po komunistických desaťročiach s invazívnou ideologickou indoktrináciou sme si od tejto úrovne manipulácie akosi odvykli, ak, samozrejme, nebudeme považovať za kapitalistickú propagandu záplavu reklám a výzvu k masovému konzumu. V StoryofXingfu resizetomto kontexte je zaujímavé čítať o novej tématickej línii v produkcii čínskych televíznych seriálov, vytýčenej v súvislosti s proklamovanou “rurálnou revitalizáciou” a boji za “likvidáciu chudoby” . Najväčšiemu úspechu sa vo vidieckom žánri teší seriál Story of Xing Fu, čo je meno hlavnej hrdinky. Tento seriál sa spomína aj v súvislosti s verejnou diskusiou o tvz. svadobných hrách naohun, rituále, v ktorom počas svadobného veselia zúčastnení podpichujú mladomanželov. Často sa menia na obscéne i vulgárne scény a k ich regulácii sa v Číne vyslovujú i tamojšie filmové hviezdy. 40 dielny seriál režíroval Zheng Xiaolong, ktorý sa podpísal pod dva populárne seriálové tituly Red Sorghum (Červené pole, 2016) a Empress in the Palace (2011), oba podľa románových predlôh. Film Červené pole v roku 1987 nakrútil Zhang Yimou ako jeden z ikonických titulov slávnej piatej generácie čínskych filmárov. Jeho ďalší film Story of Qiu Ju z roku 1992, nakrútený podľa románu Yuan Bin Chena, má rovnako hyperúspešného seriálového “partnera”.Od seriálov tohto druhu si tvorcovia sľubujú pozdvihnutie turistického priemyslu, keďže sa na miesta populárnych seriálov konajú stále častejšie divácke púte a tiež prekonanie priepastných rozdielov medzi mestom a dedinou.

 

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.