Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeUž teraz sa môžme tešiť na nový dánsky film Nikolaja Arcela s Madsom Mikkelsenom v hlavnej roli. Má názov Kráľova zem (King´s Land) a začne sa natáčať v septembri tohto roku. Okrem Dánska a Nemecka to bude opäť, ako v prípade Margrete – kráľovna severu (2021) aj v Českej republike. 

Produkuje ho spoločnosť Zentropa a je založený na dánskom bestsellere The Captain and Ann Barbara z roku 2020. Odohráva sa v polovici 18. storočia, kedy dánsky kráľ Frederik V. vyhlásil, že divoká pustatina na poloostrove Jutland bude kolonizovaná, kultivovaná a bude prinášať kráľovskej pokladnici nové dane. V tej dobe sa ale na Jutland nikto neodvážil, lebo sa považoval za miesto plné divokých vlkov, lupičov a prírody, ktorá nič neodpúšťa. Istý Ludvig Kahlen však prijme výzvu a tvrdohlavo sa pustí na cestu do neznáma. Nik nevie, kto túto zem vlastní. Hlási sa k nej istý Schinkel , neľútostný statkár a hlavný protihráč Kahlena. The EmigrantsV príbehu sa zjaví aj záhadná Ann Barbara a zmení životy všetkých. Román dánskej spisovateľky Idy Jessen je zatiaľ jej najúspešnejším dielom, považuje sa za nordický western a získal všetky najprestížnejšie severské literárne ceny. V češtine vyšiel jej román Nový čas (2018).

V našich kinách sa budeme tešiť aj na švédsko-nórsky film Emigranti (2021) . Režíroval ho Eric Poppe, známy filmom Utoya 22. júla (2018), ktorý sme videli aj v našich kinách. Emigranti sú už druhou filmovou verziou klasického románu Vilhelma Moberga (1898-1973). Prvý sfilmoval v roku 1971 Jan Troell a hral v ňom Max von Sydow a Liv Ulmannová. Rozpráva o ceste švédskych roľníkov do Ameriky v 19. storočí. Uvidíme v ňom Sofiu Helin (Saga Norén zo seriálu Most) a Gustava Skargarda, nezabudnuteľného Flokiho z Vikingov. Štyri diely románu Vystěhovalci vyšli česky, okrem ďalších Mobergových Film rokadiel. Bol známym kritikom politického diania, odsudzoval napríklad švédskeho premiéra Olofa Palmeho za to, že odmietol v roku 1970 odovzdať Nobelovú cenu Alexandrovi Solženicynovi na švédskej ambasáde v Moskve. Pripisuje sa mu i termín “demokratura”, ktorý použil v jednom zo svojich článkov. Označujú sa tak režimy, ktoré vykazujú vonkajšie znaky demokracie, ale sú použité na autoritatívne ovládanie ľudí.

Penelope Cruz a Antonio Banderas a Oscar Martinéz sú protagonistami španielsko-argentínskej komédie Film roku (Official Competition, 2021) v réžii argentínskych režisérov Mariana Cohna a Gastóna Duprata. Pojednáva o bohatom biznismanovi, ktorý si najme slávnu režisérku Lolu Cuevas, aby mu vyrobila slávny hit. Obsadí doň dvojicu slávnych hercov, ktorí ale vzájomnú náklonnosť príliš nezdieľajú. Film mal premiéru na minuloročnom festival v Benátkach. Na Slovensku sa premieta od 26. mája, v Tritisíc rokov túžby Tilda SwintonČechách už o niečo skôr, od 12. mája.

Sklamaním sa skončilo cannské defilé filmu Tri tisíc rokov túžby (Three Thousands Year of Longing, 2022) Georga Millera s Tildou Swinton a Idrisom Elbom. Film stál 60 miliónov dolárov a v USA bude mať premiéru v auguste. Doktorka Alithea Binnie sa na konferencii v Istanbule zoznámi s Džinom, ktorý jej za svoju slobodu sľubuje splnenie troch želaní. Distribútorom v ČR aj v SR je Bontonfilm, ale dátum jeho premiéry je zatiaľ neznámy.

Kevin Spacey (62) čelí obvineniam zo sexuálnych útokov aj vo Veľkej Británii. Po obvineniach v Spojených štátoch, zahájilo vyšetrovanie aj vedenie divadla Old Vic, kde herec pôsobil ako riaditeľ v rokoch 2004-2015. Prihlásilo sa hneď dvadsať postihnutých mužov, ktorí ho obvinili z nedovoleného správania. Spoločnosť MRC, ktorá produkovala seriál photo 2022 04 19 17 18 47House od Cards od neho požaduje odškodné vo výške 31 miliónov dolárov, stratu za stiahnutie seriálu na Netflixe v dôsledku jeho súdneho procesu v štáte Massachsetts. Momentálne sa pohybuje niekde v Taliansku, kde ho Franco Nero obsadil do filmu The Man Who Drew God (2022) a svedkovia hlásia jeho prítomnosť v nemenovanom rímskom múzeu, kde čítal poéziu. Na filmovom trhu na festival v Cannes sa predávali dva filmy s jeho účasťou Peter Five Eight (2022) a Gateway to the West.

Každoročnú cenu Palm Dog na MFF Cannes, udeľovanú psím filmovým hrdinom, dostal ukrajinský pes Patron, ktorý sa preslávil hľadaním mín. Osobne si ju prevziať neprišiel, ale vraj o nej vie. Od prezidenta Zelenského dostal medailu za hrdinstvo v boji.

Rakúska režisérku Mariu Kreutzer sa na našej festivalovej pôde predstavila filmom Pôda pod nohami (2019) o ambicióznej obchodnej konzultantke s duševne chorou sestrou a milenkou v postave jej šéfky. Na festivale v Cannes mal premiéru jej najnovší film Corsage, čo označuje ozdobu na klope oblečenia, ale aj korzet samotný. Jej hlavnou hrdinkou je Sisi, cisárovná Alžbeta, manželka Františka Jozefa , zosobnená herečkou Vicky Krieps. Videli sme ju napríklad v nemeckom filme Daniela Bruhla Sused (2021) a Beckettovi (2021). Režisérka a zároveň scenáristka sa zamerala na obdobie jej 40. narodenín, kedy v živote cisárovny dochádza k radikálnemu obratu. Vzdáva sa korzetu a svojho útleho pásu, ktorý vraj mal v “najtesnejších” rokoch neuveriteľný rozmer 45 cm a dáva sa na cesty za slobodou. Zbavuje sa role krásneho imidžu a začína dýchať voľnejšie.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.