Filmsurfing

filmsurfing farba s okrajom resizeNa MFF Cannes, ktorý sa bude konať od 17. do 28. mája sa do hlavnej súťaže dostal poľsko- taliansky film Jerzyho Skolimowského IÁ , čo je hlas malého oslíka (poľsky IO a anglicky EO), putujúceho z rúk do rúk, dobrých i tých horších.

V súťažnej sekcii Un Certain Regard to bude film Agnieszky Smoczyńskej Tiché dvojičky (Silent Twins). Vznikol v poľsko-britskej produkcii. Popiska uvádza, že ide o príbeh černošských sestier, ktoré prestali rozprávať a dorozumievali sa písomne, v tvorivom literárnom dialógu. V sekcii Quinzaine des réalizateurs bude uvedený ukrajinsko-poľsko-francúzsko-čílska koprodukcia Pamfir ukrajinského režiséra Dmytra Sucholytky-Sobčuka. Odohráva sa v AgnieszkaSmoczynska resizeZápadnej Ukrajine, kam sa v predvečer tradičného karnevalu Malanka vracia po rokoch neprítomnosti Pamfir a vyrovnáva sa nielen so svojou minulosťou, ale i agresivitou vlastného syna. Treba pripomenúť, že 83-ročný Skolimowski je popri Krzystofovi Zanussim (82) a Jerzy Hoffmanovi (90), žijúcim klasikom poľského filmu. Podieľal sa spolu so spisovateľom Jerzy Andrzejewským na scenári filmu Andrzeja Wajdu Nevinní čarodejníci(1960) a k jeho najslávnejším filmom patri Popis osoby (1964), Walkower (1965) alebo Ruky hore! (1967).

V hlavnej súťaži v Cannes bude aj film ruského režiséra Kirila Serbrennikova (Leto, U Petrovovcov zúri chrípka) Žena Čajkovského, nakrúteného v rusko-francúzskej koprodukcii. Film rozoberá vzťah ZenaCajkovskeho resizeskladateľa k manželke Antonii Miliukovovej (Aljona Michajlova), ktorá sa nechcela zmieriť s jeho homosexuálnou orientáciou a postupne sa prepadávala do ťažkých psychických problémov. Pôvodne mal hrať Čajkovského ruský herec Jevgenij Mironov, ale toto rozhodnutie nakoniec režisér zmenil a hral ho Odin Lund Biron, ruský herec amerického pôvodu, ktorý je členom hereckého súboru v Gogol centre, Serbrennikovej divadelnej scéne. Scenár režisér napísal počas domáceho väzenia. Táto téma sa objaví i v divadelnej verzii a zrejme aj ako televízny seriál.

Francúzsky režisér Michel Haznavicius premenoval svoj film Z (comme Z), ktorý bude mať premieru v Cannes, na Coupez!, lebo názov vyvoláva asociácie s označením ruských vojsk na Ukrajine.

Ruský portál lenta. ru priniesla správu o tom, že členovia asociácie majiteľov kín odsúdili nelegálne premietania zahraničných filmov, ktoré prebiehajú v mnohých ruských mestách. Tvrdia, že napriek všetkému sa treba držať zmluvných pravidel, lebo hrozí návrat do bezprávnej situácie 90. rokov, keď ruskú distribúciu ovládali pirátske praktiky. Je to zvláštna správa v dobe, keď je najväčším garantom bezprávia samotná vláda a parlament. Mnohým kinám hrozí zánik. Predaj lístkov do kina sa v Rusku znížil o 51% a príjmy klesli o 43% . Premiér ubudlo, a tak sa na plátna kín vracajú film Brat (1997) a Brat 2 (2000) Alexeja Balabanova, alebo Služobný román (1977) obľúbeného sovietského komediografa Eldara Rjazanova. Z domácích premiér majú prednosť rodinné filmy, komédie a vlastnenecké filmy. Distribútori sa obracajú k ázijským kinematografiím, indickej, čínskej a korejskej.

Na budúci roku bude mať premiéru švédsky kriminálny seriál Fallen so Sofiou Helin, známou Sagou Norén zo seriálu Most (2011-2018). Autorkou scenára je SofiaHelin resizeCamilla Ahlgren (Most, Tekutý písek, Úzkosti a jejich lidé) spolu s Alex Haridi (Láska a anarchia) a Martinom Asphaugom (Vraždy v Sandhamne). Sofia Helin vytvorí postavu Iris Broman, novú šéfku skupiny Kalla Fall, vyšetrujúcej vraždy v Malmo. Na budúci rok sa začne nakrúcanie ďalšieho projektu podľa novely Hansa Rosenfeldta, autora Mostu, nazvaného Cry Wolf. Na scenári spolupracuje aj Camilla Ahlgren. Policajný tím na čele s Hannah Wester vyšetruje sériu vrážd v mestečku Haparanda na hranicicach s Fínskom. Otvára ju nález ľudských ostatkov v bruchu zabitého vlka. Spolufinancuje ho americká spoločnosť Endeavour Content, ktorá vlastní podiel v novovytvorenej spoločnosti (2021) Nordic Drama Queen so sídlom v Štokholme a Kodani.

Očakávanou premiérou je tohto roku britský seriál Anansiho chlapci (2005, česky v roku 2009) NeilGaiman resizeznámeho autora Neila Gaimana. Román je voľným pokračovaním Amerických bohov. Anansi je pavúči boh a jeho dvaja synovia Tlstý Charlie a Spider sa po tom, čo jeden druhého objavia, vydajú objavovať spoločné dedičstvo. V obsadení figuruje aj Whoopi Goldberg ako Vtáčia žena. Filmovať sa začalo v novembri 2021. Tím, ktorý pripravuje tento seriál sa podieľal aj na príprave pokračovania seriálu Dobré znamenia (Good Omens, 2019), fantazijnú komédiu o priateľstve anjela Azirafaela a démona Crowleyho v predvečer konca sveta. Vznikla z osvedčenej spolupráce Neila Gaimana a Terryho Prachetta .

Damien Lewis (tv seriál Homeland) a Guy Pearce sú dvaja špióni a dlhoroční priatelia až do damianlewisandclairedanes resizeobdobia studenej vojny, v seriálovej dramatizácii bestselleru Bena MacIntyra Špión medzi priateľmi (A Spy Among Friends). Okrem Londýna sa od októbra 2021 filmovalo aj v Rumunsku. Premiéra sa odohrá na streamovacej platforme Britbox, ktorá uvádza premiéry tvorby BBC a ITV. Veľkej popularite sa teší MacIntyrova kniha z roku 2020 nazvaná Agentka Soňa: najodvážnejší vojnový moskevský špión (Agent Sonya: Moscow's Most Daring Wartime Spy) o Urszule Kuczynski, nemeckej komunistickej aktivistky v službách sovietskej špionážnej služby. Meno Soňa jej vraj v Šanghaji vymyslel ďalší Nemec v službách ZSSR, Richard Sorge.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.