Sly

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sil2 resizePo úspešnom dokumente mapujúcom život a kariéru Arnolda Schwarzeneggra, sa spoločnosť Netflix, celkom logicky, rozhodla predostrieť pred divákov životný portrét Schwarzeneggrovho najväčšieho filmového rivala, ďalšieho predstaviteľa takzvaného „self-made“ muža, herca, scenáristu a režiséra Sylvestera Stallona. To, čo majú tieto dve ikony akčného filmu spoločné, sú ťažké začiatky, na čo apeluje dokument Sly najmä v prvej časti, ktorá zobrazuje Stallonov vzostup od chudobného spoločenského outsidera k uznávanej hereckej hviezde.

 

Režisér Thom Zimny má za sebou niekoľko uznávaných hudobných dokumentov, vo filme Sly však po prvý raz presúva pozornosť smerom k filmovému svetu, i keď, ako treba uznať, jeho dokument sa filmovou kariérou Sylvestera Stallona zaoberá iba sčasti. Úmyslom teda nie je vytvoriť iba výpočet Sil3 resizehercových filmových úspechov a neúspechov, ale predstaviť ho ako komplexnú bytosť s jasnými pohľadmi na život a svet. K vytvoreniu tohto osobnostného portrétu napomáha jeho brat Frank Stallone, režisér a znalec popkultúry Quentin Tarantino, či priamo Arnold Schwarzenegger potvrdzujúci slová o ich odvekej rivalite, ktoré má dnes však podobu skôr priateľského podpichovania. Hovoriacich hláv skutočne nie je veľa a väčšinou nechávajú tvorcovia rozprávať samotného Stallona, čo fanúšikovia istotne privítajú viacej.

Na začiatku filmu sa Stallone vracia na miesta svojho detstva, miesta, kde prežil svoje prvé, nie práve najšťastnejšie, obdobie života. S týmto neradostným obdobím, kedy rodina Stallonovcov obývala chudobnú štvrť v New Yorku, súvisí aj vykreslenie otca rodiny Franka Stallona Sr., rozporuplného a tvrdého človeka, ktorý však z malého Sylvestra vychoval pevného a nevzdávajúceho sa bojovníka. Vzťah otec-syn je napokon aj jednou z hlavných tém dokumentu, i keď ten je azda príliš komplikovaný, aby mohol byť na takto malej ploche vyrozprávaný plnohodnotne. Isté je však, že mal otec pre život Sil4 resizeSylvestra Stallona veľký vplyv a tento vzťah plný hnevu, chladu, ale i lásky a odpustenia, sa napokon premieta aj v jeho diele (okrem iného aj vo filme Rocky, v momente konfrontácie medzi boxerom Rockym a jeho trénerom). Vzťah otec-syn sa vzápätí presúva na Sylvestra Stallona a jeho syna Saga. Vo filme Rocky V si napokon Sage Stallone zahrá Rockyho syna a v jednej zo scén, kedy dochádza ku konfrontácii medzi Rockym a jeho dieťaťom, mu chlapec vyčíta, že na neho nikdy nemal dostatok času. Práve tu môžeme opäť pozorovať trpký čriepok z hercovho života, opäť zaobalený do filmového príbehu. Tragickú smrť jediného Saga Stalloneho dokument taktne obchádza, i keď filozofovanie o pominuteľnosti, môžeme vycítiť zo slov samotného herca, a všetci pritom tušíme, že mu po mysli chodí smrť jeho jediného syna.

Melancholická nálada sa tiahne v podstate celou druhou polovicou dokumentu. Spolu s radosťami Sil6 resizeživota, totiž Stallone neobchádza ani smútky, ktoré k životu neodmysliteľne patria. Táto poloha filmu obnažuje Stallona ako citlivú a premýšľajúcu bytosť a kontrastuje tak s jeho rolami, v ktorých často predstavoval len chladnokrvné stroje na zabíjanie. Kým teda prvá polovica zobrazuje Stalloneho cestu k úspechu, v druhej sledujeme jeho snahu udržať sa na vrchole, čo je často ešte náročnejšie. Po fenomenálnom úspechu filmu Rocky, na ktorom sa Stallone podieľal priam autorsky – je autorom námetu, scenáristom a hlavným predstaviteľom, pričom doň vkladá aj osobné skúsenosti – sa ponúka otázka, či je ešte možné takýto veľký úspech, korunovaný Oscarom za najlepší film a najlepšiu réžiu, zopakovať. To sa dlho nedarí a Stallone pokúšajúci sa neúspešne pracovať ďalej so sociálnou drámou (ktorou do veľkej miery Rocky je) a ťažiť tak z úspechu svojho boxerského hrdinu, napokon ukotví v akčnom filme. Stane sa tak vďaka filmu Rambo, ktorý má ešte stále aj svoju dramatickú polohu a vzďaľuje sa predstavám o priamočiarom akčnom filme, v ďalších dieloch už však Stallone podlieha požiadavkám trhu a z Ramba je neohrozený zabijak, zatiaľ čo zo Stalloneho kráľ komerčného kina. Je jasné, že by herec rád vystúpil zo svojho tieňa, rád by sa vymanil zo škatuľky akčnej hviezdy, Sil7 resizeno napokon tento svoj údel prijíma a robí (podľa vlastných slov) to, čo mu ide najlepšie. Fanúšikovia sa však nenechávajú oklamať a tušia, že za imidžom nekompromisného „drsňáka“, je niečo viac ako hora svalov. To je zrejmé z jeho rôznorodej kinematografie, a o tom sa nás napokon snaží presvedčiť aj dokument Sly.

Sly možno pre zarytých fanúšikov neponúka veľa nových informácií a predstavuje pomerne štandardný dokumentárny film, v ktorom nám samotný herec pootvára dvere do svojho súkromia. Robí tak nevtieravým spôsobom a, čo je dôležité, pôsobí autenticky a úprimne. Režisér Thom Zimny teda „ukočíroval“ dokument s potrebnou dôstojnosťou, istotne potešil väčšinu fanúšikov Sylvestra Stallona a neprajníkom zasa umožnil vidieť herca v o niečo ľudskejšom svetle.

Sil resizeSly, USA, 2023
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Thom Zimny
Kamera: Justin Kane
Hudba: Tyler Strickland
Strih: Thom Zimny
Producent: Sean M. Stuart
Hrajú: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Quentin Tarantino, Talia Shire, John Herzfeld, Henry Winkler, Scarlet Rose Stallone, Sistine Rose Stallone, Sophia Rose Stallone, Frank Stallone, Sage Stallone
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.