Gen V (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pat resizePriaznivci úspešného seriálu Banda (v originále The Boys) sa síce tento rok nedočkajú štvrtej várky epizód rozširujúcej výborne vystavaný svet plný amorálnych supehrdinov, zároveň však ani nemajú žiadny dôvod na smútok. To preto, že už koncom septembra si odbil svoju premiéru prvý hraný spin-off Gen V, ktorý navyše od začiatku sprevádzali veľmi spokojné reakcie. O čom vlastne pojednáva a má šancu osloviť divákov tak ako sa to svojmu času podarilo pôvodnému projektu?

 

Rovnako, ako ten, pritom tiež vychádza zo spomínaného komiksu. Špecificky adaptuje jeden zo zväzkov s názvom We Gotta Go Now, čo je vcelku pochopiteľné s ohľadom na celkovú komplexnosť diela Gartha Ennisa a Daricka Robertsona, a tým pádom absolútnu nemožnosť všetko dôkladne podchytiť v Pat3 resizejedinom seriálovom projekte. Gen V sa konkrétne zameriava na o niečo mladších hrdinov, ktorí dokonca navštevujú univerzitu pre špeciálne nadaných jedincov. To by zrejme mohlo evokovať spotrebnú tínedžerskú záležitosť, akých je v televízii, či na streamoch nemálo, no v tomto prípade je tu jedno zásadné ale. Látky sa totiž znova chopili mimoriadne schopní tvorcovia a o kvalitu bolo teda papierovo postarané. A nielen papierovo, keďže predpoklady sa premietli i do výsledného produktu.

Hneď v úvode je nám predstavená jedna za ústredných protagonistiek Marie (Jaz Sinclair), ktorej sa podarí prebudiť svoje schopnosti za nie práve najlepších okolností. To vedie k poriadne tragickej udalosti, no Marie sa nevzdáva a navzdory mizivým šanciam sa jej podarí vyhrabať z najhoršieho prijatím na prestížnu univerzitu Godolkin určenú pre začínajúcich superhrdinov. Stále však nad ňou visí Damoklov meč v prípade možného vylúčenia, no to nie je ani zďaleka to najhoršie čo sa odohráva v školských priestoroch. Univerzita totiž skrýva nepekné tajomstvo a kompetentní sú schopní urobiť Pat7 resizevšetko preto, aby ho ochránili ako pred verejnosťou tak samotnými študentami.

Takto popísaná premisa znie síce vcelku štandardne, no priaznivci toho univerza a jeho postáv veľmi dobre vedia, že očakávať niečo podobné by bola rozhodne chyba. Už úvodná scéna nešetrí krvou (čo je aj logické, keďže sa priamo spája so schopnosťou Marie), a to sú len prvé minúty. Ďalší priebeh to následne iba potvrdzuje a pokiaľ majú tvorcovia možnosť vytasiť nekompromisný či explicitne pôsobiaci moment, počítajte s tým, že naň určite dôjde. Gen V vie byť skrátka poriadne drsný, čo však môže prekvapiť azda len tých, čo za vrchol dospelého komiksu považujú príspevky Zacka Snydera do DC filmov. Čo je však vcelku potešujúce, že sa mu poväčšine nedá vyčítať samoúčelnosť – možno až na niektoré prvoplánovo šokujúce scény – a nechýbajú dokonca ani originálnejšie vypointované a príbehovo opodstatnené situácie, kde sa zo živých postáv stávajú bábky a násilie páchané na nich má razom odlišný nádych.Pat4 resize

Gen V však zaujme i spôsobom rozprávania príbehu a tým, ako pracuje s viacerými nosnými témami. Zápletka o odhaľovaní konšpirácie a snahe vyjsť z toho ako víťaz by mohla len ťažko ohromiť, ak by nestála na dostatočne nosných a komplexných charakteroch. To však v tomto prípade nehrozí a scenár sa nebojí ani originálnymi spôsobmi upozorňovať na tradičné problémy mládeže cez ich vlastné superschopností. Len Marie dokáže ovládať krv a urobiť z nej zbraň, no predtým sa musí sama porezať (akokoľvek je kontext predsa len odlišný). Ďalšia z postáv sa zase dokáže zmenšiť, čo je pomáha zaujať i na sociálnych sieťach, no najprv sa musí dobrovoľne vyvracať. Iná sa pre zmenu mení z chlapca na dievča, kde jej každá forma prináša iné výhody, no rodičom sa niečo podobné príliš nepozdáva. Seriál sa skrátka nebojí zaťať do živého a činí tak dostatočne sviežim spôsobom. V prvom rade je pritom drsnou a miestami až čiernohumorne pôsobiacou komiksovou zábavou, no prácu s postavami a náhľad do ich vnútra zvláda skrátka na Pat5 resizevýbornú.

Priaznivcov Bandy poteší aj množstvo odkazov, či viacero dobre zapracovaných cameí (Soldier Boy v podaní Jensena Acklesa jednoznačne dominuje... teda až do záveru posledného dielu), no tie nikdy nekradnú priestor sympaticky pôsobiacim hlavným hrdinom a ústrednej zápletke. Gen V je skrátka viac než dôstojným rozšírením populárnej a neustále sa rozrastajúcej značky a ako tretí prírastok do tohto sveta - po Bande a animovanom projekte Banda: Diabolské historky - ponúka od samého začiatku dostatok potenciálu na to, aby z neho bolo možné ťažiť dostatok sezón. Formálne a trikovo zvládnutý a krásne nepredvídateľný projekt so solídnym tempom, ktorý je lepšie vyskúšať si na vlastnej koži, než siahodlho popisovať prečo by ste mu vlastne mali dať šancu. A pokiaľ vyložene netrpíte pri myšlienke trávenia svojho času s mladšími postavami a prostredí prevažne plnom tínedžerov, potom by ste mu šancu rozhodne dať mali.

Pat6 resizeGen V (TV seriál), USA, (2023–2024)
Dĺžka: 14 h 7 min (Minutáž: 39–59 min)
Manažéri projektu: Craig Rosenberg, Tara Butters, Michele Fazekas
Réžia: Nelson Cragg, Philip Sgriccia, Steve Boyum, Clare Kilner (viac)
Predloha: Garth Ennis (komiks), Darick Robertson (komiks)
Scenár: Craig Rosenberg, Tara Butters, Michele Fazekas, Evan Goldberg
Kamera: Michael Marshall, Marc Laliberté
Hudba: Matt Bowen, Christopher Lennertz
Strih: David Kaldor, Jeffrey Glaser, Danielle Wang, Maura Corey
Zvuk: Alexandra Fehrman, Mark Relyea, Richard Weingart
Scénografia: Matthew Davies
Masky: Charleen Shillingford
Kostýmy: Laura Montgomery
Producenti: Lex Edness, Jessica Chou
Hrajú Jaz Sinclair, Chance Perdomo, Patrick Schwarzenegger, Sean Patrick Thomas, Shelley Conn, Alexander Calvert, Maddie Phillips, Lizze Broadway, Alexandra Castillo, Marco Pigossi, Elana Dunkelman, Chace Crawford, Jackie Tohn, Laura Kai Chen, Maia Jae Bastidas, Dan Beirne, Jessica Clement, Rayisa Kondracki, Louise Kerr, Sharon McFarlane, Moses Nyarko, Colby Minifie, P.J. Byrne, Jensen Ackles
Distribúcia: Amazon Prime
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.