Spy/Master (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Mas resizeMotívom k siahnutiu po rumunskom seriáli Spy/Master bola viac zvedavosť než dôvera v spoľahlivú úroveň kvality. Ide navyše o žáner, s ktorým nielen diváci, ale ani domáci tvorcovia nemali výraznú použiteľnú skúsenosť - špionážny akčný thriller, situovaný navyše do 70. rokov, obdobia vlády tyrana Nicolae Ceaucescu, rámcovaný medzinárodnými udalosťami okolo Camp Davidu, vyjednávania medzi Egypťanom Anvarom Sadatom a izraelským premiérom Menachemom Beginom. Nedopadlo to vôbec zle, skôr naopak, zrejme vďaka širokej medzinárodnej spolupráci. Podieľali sa na ňom rumunská spoločnosť Mobra Films, maďarská Proton Cinema, nemecký kanál, venovaný seriálom Warner TV serie a HBO Romania. Scenár Američanky Kirsten Peters a Rumunky Adiny Sadeanu vyhral súťaž HBO Romania a seriál bol zaradený do tohtoročnej súťaže Berlinale Series. Koná sa v rámci festivalu Berlinale. Proces vzniku tohto vcelku vydareného diela popisujem podrobnejšie preto, lebo je to jedna z ciest, ktorá môže slúžiť ako východisko z provinčnej ničoty. Každý, kto len trochu zavadil o domácu seriálovú produkciu vie, o čom je reč.

V centre rozprávania je komplikovaný osud Victora Godeanu (Alec Secareanu), vedúcej postavy rumunskej tajnej služby a pravej ruky Ceaucesca (Claudiu Mas2 resizeBleont), riadeného súdružkou akademičkou, manželkou Elenou (Elvira Deatcu). Prebieha vyjednávanie Rumunov s Nemcami o súhlase s vysťahovaním rumunských Nemcov. Ceaucescu nie je s výsledkami spokojný, zdá sa mu, že Nemci by za každého mali zaplatiť viac, než to dojednal jeden z jeho podriadených. Vymení ho za Victora. Muž dáva najavo svoj nesúhlas s vydieračskou politikou Ceaucesa a ten prikáže Victorovi, aby sa ho zbavil. Viaže ich však priateľstvo, snaží sa ho prehovoriť, ale nakoniec trest smrti vykoná. Čosi sa v ňom zlomí, a tak sa vydá na americké veľvyslanectvo a žiada o prijatie. Zazrie však na schodoch svoju bývalú milenku Ingrid (nemecká herečka Svenja Jung). Pracuje na nemeckom Ministerstve vnútra a zároveň je tajnou agentkou východonemeckej Stazi. Victor sa zdvihne a odchádza. Nemá to so svojimi záväzkami jednoduché, zároveň pracuje pre sovietsku KGB. Vie toho naozaj dosť a domnieva sa, že jeho cena je vysoká. Doma ho čaká dcéra Ileana (Alexandra Bob) a žena, bývalá herečka, holdujúca vo veľkom alkoholu. Američanom návšteva Godeana neujde a začne sa po ňom zháňať agent Frank Jackson (Parker Sawyers) s vidinou Mas4 resizevytúženého prelomu v pošramotenej kariére. U vedenia nenachádza veľa pochopenia, a tak sa rozhodne konať na vlastnú päsť, čo Victor, samozrejme, netuší. V pätách má z najrôznejších dôvodov agilnú kolegyňu Carmen (Ana Ularu) a jeho útek je dramatický.

Konštrukcia celého príbehu prebieha hladko, trochu „montážne“ pôsobí vsuvka motívu s pripravovaným teroristickým aktom egyptských agentov na miestnu synagógu, ako snaha narušiť vyjednávanie v americkom Camp Davide. Je v nej zapojený brat Indridinej pomocníčky v domácnosti Safyie (Amira El Sayed). Zverí sa jej a tá dá echo Victorovi. Tento motív má vysvetliť váhanie Frankových nadriadených. Myslia si, že prezident Carter nedá súhlas na presun Victora do Washingtonu, aby neohrozil rokovania, čo je dosť za vlasy pritiahnutá logika. Vymyslieť dôveryhodný plán, ako ho uniesť z americkej ambasády bolo na tvorcov priveľa, v tejto časti je príbeh najmenej dôveryhodný. Trochu groteskne pôsobí pohľad do Ceaucescovej domácnosti, vyzerá ako kapriciózny neurotik pod papučou, ktorému Carter nedvíha Mas3 resizetelefón. Portrétu akosi chýba hrozivý kontext všetkého, čo sa za vlády tohto transylvánskeho upíra v Rumunsku dialo. Odľahčený je aj popis amerického prostredia, hlavne v postave mladého Frankovho asistenta, ktorému dá Victor školenie o bezpečnostných pravidlách. Má v celej kauze nejakú zodpovednosť a zdá sa, že ho viac zaujíma, či dostal jeho kocúr nažrať. Ak takto nejako vyzerá i reál, tak je to horšie, než sme si mysleli.

Vyťažiť tému studenej vojny na pôdoryse žánrových pravidiel nie je evidentne jednoduché a chce to viac skúsenosti a hlbšieho poznania všetkých okolností, podieľajúcich sa na formovaní hrôzostrašných režimov. Ich skutočnú patológiu a brutálnu bezohľadnosť sme zdá sa, ešte stále dostatočne nepochopili aj vďaka premyslenému korupčnému systému, odmeňujúcemu verných a lojálnych občanov. Mladší Mas5 resizetvorcovia, pokúšajúci sa nejako takúto realitu sprítomniť, budú spravidla kolabovať na skutočnosti, že ju naozaj nemajú s čím porovnať a veľa systémových pascí, nastražených na ľudí, si ani nevedia predstaviť. Keď Victor konečne sedí aj s dcérou v americkom lietadle, nežiari radosťou. Je si vedomý toho, že sloboda, po ktorej túžil je len chimérou a pre sluhov režimu, snažiacich sa akokoľvek sa z jeho zovretia vykúpiť, niet nádeje a prekliatie minulosti môže kedykoľvek vstať z popola.

Scenáristka Adina Sadeanu v jednom z rozhovorov povedala, že vojna na Ukrajine tému studenej vojny a jej pomerov na „našej“ strane akosi zosúčastnila a znovu aktualizovala. O tyranoch, minulých i prítomných treba hovoriť, písať i nakrúcať stále, lebo ich podoby a masky sa menia. Podliehajú zradnému „morfingu“, ktorý odhaľujeme s čoraz väčšími problémami.

Spy/Master (TV seriál), Rumunsko, 2023
Dĺžka: 5 h 13 min (Minutáž: 46–60 min)
Manažéri projektu: Kirsten Peters, Adina Sadeanu
Réžia: Christopher Smith
Scenár: Kirsten Peters, Adina Sadeanu
Kamera: Ádám Fillenz, Ben Wheeler
Hudba: Łukasz Targosz
Strih: Stuart Gazzard, Réka Lemhényi
Scénografia: Zsófia Tasnádi
Masky:Kriszta Balázs, Barbara Keserű, Nikolett Kerselits, Csilla Kiss, Anna Kotorman, Zsófia Kovács, Márk Károlyi, Emese Mettler, Hanna Máté, Júlia Nagy, Ákos Simon, Elvira Szabó, Tünde Tyukász, Laura Tégely, Viktória Zalaveczki
Kostýmy: Sosa Juristovszky
Produkcia: Ioanina Pavel, Viktória Petrányi, Tudor Reu
Hrajú: Alec Secareanu, Ana Ularu, Svenja Jung, Aidan McArdle, Nico Mirallegro, Parker Sawyers, Andreea Vasile, Claudiu Bleont, Elvira Deatcu, Amira El Sayed, Júlia Ubrankovics, Mido Hamada, Omar El-Saeidi, Brian Caspe, Dan Cade, Iulian Postelnicu, Ákos Inotay, Bogdan Albulescu, Shvorne Marks, Sergej Onopko, Ovidiu Niculescu, Ioana Ilinca Neacsu, Stephanie Schönfeld, Ágnes Krásznahorkai, András Vinnai
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.