Sestra Smrť (Hermana muerte/Sister Death)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ses resizeHoror z prostredia kláštornej školy sme tu už nedávno mali a predstavovala ho prinajlepšom priemerná Mníška II ťažiaca z postavy ústredného démona Valaka. Španielsky hororový film Sestra Smrť nás síce privádza do rovnakého prostredia, len v španielskych reáliách, no miesto prehliadky desivých démonických bytostí odkazuje skôr ku konvenčnejším duchárskym hororom. Preto aj umiestňuje režisér dejisko do minulosti a vsádza na dobovú atmosféru v izolovaných podmienkach, priamo tak nadväzujúc na estetiku gotických hororov.

Paco Plaza je jedným z najvýraznejších žánrových režisérov španielskeho kina, a nemožno teda pochybovať, že je v prípade filmu Sestra Smrť, človekom na správnom mieste. Najvýraznejší úspech v hororovom žánri zaznamenal roku 2007 found-footage zombie snímkou REC (teda filmom vyvolávajúcim dojem, Ses5 resizeže sme svedkami reálneho, štylisticky neupraveného videozáznamu), ktorá mu zabezpečila medzinárodný úspech, no napriek tomu svoje rodné Španielsko nikdy neopustil. Sestra Smrť je vlastne prequelom (teda časovo chronologickým predchodcom) jeho staršieho filmu Veronica, ktorý Plaza režíroval v spolupráci so spoločnosťou Netflix roku 2009. Pod záštitou Netflixu napokon vzniká aj Sestra Smrť, objavujúca sa na streame vo vďačnom halloweenskom (alebo preddušičkovskom) období.

Hlavnou postavou je Narcisa, nová posila na náboženskej internátnej škole, ktorú si v kláštore každý pamätá ako zázračné dieťa. V útlom detstve bola údajne svedkom zjavenia Panny Márie a preto k nej aj ostatné sestry pristupujú s istým rešpektom. Sestra Narcisa však o svojich zázračných schopnostiach pochybuje, no po krátkom čase začína mať v odľahlých priestoroch kláštora zvláštne vízie a nočné mory predznamenávajúce to, že sa v zdanlivo pokojnom prostredí udialo niečo desivé, niečo, čo nezostalo uzavreté. Podobné vízie majú aj mladistvé študentky, ktoré záhada kláštorných chodieb Ses6 resizeuberá o spánok. Z ich pomocou sa napokon sestra Narcisa pokúsi odhaliť zahalené tajomstvá, napriek všeobecnej nevôli zo strany vrchností.

Ako badať z krátkej synopsy, dej tohto duchárskeho filmu nie je nijak výnimočný a to, z čoho ťaží, je predovšetkým atmosféra neistoty. Dlho nevieme, čo sestru Narcisu v tmavých izbách kláštora postrehne, kedy sa z desivých snov a halucinácií stane čosi život ohrozujúce, ani aká entita vlastne sliedi za múrmi kláštora. Film nás v úvodnej tridsaťminútovke príjemne napína, nevidíme toho veľa, až na neustále sa prevracajúcu stoličku, zvláštne nákresy na stenách, či prapodivne sa správajúce študentky desiaceho sa čohosi, o čom rozhodne nechcú rozprávať, o čom prehovoria, až keď si Narcisa získa ich dôveru.

Čo je pre súčasný horor najťažšie (a možno by sme mohli hovoriť o žánrových filmoch globálne) je potreba zaplniť metráž celovečerného filmu tak, aby sa nestratila divákova pozornosť, a aby bol divák ochotný pristúpiť na žánrové hry až do konca premietania. Sestra smrť síce svoje hrôzy stupňuje a s Ses3 resizemetrážou pribúdajú aj desuplné výjavy, ono tajomno sa však postupne stráca v pomerne banálnom rozuzlení. Alebo sa dalo aj zjednodušene povedať - čím viacej vieme, tým je príbeh menej zaujímavý. Treba však priznať, že líniu do hmly zahaleného gotického hororu opúšťa o niečo neskôr ako na lacné efekty vsádzajúca Mníška z americkej produkcie.

Prísť s niečím novým v rámci mantinelov duchárskeho hororu, skutočne nie je jednoduché. Napokon aj vyzdvihovaná snímka V zajatí démonov (Conjuring) rozvíja len to, čo fanúšikovia žánra videli už v sedemdesiatkovom filme Horor v Amytiville (1979). V tomto ohľade zlyháva aj nový film Paca Plazu Sestra Smrť, no atmosféra odľahlej náboženskej školy je stále dostatočným lákadlom pre žánrových priaznivcov. Škoda, že Plazova túžba vydesiť divákov všetkými možnými prostriedkami zatlačila do úzadia aj dobre sa rozvíjajúce atmosférotvorné prvky, ktorými si film chcel podmaniť diváka vo svojej prvej polovici.

Ses2 resizeSestra Smrt (Hermana muerte/Sister Death), Španielsko, 2023
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Paco Plaza
Scenár: Jorge Guerricaechevarría
Kamera: Daniel Fernández Abelló
Hudba: Mikel Salas
Strih: Guillermo de la Cal, Martí Roca
Kostýmy: Vinyet Escobar
Producenti: Pablo Cruz, Enrique López Lavigne, Diego Suarez Chialvo
Hrajú: Aria Bedmar, Almudena Amor, Maru Valdivielso, Luisa Merelas, Olimpia Roch, Pablo Guisa Koestinger, Sandra Escacena, Consuelo Trujillo
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.