Ahsoka (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Soka2 resizeFilmové Hviezdne vojny sú naďalej v útlme – už skôr síce boli oznámené ďalšie tri snímky, no s neurčitým dátumom vydania – tým seriálovým sa však vcelku darí. Aspoň z pohľadu množstva projektov, s ktorými sa stretávame na streame, hoci sledovanosť by mohla byť určite uspokojivejšia. Tým najnovším je Ahsoka, zameraná na postavu bývalej rytierky Jedi, a to rovno pod taktovkou skúseného Dava Filoniho, fanúšikmi označovaného za spasiteľa tejto značky. A Filoni ani v tomto prípade vyložene nesklamal.

Dej sa začína odvíjať po udalostiach seriálového Mandaloriana, kde si postava Ahsoky odbila svoju hranú premiéru. Už tam bolo pritom naznačené pátranie po stratenom admirálovi Thrawnovi (Lars Mikkelsen), taktickom géniovi Galaktického impéria, ktorý by mohol aj po jeho páde znova rozvrátiť krehkú stabilitu Soka resizeNovej republiky. A práve tomu sa Ahsoka (Rosario Dawson) snaží zabrániť, pričom kľúčom má byť nález mapy odhaľujúcej cestu do novej galaxie. Ten sa totiž snaží získať i druhá strana, a to s úplne opačným cieľom. Zástupcovia novej Republiky navyše silne pochybujú o reálnosti tejto hrozby a Ahsoka je tak odkázaná iba na pomoc niekoľkých starých známych, čo však vonkoncom nemusí stačiť...

S touto postavou sa mohol divák prvýkrát stretnúť v animovaných Klonových vojnách, respektíve im predchádzajúcej filmovej verzii z roku 2008. A hoci nebolo prvotné prijatie príliš pozitívne, časom sa vypracovala na favoritku priaznivcov tejto legendárnej značky, za čo mohla vďačiť predovšetkým šikovnému spôsobu písania jej postavy. To sa potvrdilo i v nasledujúcich rokoch a pri jej ďalších anabázach, no tým sa nepriamo dostávame k asi najväčšiemu problému, ktorým disponuje jej samostatný seriál a je teda možné, že celkové prijatie sa bude u viacerých líšiť v závislosti od niekoľkých faktorov.

Soka6 resizeZápletka totiž až príliš očividne vychádza hneď z niekoľkých predošlých Star Wars projektov, na ktoré sa odkazuje viac než významným spôsobom. Tým asi najmenej dôležitým je už spomínaný Mandalorian, respektíve jedna z epizód druhej série. Seriál taktiež pracuje so znalosťou Klonových vojen, čo zohráva obzvlášť zásadnú úlohu uprostred diania, zo všetkého najviac však ide o nepriznanú piatu sériu už ukončeného animovaného seriálu Rebeli. A hoci je dej koncipovaný čo najzrozumiteľnejším spôsobom, aby to všetko mohol vstrebať aj úplne nový divák, ako niektoré narážky, tak konkrétne, vo filmovom lore doposiaľ málo prepierané, veci sú objektívne neprehliadnuteľné. A to ani nehovoriac o vzťahu k ďalším dôležitým postavám – ten bude, pochopiteľne, o toľko silnejší, o koľko má divák napozerané a koľko s nimi prežil v minulosti.

Je to teda zásadný problém, alebo sa to dá tolerovať? Ako sa to vezme, no celkový zážitok je stále dostatočne silný a hlavne z neho cítiť tú pravú esenciu Hviezdnych vojen, kvôli ktorej sa si tento svet obľúbil nejeden fanúšik. Zápletka je totiž správne dobrodružná a postavy na oboch stranách konfliktu Soka4 resizedostatočne zaujímavé. Na kladnej strane mimo Ahsoky najviac zaujme mandalorianka Sabine (Natasha Liu Bordizzo), ktorú poháňa túžba po znovustretnutí s jedným zo svojich najlepších priateľov, no najvýraznejším prírastkom je určite temný Jedi Baylan Skoll (Ray Stevenson). Ten nie je tradičným zloduchom, práve naopak - je až mimoriadne pôsobivou, nečiernobielou, postavou a z tohto pohľadu zamrzí smrť jeho hereckého predstaviteľa, vďaka čomu sa už asi nedočkáme ďalšieho rozvinutia jeho charakteru.

Rozporuplný je aj záver, ktorý síce funguje po viacerých stránkach, pokiaľ ho však berieme ako finále celého snaženia, potom je trochu neuspokojivý a vybrané dejové línie v ňom vyznievajú do prázdna. V týchto chvíľach pritom nie je vonkoncom jasné, či autori plánujú priame pokračovanie v podobe druhej série, alebo chcú neukončené podzápletky ďalej rozviesť v jednom z iných projektov. Čo by bolo trochu nešťastným krokom, no nakoľko sa ho už Disney v minulosti dopustil (vyložene nezmyselné rozriešenie Soka7 resizezáveru druhej série Mandaloriana v nasledujúcom Boba Fettovi: Zákone podsvetia), táto možnosť tu skrátka stále je.

Inak je však Ahsoka veľmi zručne nakrúteným dielom, ktorému nechýba zmysluplná koncepcia, dobre spracované súboje nezriedka využívajúce svetelné meče a výborný, takmer až filmovo ladený, vizuál, ktorému sa nejakým zázrakom podarilo vyhnúť väčšine problémov prameniacich z používania technológie StageCraft. Tvorcovia s ňou skrátka vedia adekvátne pracovať, čím nepôsobí až tak umelo, ako v niektorých špecifických prípadoch, a to je dobre i pre samotného diváka. Výsledné dojmy sú skrátka pozitívne a a seriál by mal uspokojiť aj tých, ktorých sklamal Obi Wan Kenobi či už spomínaný Boba Fett. Mimo minuloročného Andora sa však doposiaľ nikomu nepodarilo priniesť niečo navyše a ten tak zatiaľ stále pôsobí, ako jediná výraznejšia výnimka v celej televíznej Disney produkcii.

Soka5 resizeAhsoka (TV seriál), USA, 2023
Dĺžka: 5 h 58 min (Minutáž: 35–55 min)
Manažéri projektu: Dave Filoni, Jon Favreau
Réžia: Dave Filoni, Steph Green, Peter Ramsey, Jennifer Getzinger (viac)
Scenár: Dave Filoni
Kamera: Eric Steelberg, Quyen Tran
Hudba: Kevin Kiner
Strih: Dana E. Glauberman, Rosanne Tan
Zvuk: David Acord
Scénografia: Frances Lynn Hernandez, Doug Chiang, Andrew L. Jones, Todd Cherniawsky
Masky: Sallie Ciganovich, Crystal Gomez
Kostýmy: Shawna Trpcic
Producent: John Bartnicki
Hrajú: Rosario Dawson, Hayden Christensen, Mary Elizabeth Winstead, Ray Stevenson, Natasha Liu Bordizzo, Ivanna Sachno, Lars Mikkelsen, Temuera Morrison, Wes Chatham, Eman Esfandi, Diana Lee Inosanto, David Tennant, Peter Jacobson, Shelby Young, Mark Rolston, Shakira Barrera, Clancy Brown, Matthew Law, Helen Sadler, Michele Weaver
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.