Šantaram (Shantaram, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tar2 resizeMnohých čitateľov obsiahleho románu austrálskeho spisovateľa a zároveň kriminálnika Gregory Davida Robertsa (1952), fascinovala táto objemná vyše 800 stranová kniha Šantaram, nielen príbehom muža, unikajúceho dômyselne z väzenia Pentridge v štáte Victoria. Je predovšetkým obrazom Indie v 80. rokoch, popísaným s nevšednou emocionálnou hĺbkou a dôkladnou znalosťou všetkých sociálnych úrovní, od bohatých vrstiev, cez kriminálne podsvetie, až k štvrtiam, obývaným bombajskou chudobou. Okrem toho sa Robertsova “fikcionalizácia” vlastného života vyznačuje romantizujúcim portrétovaním zločinca s dobrým srdcom, svedomím a silnými samaritánskymi sklonmi. Z odstupu môžme túto vizitku komentovať ironicky, ale literatúra je to skvelá, Robertsa porovnávajú s významným indickým spisovateľom Rohintonom Mistrim, americkým Tomom Wolfem i peruánskym Mariom Vargasom Llosom.

Utiekol po dvoch rokoch z väzenia v roku 1978 a s falošným pasom na meno Lindsay Ford dorazil do Bombaje, kde s prestávkami žil takmer desať rokov. Tar resizeKnihu napísal vo väzení a vyšla po prvýkrát v roku 2003, česky v roku 2015. Pomer fikcie a reality bol predmetom dohadov a úvah, Roberts označil všetky postavy za vymyslené, ale literárni stopári sa dopátrali aj skutočných účastníkov jeho dlhej a dramatickej životnej odysei. Príbeh pred nami otvára výbušnú a extatickú povahu indickej reality, ponorenej do neznesiteľnej horúčavy, nepopísateľného ruchu a intenzívneho zápasu o existenciu v najrôznejších sociálnych variáciách. Zachytáva a dotýka sa aj spirituálnych rozmerov indickej psyché a jej schopnosti prijať akékoľvek skúšky darovanej karmy.

Dvanásťdielny seriál bol, samozrejme,  nútený epický rozmer románu redukovať a obmedziť najmä Linove (Charlie Hunnam) exkurzie mimo Bombaja. Žil nejakú dobu v rodnej dedine jeho verného súputníka Prabhakara (Shubham Saraf), kde dostane od jeho matky meno Šantaram (Man of God´s Peace). Vo filmovej verzii uteká z väzenia, kde sedí za bankovú lúpež. Je obvinený z vraždy strážnika, ale na svedomí ho má jeho komplic. Je na slobode a Lin od neho žiada pomoc. S falošným pasom Tar3 resizeprichádza do Indie, zoznamuje sa s Prabhakarom. Živí sa ako turistický sprievodca a stane sa z neho nekompromisný anjel strážny, pomáha mu v každej zložitej situácii. Po Linovi pátra austrálsky policajt a nakoniec končí opäť vo väzení.

Americká verzia tejto múdrej knihy, s rozsiahlou epickou a reflexívnou plochou, sa sústreďuje na akčnú dejovú topografiu a zdá sa, že nemá ambíciu vizualizovať náročnejšie obsahy románu. Lindsay sa postupne dostáva do kruhu mafiánskeho bossa Khader Khana (Alexander Siddig) s verným vykonávateľom špinavej práce Abdullahom (Fayssal Bazzi). Zápasí o svoje “obchodné” pozície s konkurenciou a usilovne tlačí aj na politických reprezentantov, najmä tých, ktorí hrajú proti nemu. Pomáha mu v tom krásna Karla (Antonia Desplat), Linova múza. Je ochrankyňou prostitútky Lisy (Elektra Kilbey), rovnako zapletenej do mocenského mafiánskeho portfolia. Je volavkou Madam Zhou Tar4 resize(Gabrielle Scharnitzky), tá je majiteľkou “domu pre pánov“ a zároveň drogovou priekupníčkou. Lin sa pred bdelým okom policie schováva za pomoci Prabha v chudobnej bombajskej štvrti. Má akési zdravotnícke vzdelanie a keďže pri úteku pred policajtom zaviní požiar, pri ktorom umiera matka malého chlapca, rozhodne sa pomáhať s liečením chorých. So štvrťou však má svoje plány Khader Khan, chce ľudí vysťahovať a vystaviť tam novú štvrť.

Prvá séria nebude mať s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovanie a úsporný rozpočet, citeľný viac než by bolo vhodné, tak nedostane v ďalšom pokračovaní podporu, ako to v prípade rozsiahlejších a ambiciózních produkcií býva zvykom. Čitatelia knihy tak prídu o jednu zo zaujímavých častí, venovanej bollywoodskej produkcii. V 80. rokoch boli filmové kruhy veľmi intenzívne prepletené s mafiánskym Tar7 resizepodsvetím, ktoré financovalo tamojšie štúdiá. Lisa začne pracovať v kastingu a má za úlohu zháňať do filmov cudzincov. Osloví Lina, aby jej pomáhal, čo s radosťou prijme, lebo sa okrem iného venuje skupovaniu pasov a obchodu s valutami.

Táto úsporná verzia svetoznámého románu, zatiaľ sa predalo vo svete 7 miliónov výtlačkov, by možno dopadla lepšie, keby sa jeho filmovej podoby chopili Indovia. Mohli by si dovoliť oveľa slobodnejší a rozsiahlejší rozmach v zobrazení prostredia, ktoré tu hrá veľmi významnú rolu. Zároveň s prehľadom ovládajú aj vďaka koloniálnej skúsenosti, povahu kultúrnych rozdielov a spôsob, akým sa s indickou realitou dokážu vysporiadať cudzinci, nehovoriac o podchytení istého spirituálního a filozofického Tar9 resizepozadia. Na ten americká produkcia, jej scenáristi i režiséri jednotlivých dielov celkom iste nestačili.

71- ročný Roberts dnes žije na Jamaike, kde s ním strávil nejaký čas i herec Charles Hunnam. Pripomína skôr indického bráhmana, než bývalého narkomana, zlodeja a priekupníka. Do románu sa údajne zamiloval Johnny Depp a presvedčil Warner Brothers, aby naň kúpil práva. Film sice nevznikol, ale Roberts doviedol producentov do bombajského slumu a navigoval ich na financovanie niektorých kritických operácií jeho obyvateľov. Dodnes mu chodia listy od čitateľov z celého sveta, vrátane policajtov a väzenských strážcov.

Tar6 resizeŠantaram (Shantaram, TV seriál), USA, 2022
Dĺžka: 10 h 18 min (Minutáž: 44–60 min)
Manažéri projektu: Steve Lightfoot, Eric Warren Singer
Réžia: Bharat Nalluri, Bronwen Hughes, Iain B. MacDonald
Predloha: Gregory David Roberts (kniha)
Scenár: Ken Kristensen, Ben Dubash, Bruce Marshall Romans (více)
Kamera: Anthony Dod Mantle, Stefan Duscio, Robert Humphreys
Hudba: Adam Peters
Strih: Geraud Brisson, Fabienne Bouville, Tim Mirkovich
Zvuk: Joe DeAngelis, Chris Carpenter, Albert Romero
Scénografia: Mark Digby, Chris Kennedy, Vanessa Cerne
Masky: Chiara Tripodi
Kostýmy: Margot Wilson
Producenti: Ken Kristensen, Ed Cathell III, Ben Dubash
Hrajú: Charlie Hunnam, Elektra Kilbey, Antonia Desplat, Elham Ehsas, Alexander Siddig, Shubham Saraf, Sujaya Dasgupta, Fayssal Bazzi, Rahel Romahn, Vincent Perez, Gabrielle Scharnitzky, David Field, Alyy Khan, Luke Pasqualino
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.