One Piece (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Pie resizeNajlepšia hraná adaptácia anime a výrazné zlepšenie oproti iným podobne ladeným Netflix projektom poslednej doby ako filmový Death Note či seriálový Cowboy Bebop. Podobné chvály zaznievali na adresu najnovšieho hitu One Piece svetoznámej streamovacej platformy a tie už sami o sebe naznačujú, že tentoraz to zrejme americkí tvorcovia uchopili až nečakane správnym spôsobom. Sú teda tieto reakcie pravdivé a skutočne sa zrodil jeden z čiernych koňov seriálovej sezóny?

Pôvodná seriálová verzia One Piece vychádza z mangy, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 1997. Ide o mimoriadne populárnu anime adaptáciu, čo len dokumentuje fakt, že s ňou stretávame dodnes a počet dielov už pred nejakým časom presiahol magickú tisícovku. K nim vyšla i pätnástka sprievodných Pie2 resizefilmov, ktorá ešte viac navyšuje celkovú dĺžku, no ak by sa vám zdalo, že ide o úplného rekordéra na tomto poli, môžete hádať ďalej. Dôležitý je však predovšetkým fakt, že na hranom spracovaní sa ako konzultant významnou mierou podieľal samotný autor mangy Eiichiro Oda, ktorý je i jedným z výkonných producentov. A práve tam asi možno hľadať jeden zo základých kameňov úspechu.

Hlavným hrdinom je entuziastický mladík Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy), ktorý zo všetkého najviac túži byť pirátom. A nielen hocijakým pirátom – rovno ich kráľom. Nie takým, čo nemilosrdne drancuje, ako moria tak pevninu, no takým, ktorého zo všetkého najviac poháňa túžba po dobrodružstve a jeho prvoradým cieľom je nájsť legendárny poklad Golda Rogersa. Že to znie tak trochu naivne, idealisticky a nepríliš reálne? Luffy však nie je len tak hocijakým mladíkom. V mladosti totiž nechtiac zjedol diablovo ovocie, ktoré mu umožňuje rozťahovať jeho telo ako gumu, čo sa hodí pri nejednom bojovom strete. A keďže má i talent nakaziť ľudí svojim enormným optimizmom, získanie tej správnej posádky pre svoju Pie3 resizemisiu by malo byť v podstate hračkou.

Ak sa vám inak zdá, že už len námet znie vcelku bizarne, potom ste asi nevideli príliš veľa z anime tvorby. Schopnosti Luffyho, ktoré v mnohom pripomínajú postavu Mr. Fantastica z komiksovej Fantastickej štvorky, sú pritom ešte tým normálnejším a už jeho prvý významnejší pirátsky protivník dokáže rozložiť svoje telo na viacero samostatných častí, čím je teoreticky nezničiteľný v bežnom súboji. Najzaujímavejšie je tak rozhodne to, že celé to nejakým zázrakom funguje a i zdanlivo nezlučiteľné aspekty, na ktorých si viacerí americkí tvorcovia v minulosti vylámali zuby, sú poskladané takým spôsobom, že si seriál svojou atmosférou dokáže zdolať aj najväčších pochybovačov.

Dobre vystavaný scenár je totiž nabitý ako sympatickými postavami (každý člen Luffyho posádky disponuje hlbším pozadím a je teda niečim zaujímavý), tak dostatočne pôsobivými zloduchmi a nie je v Pie4 resizeňom núdza ani o rôzne prekvapenia. Funguje aj emocionálna rovina, čo má za následok viacero silných momentov, vďaka ktorým sa seriál dokáže ešte výraznejšie dostať pod kožu. V prvom rade sa mu však darí predávať všetky potrebné myšlienky a to tak, že súčasne nezabúda ani na to podstatné – a to baviť svojho diváka rôznymi atrakciami či kvalitne spracovanými akčnými scénami.

Oboje si pritom divák užije požehnane a celkovo seriál pôsobí naozaj výpravne a vysokorozpočtovo, čím dokáže poľahky získať na svoju stranu diváka prahnúceho po istom pozlátku. Jedna pôsobivá lokácia strieda druhú, vizuálne efekty sú na viac než solídnej úrovni a pochváliť možno aj nečakane vydarenú hudbu, o ktorú sa postarala dvojica Sonya Belousova a Giona Ostinelli. K tomu treba prirátať i kvalitné herecké obsadenie, kde síce absentujú vyložené hviezdy (asi najväčšou je Ian McShane v roli rozprávača prvého dielu) ale všetci dôležití aktéri sa zhostili svojej úlohy s chuťou. Najväčšia ťarcha však predsa len leží na neznámom mexickom hercovi Iñakim Godoyvi, no ten ustál Pie6 resizeneľahkú pozíciu so cťou a je viac než ideálnym ťahúňom pre celý projekt.

Čo sa teda bude diať ďalej? Prvá osemdielna séria adaptuje až 44 dielov, čo sa podarilo i vďaka určitému škrtaniu a úpravám, ktoré boli podľa všetkého k prospechu veci. V praxi to však znamená, že je pred nami stále dostatok materiálu a seriál z neho ani zďaleka nevyťažil maximum. Zatiaľ totiž ani nemohol, no toto sa môže v budúcnosti poľahky zmeniť. Druhá séria už bola oficiálne schválená a sám som zvedavý, koľkých sa nakoniec dočkáme. Menej ako desať však nakoniec vonkoncom nemusí stačiť...

Pie8 resizeOne Piece ( TV seriál) USA, (2023–2025)
Dĺžka: 8 h 32 min (Minutáž: 49–64 min)
Manažéti projektu: Steven Maeda, Matt Owens
Réžia: Marc Jobst, Tim Southam, Josef Kubota Wladyka, Emma Sullivan
Predloha: Eiičiró Oda (komiks)
Scenár: Tom Hyndman, Steven Maeda, Matt Owens, Ian Stokes, Damani Johnson (více)
Kamera: Nicole Hirsch Whitaker, Trevor Michael Brown, Michael Swan (více)
Hudba: Sonya Belousova, Giona Ostinelli
Strih: Tessa Verfuss, Eric Litman, Kevin D. Ross, Tirsa Hackshaw, Marie Lee, Daniel Williams, Tim Kinzy
Zvuk: Mace Matiosian, Matt Vowles
Scénografia: Richard Bridgland, Ella Rushforth, Tom Hannam
Masky: Zayaan Damon
Kostýmy: Diana Cilliers
Producenti: Amie Horiuchi, Takuma Naitô
Hrajú: Makkenjú Arata, Emily Rudd, Iñaki Godoy, Taz Skylar, Jacob Romero, McKinley Belcher III, Vincent Regan, Jeff Ward, Morgan Davies, Peter Gadiot, Ian McShane (vypravěč), Aidan Scott, Michael Dorman, Langley Kirkwood, Ilia Isorelýs Paulino, Colton Osorio, Tamer Burjaq, Sven Ruygrok, Stevel Marc, Nicole Fortuin, Farouk Valley-Omar, Albert Pretorius, Brett Williams, Celeste Loots, Craig Fairbrass, Steven John Ward, Royston Stoffels, Brashaad Mayweather, Graham Hopkins, Christian Convery, Lily Fisher
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz,

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.