Uprostred ničoho (Nowhere)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Nic3 resizeTéma úteku a migrácie inšpirovala v posledných rokoch nespočetné množstvo filmárov. Väčšina výsledných titulov sú pritom zväčša drámy alebo dokumenty. Z času na čas sa objaví i dielo s netradičným potenciálom, prípadne i pokusy využiť túto tému na generovanie napätia. Príkladom je horror Jeho dom (2020, His House), v ktorom manželský pár z Afriky utiekol do Anglicka, kde ich dostihne minulosť, alebo aj Vychovávateľka (2022, Nanny), taktiež príbeh o Afričanke. Nový film Netflixu Uprostred ničoho od Alberta Pintóa sa zaobíde bez nadprirodzených prvkov a tému úteku a migracie zasadzuje do rámca survival thrilleru, nemilosdrného boja o prežitie v nehostinnom prostredí.

Nico (Tamar Novas) a jeho tehotná manželka Mia (Anna Castillo) už toho majú po krk. Nechcú nadalej zotrvať v totalitnom štáte, v ktorom sú ľudia Nic2 resizesystematicky utláčaní či dokonca zabíjaní. Rozhodli sa preto spoločne utiecť. Z krajiny ich majú prepašovať v prepravnom kontajneri v nádeji, že niekde inde môžu viesť lepší život. Avšak cestou sa, samozrejme, všetko pokazí. Najprv sa od seba oddelia. Keď kontajner počas búrlivej plavby spadne cez palubu, Mia sa ocitá osamotená a musí bojovať o prežitie uprostred mora a s minimálnymi prostriedkami...

V prípade filmu Uprostred ničoho ide v jadre o klasický survival thriller, v ktorom rozprávanie neustále obmedzuje a sťažuje konanie hlavnej postavy, a núti ju prekonať množstvo prekážok a nebezpečenstiev. Snímku možno prirovnať napríklad k filmu Všetko je stratené (2013, All is Lost), v ktorom Robert Redford na poškodenej lodi čelil rozúbrenému moru. V Uprostred ničoho je situácia o niečo sťažená. Pretože zatiaľ čo bol Robert Redford do istej miery vybavený na prežitie na šírom mori, kontajner, v ktorom sa Mia ocitá, veľa možností neponúka. Drvivá väčšina predmetov, ktoré Mia na Nic resizemieste nájde je pre danú situáciu zbytočná. Minimálne z pohľadu divákov je to však pozitívum, nakoľko je tak postava nútená aplikovať vynachádzavosť, aby sa zo situácie dostala. Hoci sa film odohráva v dystopickej spoločnosti, jej vykreslenie je v konečnom dôsledku zredukované na okrajovú záležitosť, akúsi ozdobou. Rôzne formy represie, masakrov a genocídy sú zobrazené v úvodných minútach bez toho, aby sa k ním rozprávanie priveľmi vracalo. Pôsobia ako nálepka, či rádoby šokujúci podstavec, kompozičná motivácia pre uvedenie hlavného dejového jadra boja o prežitie v oceáne.

Film vdačí za mnohé svojmu prostriediu, ktorého klaustrofobické ladenie funguje práve vďaka minimánlnym prostriedkom. Ocitnúť sa beznádejne uzavretý a obklopený na míle ničím, je pomerne nepríjemná kombinácia, s ktorou je nútená sa na svojej náročnej ceste popasovať hlavná predstaviteľka. Mladá herečka Anna Castillo tu v podstate predvádza one-woman show. Bez veľkého počtu dialógov sprostredkúva váčšinu emocii výlušne očami. Hoci sa bojí o život, je dostatočne odolná Nic7 resizena to, aby neprestávala bojovať o svoje nenarodené dieťa, ktoré je hybnou silou jej odhodlania. Na druhej strane uzavretosť a obmedzenosť priestoru znamená, že tu nemožno očakávať priveľa rozmanitosti, čo pri stopáži necelých dvoch hodín začína byť trochu problém. Všetko, čo sa v Uprostred ničoho môže pokaziť, sa aj pokazí. V priebehu trvania snímky sa Mia odlúči od svojho manžela, prežije masaker, rozbúrenú búrku, počas ďalšej búrky porodí, uniká pred morským predátorom a utrpí vážne zranenie. Toto je len niekoľko problémov, ktorým čelí. Hoci sú čo tieto prekážky a dramatické momenty nevyhnutnou súčasťou subžánru a miestami generujú napätie, nadobúdajú v počte a škále až komických rozmerov. Ako sledovať niekoho padať z nekonečných schodov…

Ak máte náladu na trochu survival horroru, a pri sledovaní si dokážete ponechať istý stupeň nadhľadu, nepochybne môžete vyskúšať Uprostred ničoho - thriller o boji proti nemožným podmienkam, ktorý visí na ramenách pôsobivého výkonu Anny Castillo.

Nic4 resizeUprostred ničoho (Nowhere), Španielsko, 2023
Dĺžka:109 minút
Réžia: Albert Pintó
Scenár: Ernest Riera, Seanne Winslow, Teresa de Rosendo
Kamera: Unax Mendía
Zvuk: José Luis Alcaine Bartolomé, Laia Casanovas, Marc Orts
Scénografia: Didac Bono
Masky: Karol Tornaria
Hrajú: Anna Castillo, Tamar Novas
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.