Nimona

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ona resizeKde bolo, tam bolo, bolo raz jedno Kráľovstvo ukryté pre zvyškom sveta veľkým múrom. Múr mal slúžiť výhradne na ochranu pred príšerami zvonka, aby sa znovu neopakovala situácia, pred ktorou ho ochránila legendárna hrdinka Gloreth v tisíc rokov vzdialenej minulosti. Obyvatelia Kráľovstva si už však žijú modernejším životom s lietajúcimi „tátošmi“ namiesto tých cválajúcich, televíznymi prenosmi panovníčkiných prejavov, osláv pasovania na rytierov ochranného Inštitútu a s mobilmi v rukách komentujú výber tých najvhodnejších adeptov pre jednotlivé spoločenské funkcie. No stredovek ešte neskončil, stredovek trvá... Generáciu za generáciou boli cvičení rytieri navliekajúci si bežné staromódne brnenia, s mečmi po boku a pokračujúci v hrdinkinom odkaze. Zväčša šlo o následníkov Glorethinej rodovej línie. Aktuálne sa však kráľovná Valerin (v pôvodnom znení Lorraine Toussaint) chystá kontroverzným spôsobom narušiť tradíciu...

Hlavným adeptom na rytiersky titul má byť Ballister Boldheart (Riz Ahmed), charizmatický mladík z davu, hoci v duchu doterajších tradícií sa ním mal vďaka Ona2 resizesvojmu pôvodu stať jeho viac než len priateľ Ambrosius Goldenloin (Eugene Lee Yang). Medzi oboma nie je žiadna rivalita, práve naopak. Jeden je pre druhého výraznou oporou. Kritický moment v ich vzťahu ale nastane počas Ballisterovho pasovania. Mladíkov meč záhadne exploduje a smrteľne zasiahne kráľovnú, pričom Ambrosius s úmyslom zabrániť ešte väčšej deštrukcií partnerovi odsekne ruku. Riaditeľka inštitútu (Frances Conroy) má jasno a od tohto momentu považuje Ballistera za bezpečnostnú hrozbu. Ambrosius sa nedobrovoľne dostáva na čelo rytierov, čo majú údajného protivníka vystopovať. Má, samozrejme, dilemu, či má zostať verný svojej láske alebo Inštitútu. Bude Ona3 resizeale lepšie veliť ostatným rytierom a kontrolovať Ballisterovo stopovanie, pretože inak by ho mohol na pozícií nahradiť niekto iný, pre Ballistera podstatne nebezpečnejší. Mladý utečenec sa medzi tým skrýva s úmyslom zistiť, kto v skutočnosti stojí za útokom na kráľovnú a tiež nájsť dôkazy na vlastné očistenie. Možno by o tom mohol niečo vedieť panoš Diego (Julio Torres), pred obradom manipulujúci s mečom. Vyrobí si náhradnú protetickú ruku a nájde prekvapivého spojenca v tak trochu pobláznenej, chaos milujúcej dievčine Nimone (mimoriadne energická Chloë Grace Moretz). Má hrdzavé vlasy, podozrivo vyčnievajúce očné zuby, trochu silnejšie boky a zábavne rebelskú povahu. Dokáže sa Ona4 resizepremieňať na akékoľvek zviera od nosorožca, pštrosa, veľrybu až po tancujúceho žraloka, hoci zväčša nápadne sfarbených doružova. Keď ju zasiahne šíp, pri jeho vyberaní zásadne nejačí od bolesti, pretože vraj už zažila aj horšie veci. Teda, niežeby si ju Ballister ako spoločníčku vybral sám, to skôr ona si z nejakého presnejšie nešpecifikovaného dôvodu vybrala jeho.

Snímka Nimona režisérov Nicka Bruna a Troya Quanea je nádherným animovaným dobrodružstvom miešajúcom vizuálne prvky staromódnej v minulosti sa odohrávajúcej fantasy a futuristickej sci-fi vízie budúcnosti, snažiacim sa veľmi zábavným spôsobom redefinovať tradičné, možno už trochu ohrané naratívne prvky žánrovej rozprávky. Robí to štylisticky „podvratným“, z hľadiska popkultúrnych odkazov Ona5 resizerovnako šikovným spôsobom ako svojho času Shrek Andrewa Adamsona a Vicky Jenson z roku 2001, prípadne jeho lepšie pokračovania. Prehodnocuje typológiu postáv, ich motivácie k jednotlivým uskutočňovaným činom a bežné rozprávkové zápletky nie nepodobne a s nespochybniteľnou rozprávačskou zručnosťou, ako sa napríklad pohrávala s tradičnými ingredienciami námorných dobrodružstiev minuloročná skvelá netfixovská animovaná produkcia Morská príšera režiséra Chrisa Williamsa. Pričom všetko je to remeselne „zabalené“ do nádherne animovanej podoby kombinujúcej klasickú 2D kresbu s 3D počítačovou grafikou.

Ona6 resizeScenár Roberta L. Bairda a Lloyda Taylora podľa rovnomennej komiksovej predlohy Natea Stevensona vníma tradičné rozdelenie rozprávkových charakterov na dobré a zlé ako relikty minulosti, relativizuje ich, necháva pozitívne postavy pochopiť subjektívny pohľad protivníkov a naopak. V kľúčových momentoch dokonca necháva ako diváka, tak postavy samé pýtať sa, kto je v tomto príbehu vlastne skutočný zloduch? Dej ženie vpred neistota a možno až príjemná paranoja, kedy divák posudzujúci dej optikou raz Ballistera, inokedy Ambrosia alebo titulnej Nimony nevie, čo očakávať od najbližších minút a zvratov. Každý zo spomínaných hrdinov má svoje komplikované a ľudsky uveriteľné dilemy, s ktorými sa dokáže stotožniť a konfrontovať tiež Ona7 resizepublikum. Stvárnenie Kráľovstva z čias legendárnej hrdinky Gloreth v tradičných rozprávkových kulisách s pozvoľným prechodom do futuristickej budúcnosti s niekoľkými vizuálnymi retro prvkami pomáha zdôrazniť určitú nadčasovosť zobrazovaných zápletiek. Dopomáha premýšľavo porovnávať zmýšľanie pred tým a potom...

Nimona nachádza v minulosti korene zrodu niektorých spoločenských predsudkov, aby upozornila na ich viac negatívnu ako pozitívnu stránku, možno obvinila „len“ spoločenský omyl za ich neustále udržiavanie pri živote generáciu za generáciou a živenie sa neutíchajúcim všadeprítomným strachom z Ona8 resizeakejkoľvek odlišnosti. Odhalenie minulosti dopomáha postavám o tisíc rokov neskôr prehodnotiť predsudok, zmeniť ho, či samých seba kultivovať snáď lepšiemu. To však znovu musí posúdiť až čas... Srdcom snímky je sympatický outsider, rebel narúšajúci zavedené „pravidlá“, premýšľavý a motivujúci k premýšľaniu aj ostatných. Nadčasovo atraktívny archetyp. Individualita vyčnievajúca z radu, ktorá sa už odmieta naďalej skrývať v monotónnosti. Kým animácia v kombinovaní viacerých vizuálnych štýlov tak trochu čerpá zo vzoru Spider-Mana: Paralelných svetov (2018) a jeho štylistických následníkov, audio priam punkovým Ona9 resizespôsobom ozvláštňujú niekedy dobrodružne, inokedy citlivo znejúce filmové melódie Christophea Becka, ale aj rockové gitary a piesne od skupín Santigold, Metric, prípadne The Banana Splits.

V animovanej rozprávke-nerozprávke Nimona zaujímavé postavy vďaka svojim dilemám obývajú čoraz zaujímavejší príbeh, ktorý dokonca sem-tam odvážne vykročí cestou spoločenského komentára – pričom nič z toho nepôsobí, žeby bolo v príbehu nasilu. Snímka pobaví, dojme a zábavne sa pohrá s Ona10 resizediváckym očakávaním. To, či na konci vôbec zazvoní nejaký zvonec, aby ohlásil jednoznačne šťastný koniec pre všetkých zúčastnených, sa však môže tento raz javiť ako slepá ulička, zneisťujúca a triumfálne otriasajúca s inak nespochybniteľnými naratívnymi „základmi“ rozprávok. Rozhodnutie, či ich inovatívny pohľad príjme alebo radšej zostane naďalej verný konzervatívnejším stvárneniam, zostáva na divákovi.

Ona11 resizeNimona, USA, 2023
Dĺžka: 101 minút
Réžia: Nick Bruno, Troy Quane
Scenár: Robert L. Baird, Lloyd Taylor
Hudba: Christophe Beck
Producent: Roy Lee
Hrajú: Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Frances Conroy, Indya Moore, Lorraine Toussaint, RuPaul, Beck Bennett, Sarah Sherman, Julio Torres
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.