Teherán (Tehran, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Hran resizeZostaviť rebríček krajín, ktoré dokázali najúspešnejšie filmovo a seriálovo vyťažiť znalosti a skúsenosti tajných služieb, by asi nebolo ľahkou úlohou, ale tri miesta na vrchole sú asi jasné – CIA, Mossad a britská MI6. Sieť ich filmových verzií je populárna a široko zdieľaná, podporená najmä v Británii zástupom úspešných autorov špionážnych románov. Mená ako John Le Carré, Ian Flemming, alebo Frederick Forsyth vytvárali tradíciu, na ktorej dnes stojí značná časť príbehov o agentoch a agentkách, bojujúcich v utajení kdekoľvek na svete. Menej známi sú u nás izraelskí autori, z celej plejády je to asi len Daniel Silva a jeho romány Portrét neznámej ženy, Čierna vdova, alebo Violončelistka. Milovníci žánru si však prídu na svoje na streame, či už sú to filmy Operácia Entebbe (2018), Red Sea Diving Resort (2019), alebo seriály Agent (2019) s Sachom Baronom Cohenom v roli najslávnejšieho izraelského špióna Eli Kohena, ktorý sa takmer stal ministrom obrany v Sýrii, dokumentárny Mossad (2017) a, samozrejme, vedie Fauda (2015-2022).

Jej dôstojným následovníkom je Teherán, príbeh izraelskej agentky Tamar (Niv Sultan), ktorá má za úlohu v Iráne vyradiť elektrickú sieť a radary, aby mohli Hran2 resizeizraelské lietadlá bombardovať miestnu nukleárnu základňu. Na letisku v Teheráne, kde núdzovo pristane lietadlo, letiace do Indie, sa na toalete vymení so Zhilou Gorbanifar. Tá pracovala v elektrárni a v čiernej abáji opúšťa Irán. Tamar s obväzom na nose, inak veľmi bežným doplnkom mnohých iránskych žien po kozmetickej operácii, sa dostane až na miesto a snaží sa vykonať zmienenú operáciu. Nevie však, že sa o Zhilu pokúšal jej šéf a keď chce Tamar znásilniť, zhodí ho zo schodov. Muž umiera. Operácia sa naruší a Tamar sa musí ukrývať. V lietadle letela aj dvojica mladých Izraelčanov a dievča na toalete, nanešťastie, Tamar spozná. Oboch zaistí iránska tajná služba a jej pracovník Faraz Kamali (Shaun Toub) pri jej výsluchu, kde padne zmienka o náhodnom stretnutí, začne čosi tušiť a príde Tamar na stopu. K útoku na iránsku nukleárnu základňu došlo v skutočnosti 11. apríla v roku 2021 pri meste Natanz v provincii Isfahán. Blackout spôsobil výbuch a zničil energetický Hran3 resizesystém, nutný pre prácu centrifúg na obohacovanie nukleárnych zariadení uránom.

V druhej sérii sa ide predovšetkým o záchranu izraelského pilota, ktorý prežil neúspešný útok na atómovú elektráreň. Je vo väzení a podľa doručených pokynov si zoberie tabletku. Dostane sa do kritického stavu a prevezú ho do nemocnice, odkiaľ ho agenti majú dopraviť do bezpečia. Tamar, ktorá je do operácie zapojená, pri úniku z nemocničního labyrintu pomôže psychiatrička Marjan Montazami (Glenn Close). Po smrti iránskeho manžela ostala v Teheráne a pôsobí v utajení ako agentka Mossadu. Tamar má z centrály pokyn stiahnuť sa, ale odmietne. Úkryt jej poskytla pri úteku jej teta Arezoo, matkina sestra a prišiel naňu Kamali, dôkladne rozkrývajúci aktivity agentov Mossadu. Skončila na popravisku, spolu s ďalšími podozrivými ju rovno obesili. Tamar sa chce pomstiť veliteľovi Hran10 resizeRevolučných gárd Qasemovi Mohammadimu (Vassillis Koukalani), lebo ten dal pokyn k poprave. Za pomoci drogového dealera Milada (Shervin Alenabi) sa dostane k jeho synovi Peymanovi a následne i k otcovi.

Tvorcovia si pri skladaní tohto zložitého príbehu nič neuľahčili, v podstate tu niet jednoznačných víťazstiev a triumfov, nič neprebieha hladko, obete sú vždy na oboch stranách a v závere ostáva Tamar v takmer nekrytom vzduchoprázdne, čo je ideálna situácia pre východisko k už ohlásenej tretej sérii. Má sa v nej objaviť Hugh Laurie, známy zo seriálu Dr.House. V čele tvorcov seriálu je Moshe Zonder, ktorý sa podieľal i na Faude a v jednom z rozhovorov poznamenáva, že tímu šlo aj o zdôraznenie existujúcich rodinných väzieb medzi oboma krajinami, prerušenými politickými konfliktmi. Známe sú Hran6 resizenajmä militantné výroky Mahmouda Ahmadinejada ( prezident Iránu v rokoch 2005-2013) o zmietnutí Izraela z povrchu zemského. Tamar je po matke iránskeho pôvodu a cez jej kontakt s Miladom, študentským protirežimným aktivistom, sa príbeh dotýka i vrstvy mladých ľudí, nespokojných s existujúcou politickou i společenskou situáciou v Iráne.

Niektorí komentátori reflektujú cez seriál širšie geopolitické súvislosti, snahu Izraela, kde sú blízkovýchodní židia Mizrahi dominujúcou komunitou, poukázať na existujúce regionálne väzby. História perských Židov siaha až do biblických čias a k rozsiahlej emigrácii dochádza po vzniku štátu Izrael v roku 1948, keď z Iránu odišlo 95% Židov. Dnes ich žije v Iráne asi 10 000 a tvoria štátom uznanú Hran8 resizemenšinu, ktorá má jedno kreslo aj v iránskom parlamente. Na výroky Ahmadinejada, popierajúce holocaust, reagoval listom v roku 2007 Haroun Yashyaei, filmový producent (okrem iných produkoval aj film klasika iránskeho filmu Dariusha Mehrjuiho Hamoun z roku 1989) a vtedajší predseda Central Jewish Community.

Seriál Teherán, kterého druhá séria dostala v roku 2021 cenu Emmy, tak okrem svojho žánrového, diváckého obsahu, zrejme plní aj istú formu filmovej diplomacie, komunikujúcej podtexty, týkajúce sa vzájomných vzťahov, kultúrnych a historických väzieb, ventilovaných na úrovni fikcie.

Hran4 resizeTeherán (Tehran, TV seriál), Izrael, (2020–2022)
Dĺžka: 11 h 56 min (Minutáž: 37–51 min)
Manažéri projektu: Moshe Zonder, Dana Eden, Maor Kohn
Réžia: Daniel Syrkin
Scenár: Moshe Zonder
Kamera: Giora Bejach
Hudba: Mark Eliyahu
Strih: Roni Klimowski, Dana Yardeni Lichter, Amir Winkler
Zvuk: Ami Arad
Scénografia: Yoel Herzberg, Salim Shehade, Christine Vlachos
Masky: Ronit Dugo-Arbiv, Maya Grastal
Kostýmy: Deborah O'Hana
Producenti: Fenia Cossovitsa, Tal Leviathan
Hrajú: Niv Sultan, Shaun Toub, Menashe Noy, Shervin Alenabi, Navid Negahban, Liraz Charhi, Reza Diako, Dan Mor, Arash Marandi, Shila Ommi, Danny Sher, Moe Bar-El, Esti Yerushalmi, Vassilis Koukalani, Glenn Close, Darius Homayoun, Bahador Foladi, Hadi Khanjanpour, Elnaaz Norouzi, Tamir Ginsburg, Bijan Daneshmand, Behi Djanati Atai, Elshan Amaan, Lefteris Tsatsis, Sia Alipour, Hugh Laurie
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.