Rozčarovanie (Disenchantment, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Caro resizeMatt Groening. Meno, ktoré asi netreba bližšie predstavovať fanúšikom seriálovej animovanej tvorby, za čo môže vďačiť hlavne mimoriadne populárnym Simpsonovcom (tohto roku si odbije premiéru už ťažko uveriteľná tridsiata piata séria), no zároveň i ďalšiemu projektu s názvom Futurama. I stou sa s viacnásobnými prestávkami stretávame dodnes, no zabúdať nesmieme ani na Rozčarovanie, ktoré dopĺňa trojicu jeho najvýraznejších seriálových diel. Alebo sa o to aspoň snaží.

Z prítomnosti, respektíve budúcnosti sme sa však tentoraz presunuli do ďaleko ošúchanejších fantasy kulís. Hlavnou hrdinkou je princezná Bean (alebo Tiabeanie Mariabeanie de la Rochambeau Grunkwitz čo je však asi meno, ktoré si nezapamätá nikto), ktorá má poriadne ďaleko od tradičných predobrazov princezien. Disponuje totiž silne rebelskou povahou, krásou nijak zvlášť nevyniká a radšej, ako tradičnými povinnosťami radšej trávi čas návštevami miestnej Caro3 resizekrčmy, po ktorých sa budí s poriadnou opicou. No ťažko sa tomu diviť, nakoľko ani jej otec Zøg, kráľ krajiny Dreamlad, nepredstavuje práve ideálny vzor. A aby nebolo nevhodnej spoločnosti málo, Bean sa veľmi skoro zapletie s nevinným, no trochu naivným elfom s príznačným menom Elfo a malým čiernym démonom s ešte pozoruhodnejším menom Luci, ktorý bol pritom pôvodne vyslaný, aby ju obrátil na zlú stranu. Vcelku netradičná trojica však nečakane vytvorí mimoriadne (ne)funkčný trojlístok a spolu sa zapletú do ďaleko väčších udalostí než pôvodne očakávali.

S Rozčarovaním (v originále Disenchantment) sme sa prvýkrát stretli v roku 2018, keď si prvá várka dielov odbila premiéru na známej streamovacej platforme Netflix. Rozjazd však nebol práve najideálnejší, čomu nepomohol ani zbytočne dlhý pilotný diel - 36 minút je skrátka priveľa - a celkovo sa Groeningova novinka spočiatku trochu hľadala. A to aj po komediálnej stránke, ktorá ani zďaleka nepripomínala Simpsonovcov či Futuramu v tej najlepšej forme. No hoci sa tento aspekt zlepšil iba Caro4 resizečiastočne, seriál to dokázal aspoň čiastočne kompenzovať čoraz sympatickejšími postavami, či zaujímavým vývojom ústrednej zápletky.

Oproti predošlým Groeningovym dielom totiž Rozčarovanie kladie ďaleko väčší dôraz na kontinuitu, ktorá v Simpsonovcoch takmer neexistuje a Futurama to síce vylepšuje, no nie až tak radikálne. Ani tu to tak spočiatku nepôsobí a v prvej polovici prvej série je epizodickosť výrazná, to sa však s jej blížiacim koncom mení a záverom prináša aj niekoľko funkčných cliffhangerov lákajúcich na budúce dianie. V tomto smere je ešte funkčnejšia druhá séria, ktorá veľmi sympatickým spôsobom rozširuje celý svet či jeho zákonitosti a rastie i kvalita jednotlivých minipríbehov. Čo je rozhodne potešujúce a viacerým kritikom tak dokázala potvrdiť, že nejde o úplne zbytočnú záležitosť ako sa spočiatku mohlo javiť. Škoda len, že v konečnom dôsledku šlo o predčasný vrchol, na ktorý už seriál naprieč značnej snahe nikdy Caro5 resizeplnohodnotne nenadviazal.

Nie je pritom tak, že by šlo o výrazný kvalitatívny prepad. Akurát že k tomu najlepšiemu z tvorby Matta Groeninga sa seriál ani neskôr nedokázal priblížiť. Naďalej v ňom síce nie je núdza o papierovo pôsobivé zvraty, nie vždy sú však do deja zakomponované zmysluplným spôsobom či s patričnými následkami. Niektoré podzápletky zase nemajú čas poriadne dýchať, vďaka čomu môže všetko občasne pôsobiť až trochu prekombinovane. A čo bude asi niektorým prekážať najviac, logicky sa podpísalo i na kvalite humoru, ktorý začal miestami dobrovoľne ustupovať na seba sa vrstviacim dejovým líniám. Rozčarovanie tak postupne dospelo až k zaujímavému paradoxu, kde síce možno pochváliť snahu o zvýšenú „seriálizáciu“, no súčasne to nebolo zakaždým k prospechu veci. Pokiaľ navyše divák nesledoval jednotlivé série v rýchlom slede, mohlo sa mu naskakovať do rozbehnutého Caro8 resizevlaku pomerne ťažko, čo je viac než nezvyklé na tento typ žánru.

O animáciu sa inak postarali tvorcovia už spomínanej Futuramy, Rough Draft Studios, čo je vidieť na prvý pohľad. Obecne sa jej ani nedá veľa vyčítať a skvelú prácu odvádzajú i ústrední dabéri, ktorým neprekvapivo dominujú Abbi Jacobson (ústredná hrdinka Bean) či John DiMaggio, Erik André, Nat Faxon alebo Tress MacNeille. Prehnanú kritiku si tak Rozčarovanie už len preto nezaslúži a že nedokázalo dostáť mimoriadne vysokým očakávaniam či dorovnať súčasnú televíznu animovanú špičku? Proti tomu sa nedá asi veľa namietať. Stále však ide o obstojnú oddychovku, ktorá si, našťastie, uvedomila, že nemá zmysel ťažiť z námetu donekonečna a piatou sériou (veľmi dobré finálové diely) sa s divákmi definitívne rozlúčila. A kiež by si to uvedomili i takí Simsponovci pred minimálne desiatimi rokmi, ak nie rovno ešte skôr...

Caro6 resizeRozčarovanie (Disenchantment, TV seriál), USA, (2018–2023)
Dĺžka: 22 h 59 min (Minutáž: 19–45 min)
Manažéri projektu: Matt Groening, Josh Weinstein
Réžia: Dwayne Carey-Hill, Frank Marino, Wesley Archer, David Au, Ira Sherak (viac)
Scenár: Josh Weinstein, David X. Cohen, Rich Fulcher, Bill Oakley (viac)
Hudba: Mark Mothersbaugh
Strih: Chris Vallance, Jonathan Polk
Zvuk: Samuel Ejnes, Diego Gat
Scénografia: Marilyn Frandsen
Producenti: David X. Cohen, Lee Supercinski, Josh Weinstein, Deanna MacLellan, Reid Harrison
Hrajú: Eric André, Nat Faxon, Abbi Jacobson, Matt Berry, Lucy Montgomery, John DiMaggio, Noel Fielding, Rich Fulcher, David Herman, Maurice LaMarche, Tress MacNeille, Billy West, Lauren Tom, Sharon Horgan, Chris Vallance, Laura Dickinson, Phil LaMarr, Jeny Batten, Richard Ayoade, Mark Mothersbaugh, Meredith Hagner
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.