Tajná invázia (Secret Invasion, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

In resizeMarvelovská mašinéria je už s nami dlho, no ani po rozšírení svojho pôsobenia o seriálovú scénu neprestáva s istým žánrovým experimentovaním. To mal iba podčiarknuť očakávaný projekt s názvom Tajná invázia, ktorý sa taktiež snažil priniesť čosi odlišné do trochu stojatých komiksových vôd tohto univerza. No jedna vec je snaha, druhá samotný výsledok...

Tajná invázia je názov úspešného komiksového crossoveru z rokov 2008 až 2009. Ten pojednával o dlhodobej mimozemskej invázii Skrullov, mimozemšťanov schopných meniť svoju podobu, ktorým sa v priebehu rokov podarilo nahradiť (nielen) vybraných superhrdinov svojimi vlastnými agentmi. Išlo o mimoriadne epickú udalosť v štýle Avengers: Endgame a vlastne je až záhadou, že sa jej nechopili na filmových plátnach, kde by mohli naplno vyniknúť In2 resizenajsilnejšie časti zápletky. Miesto toho bolo naopak ešte v roku 2020 ohlásené seriálové a podstatne komornejšie spracovanie s Nickom Furym v hlavnej úlohe.

Súčasne však treba uznať, že predlohe sa príliš nedarilo pracovať s otázkou „komu možno veriť?“ a špionážne ladený konverzačný thriller, s dôrazom na istú paranoju, by mohol fungovať v kontexte tejto látky. A hoci sme už v minulosti dostali niečo podobné, ako druhý Captain America, tak Falcon a Zimný vojak boli predsa len primárne akčnými thrillermi. Ambície teda Tajnej invázii nechýbali a nádej vzbudzoval i tím tvorcov spolu so silným obsadením vedeným veteránom Samuelom L. Jacksonom.

Réžiou všetkých dielov bol poverený seriálovo ostrieľaný Ali Salim (In Treatment, Manhunt, Condor) a ak sa dá niečo pochváliť, tak je to uzemnenosť jednotlivých epizód so zameraním na už spomínané konverzačné scény. Temnejší tón mal údajne inšpirovať aj stále prebiehajúci vojenský konflikt na In5 resizeUkrajine, zvýrazňujúci napätie medzi USA a Ruskom i v samotnom seriáli. Sympatická je taktiež absencia humoru, ktorý je v MCU prítomný od nepamäti, no tentokrát sa divák nedočká žiadneho vtipkovania nasilu, iba občasných, no prirodzene odľahčených fráz.

Špionážna problematika však potrebuje aj kvalitný scenár a to platí o to viac, ak to nedokáže suplovať výraznými atrakciami. A hoci mal rozpočet Tajnej invázie presiahnuť 200 miliónov amerických dolárov - aspoň podľa zverejnených finančných správ – potom to skutočne príliš nevidieť. Problém pritom určite nie je v avizovanej komornosti, no odhliadnuc od slušného vizuálneho štýlu (kamera, či nasvietenie sú na dostatočne vysokej úrovni) sa dianie nezriedka odohráva v nie úplne atraktívnych kulisách. Až finálová epizóda odhaľuje, kde asi skončila väčšina peňazí, ani tá však uspokojivo nevysvetľuje spomínanú cenovku. A čo sa týka scenára...stačí len napísať, že i v tomto aspekte uviazol seriál niekde In6 resizena polceste.

Papierovo sa tu pritom pracuje so zaujímavými témami a viaceré známe postavy dostávajú dostatok priestoru na to, aby predviedli viac zo svojho charakteru. Dobre načrtnutý je už samotný Nick Fury (Samuel L. Jackson), ktorý pôsobí podstatne unavenejšie a hoci nestratil nič zo svojej tradičnej povahy, citeľne mu chýba väčšia iskra a chuť bojovať ako za starých čias. Scenáristi navyše dokážu prekvapiť aj ďalším aspektom jeho života, no viac sa asi nepatrí naznačovať... Za zmienku stojí i Maria Hill (Cobie Smulders), hoci ju brzdí menší priestor a zlý nie je ani záporák Gravik (Kingsley Ben-Adir) či jeho náprotivok Talos v podaní nezlyhávajúceho Bena Mendelsohna. Každú scénu si však pre seba kradne predovšetkým oscarová Olivia Colman ako vysoko postavená agentka MI6 Sonya Falsworth a pokiaľ by šlo len o odrazový mostík k ďalším účastiam, nikto by sa asi nenahneval.

No o čo lepšie sú na tom postavy, o to diskutabilnejšie z toho vychádza zápletka. Nie preto, že by bola In9 resizenefunkčná, no z potenciálu, ktorý je k dispozícii, sa jednoducho nedarí stopercentne ťažiť. Na každý dobrý moment tak pripadá hluchšia pasáž a hoci sú zvraty sami o sebe pôsobivé, nejde skrátka nebadať, že logika nie je nepriestrelná a nechýba ani istá dávka zjednodušovania. Čo by všade určite nevadilo, no v projekte, ktorý sa snaží o vážnejšie kontúry a istý sociálny presah (paralalela s problematikou imigrantov je viac než zjavná) to zákonite bije do očí o niečo viac. Nečiernobiely záver finálneho dielu pritom rozdáva karty pozoruhodným spôsobom, no cesta ktorá k nemu viedla, nie je zakaždým presvedčivá.

Tajná invázia je tak na vlastnú škodu a napriek určitým kvalitám festivalom nenaplnených ambícií, tak trochu plytvajúcim talentom všetkých zúčastnených. Čo určite zamrzí a fakt, že úvodná znelka vygenerovaná za pomoci AI, môže i po skončení vytvárať o niečo živšiu diskusiu než samotný seriál, je asi skutočne veľavravný.

In8 resizeTajná invázia (Secret Invasion, TV seriál), USA, 2023
Dĺžka: 4 h 32 min (Minutáž: 38–58 min)
Manažér projektu: Kyle Bradstreet
Réžia: Thomas Bezucha, Ali Selim
Scenár: Kyle Bradstreet
Kamera: Remi Adefarasin
Hudba: Kris Bowers
Strih: Pete Beaudreau
Scénografia: Adrian Anscombe, Frank Walsh, Su Whitaker
Masky: Cyril Arsac
Kostýmy: Claire Anderson
Producent: Jonathan Schwartz
Hrajú: Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Emilia Clarke, Cobie Smulders, Olivia Colman, Christopher McDonald, Kingsley Ben-Adir, Killian Scott, Don Cheadle, Martin Freeman, Dermot Mulroney
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.