Idol (The Idol, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Lil resizeIdol od Sama Levinsona patril bezpochyby k najočakávanejším seriálovým projektom roka. Tvorca oceňovanej Euphorie, atraktívny námet zo sveta šoubiznisu a talentovaná Lily-Rose Depp v potenciálne prelomovej roli – toto všetko sľubovalo dostatočne silný zážitok, ktorý však výrazne schladili už prvé reakcie kritikov. Ako je na tom teda seriál ako celok a stojí vlastne za pozornosť?

Oficiálna premiéra síce prebehla až začiatkom júna, no ešte predtým bol Idol uvedený na známom festivale v Cannes, kde mohli vybraní diváci zhliadnuť prvú dvojicu epizód. Stal sa tak len piatym seriálom odvysielanom na filmovom festivale a bezprostredne po skončení sa dočkal päťminútového búrlivého potlesku. O to väčším prekvapením tak boli následné recenzie, ktoré ho doslova strhali. Nudný, nezaujímavý, plytký, prvoplánovo šokujúci – i také prívlastky zaznievali Lil2 resizena jeho adresu a negatívne kritiky nepoľavili ani dodatočne. Zákonite sa tak ponúka otázka, akoby by Idol vyzeral, ak by nedošlo k neskorším a vcelku výrazným zásahom do jeho štruktúry.

Jednej z hlavných hviezd, rapperovi The Weekndovi (postaral sa taktiež o hudbu v seriáli a nakrúcalo sa i v jeho dome) sa totiž mimo iné nepozdával priveľký dôraz na ženskú perspektívu na jeho vlastný úkor. Pôvodne angažovaná režisérka a výkonná producentka Amy Seimetz tak bola nútená opustiť projekt v čase, keď už bola nakrútená drvivá väčšina materiálu. A to nie je ani zďaleka bežné, pričom jej rolu následne prevzal samotný Sam Levinson. Pôvodná vízia sa však zákonite zmenila, došlo i k prepisom scenára a... výsledok môže každý posúdiť na vlastnej koži a rozhodnúť sa, nakoľko mu vlastne vyhovuje alebo nie.

O čom teda Idol pojednáva? V centre diania je popová hviezdička Jocelyn (Lily-Rose Depp), snažiaca Lil3 resizesa vrátiť na výslnie, potom čo prežila nervové zrútenie. To sa jej však príliš nedarí, nie je spokojná s polohou, v ktorej ju chce vidieť jej tím, no v ďalšom rozkvete jej bráni ako autorský blok nedostatok sebavedomia pri presadzovaní vlastnej vízie. Jednej noci však spoznáva majiteľa tanečného klubu Tedrosa (Abel Tesfaye alias The Weeknd) a ten ju očarí natoľko, že ho nasťahuje do svojho domu, kde jej má vypomôcť s krízou hudobnej identity. Alebo je to celé trochu inak? Tedros je totiž pochybne pôsobiaci chlapík s vlastným kultom nadaných pouličných hudobníkov a nie je tak vonkoncom jasné, aké pohnútky ho vedú v prvom rade. Má skutočne záujem o Jocelynino šťastie, alebo ju len zneužíva vo svoj prospech?

Samotné premisa teda neznie zle a mohla by pojednávať ako o povrchnosti hudobného šoubiznisu, snahe získať kontrolu nad vlastným životom, či poukázať na nebezpečenstvo kultov a takzvaných self Lil6 resizeguru, ktorí rozhodne nemusia mať záujem pomáhať a ich hlavným cieľom je parazitovať na slabých či psychicky zlomených osobách. K tomu treba prirátať aj niekoľko ďalších línií (ako je napríklad s tanečníčkou a kamarátkou Jocelyn Dyanne a jej možno cestou na vrchol), ničomu z toho sa však seriál nevenuje dôkladne a neustále balansuje medzi tým, čo sa mu v danom momente hodí najviac. Treba však aspoň pochváliť, že je nakrútený vcelku podmanivo, akokoľvek je to primárne dané dobre namiešanou kombináciou provokatívnych záberov, chytľavých hudobných vsuviek či rovno choreografií, a to všetko v patričnom dráždivom vizuáli danom aj dobrou prácou kameramanov.

Seriál teda nie je nikdy nudný a postavy, ktoré sa v ňom preháňajú, si dokážu bez problémov získať pozornosť divákov. U ústredného dua to však platí z odlišných dôvodov. Kým Lily-Rose Depp púta Lil5 resizeprirodzenými prednosťami a tým, čo všetko jej ochotná pred kamerou spraviť. Abel Tesfaye celkom dobre zvláda polohu „losera“, ktorý si však o sebe mylne namýšľa, že je niečím viac. Ani v jednom prípade síce nemožno hovoriť o dychberúcom hereckom vklade, súčasne však platí, že obsadenie sa v tomto prípade neminulo požadovanému účinku. S lepším scenárom by teda určite vynikli ešte o niečo viac.

Práve ten tu však akosi absentuje a hoci Sam Levinson nemá ani najmenší problém vystavať funkčné scény, vo finále sa mu to trochu rozpadáva pod rukami. Je až príznačné, že povrchnosť a prchavosť hudobnej scény zachytáva rovnako povrchným spôsobom a v poslednej epizóde navyše i neveľmi šťastným spôsobom mení pravidlá hry. Pôsobí to uponáhľane, nevierohodne a kľúčový zvrat stojí na LIl9 resizeveľmi vratkých nohách, čo však však začne dávať dokonalý zmysel pri zistení, že seriál bol dodatočne zoškrtaný zo šiestich na iba päticu epizód...

Osobne si pritom nemyslím, že Idol je jedným z najhorších seriálov roka. Nie je ani tak explicitný, ako sa ho snažili prezentovať viaceré názory a rozhodne neprekračuje hranicu vkusu do takej miery ako skutočne kontroverzné diela minulosti. Zo všetkého je teda najhorší fakt, že je iba neškodnou, trochu plochou zábavou na necelých päť hodín a tak to aj zrejme ostane navždy. Ak by mu totiž schválili ďalšiu sériu, po všetkých tých prieťahoch a prijatí by to asi bolo veľkým prekvapením.

Lil8 resizeIdol (The Idol, TV seriál), USA, 2023
Dĺžka: 4 h 35 min (Minutáž: 45–65 min)
Manažéri projektu: The Weeknd, Sam Levinson, Reza Fahim
Réžia: Sam Levinson, Amy Seimetz
Scenár: Sam Levinson
Kamera: Arseni Khachaturan, Marcell Rév
Hudba: The Weeknd, Mike Dean, Sam Levinson
Strih: Gina Hirsch, Aaron I. Butler
Zvuk: Wylie Stateman
Scénografia: Melissa Licht, Charlie Campbell
Masky: Esther Edwards
Kostýmy: Natasha Newman-Thomas
Producent: Harrison Kreiss
Hrajú: The Weeknd, Lily-Rose Depp, Troye Sivan, Karl Glusman, Rachel Sennott, Steve Zissis, Hari Nef, Jane Adams, Jennie Kim, Nico Hiraga, Melanie Liburd, Tyson Ritter, Maya Eshet, Tunde Adebimpe, Liz Caribel, Mike Dean, Dan Levy, Eli Roth, Suzanna Son, Da'Vine Joy Randolph, Moses Sumney, Hank Azaria, Scott Turner Schofield, Nina McNeely, Natasha Newman-Thomas, Alexa Demie
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.