Rachel Stone: Stávka na Srdce (Heart of Stone)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Gal resizeV roku 2018 označil časopis Time Gal Gadot za jednu zo 100 žijúcich najvplyvnejších ľudí  – čo je pozoruhodný dôkaz kultúrnej ozveny najmä z jej sólového DC filmu Wonder Woman. Odvtedy však začala hviezdna žiarivosť postupne pohasínať – za čo môže iste aj trochu smoly a zlé načasovanie: film Wonder Woman 1984 bol do kín uvedený na vrchole koronavírusovej pandémie s oveľa menším úspechom, než by sa čakalo od pokračovania globálneho fenoménu. Brannaghova Smrť na Níle (Death on the Nile) po niekoľkých odkladoch a škandáloch herca Armieho Hammera okolo väčšiny ľudí preplávala bez povšimnutia. Akčný film Red Notice na druhej strane priniesol Netflixu masívnu návštevnosť a Gal Gadot tučnú výplatu, no kritické ohlasy boli prinajlepšom vlažné.

 

Najnovším filmom Rachel Stone: Stávka na Srdce sa Gal Gadot a režisér Tom Harper opäť pod zástreším Netflixu rozhodli zviesť na vlne popularity Gal2 resizesúčasných akčných sérií (John Wick, Gray Man, Mission: Impossible...) a drsných ženských hrdiniek (Atomic Blonde, Kate, Jolt...).

Rachel Stone (Gal Gadot) je pomerne zaneprázdnená tajná agentka. Pracuje ako počítačová expertka pre MI6 a spolupracuje s agentmi Yang (Jing Lusi), Bailey (Paul Ready) a Parkerom (Jamie Dornan), ktorí pátrajú hľadajú obchodníka so zbraňami. Avšak jej druhou, no primárnou tajnou úlohou je práca pre nadnárodnú organizáciu Charta, ktorá využíva špičkové technológie na neutralizáciu globálnych hrozieb. Udržať si tieto dve identity nie je jednoduché ani za normálnych podmienok. Veci sa však dodatočne skomplikujú, keď sa hackerka Keya Dhawan (Alia Bhatt) zameria na Srdce, najvýkonnejšiu umelú inteligenciu, ktorá je mozgom celej Charty...

Diskurz okolo umelej inteligencie je momentálne všadeprítomný, a to v najrôznejších kontextoch, od zjednodušených výsledkov vyhľadávania až po ovplyvňovanie osobných a profesijných aspektov života. Gal4 resizeNemožno sa teda diviť, že sa súčasné filmy opakovane zameriavajú na možnosti a nebezpečenstvá technologického vývoja tejto oblasti. V prípade nového filmu od Netflixu sa napriek tomu naskytá otázka ohľadom načasovania. Pretože aj keď je materiál určite aktuálny a osloví mnohých ľudí, film sa objavuje iba pár týždňov po snímke Mission: Impossible – Odplata, ďalšom špionážnom thrillere v obdobnom tematickom duchu. To má na následok nevyhnutné porovnávanie, z ktorého snímka nemôže vyjsť ako víťaz.

Premisa filmu pritom nie je vôbec nezaujímavá. Nie je nezvyčajné, že postavy vo filmoch ukrývajú tajnú identitu. V prípade tejto snímky máme dočinenia s istým ozvláštnením, keďže tajná agentka je súčasťou dvoch tajných organizácií bez toho, aby sa stala zradným dvojitým agentom. Najmä v expozícii je pomerne zábavné sledovať, ako sa Stone musí pokúsiť dokončiť svoju misiu bez toho, aby zviditeľnila Gal3 resizesvoje schopnosti. Vďaka tomu možno ľahšie prehliadnuť skutočnosť, že Gal Gadot je ako počítačová špecialistka asi taká presvedčivá ako Chris Hemsworth vo filme Hacker pred niekoľkými rokmi – teda nie príliš. Navyše jej herecké schopnosti nestačia na utiahnutie hlavnej úlohy daného kalibru.

Lepšie to už vyzerá v akčných scénach, kde je vo svojom živle. Tie však majú iný problém: film sa vo veľkej miere spolieha na pomocnú ruku CGI, čo už dnes nie je v žánri výnimočné, umenie „fyzickej“ akcie sa stalo skôr vzácnosťou. Ani snímky s Tomom Cruisom, ktoré sa pýšia nakrúcaním veľkého množstva reálneho a fyzického materiálu, sa nezaobídu bez malých počítačových pomôcok. No ak je výsledok podobne obrazovo fádny, viditeľne digitálny a zbavený nápadov na úrovni audiovizuálu a Gal5 resizechoreografie, ako v prípade tohto filmu, nastáva problém. Tom Harper má určite svoje režisérske kvality, čo predviedol už pomerne zaujímavou hudobnou drámou Wild Rose. V prípade filmu Rachel Stone: Stávka na Srdce akoby si však ukrojil priveľké sústo. Rozprávaniu, snažiacemu sa o všemožné zvraty, bráni v dosiahnutiu akéhokoľvek účinku, okrem nudy,  predvídateľnosť, spoliehanie na klišé a bolestivá absencia gradácie či akéhokoľvek napätia v akcii aj mimo nej. V konečnom dôsledku je snímka pomerne nevýraznou rutinou, s hŕstkou mierne nadpriemerných akčných scén. Hoci film je evidentne plánovaný, ako začiatok novej série, treba len dúfať, že sa tieto plány čoskoro pochovajú.

Gal6 resizeRachel Stone: Stávka na Srdce (Heart of Stone), USA, 2023
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Tom Harper
Scenár: Greg Rucka, Allison Schroeder
Kamera: George Steel
Hudba: Steven Price
Strih: Mark Eckersley
Scénografia: Charles Wood
Kostýmy: Julian DayProducenti: Bonnie Curtis, David Ellison, Gal Gadot, Dana Goldberg, Don Granger, Julie Lynn, Jaron Varsano, Greg Rucka
Hrajú: Gal Gadot, Jamie Dornan, Sophie Okonedo, Alia Bhatt, Archie Madekwe, Matthias Schweighöfer, Jing Lusi, Enzo Cilenti, Paul Ready, Jon Kortajarena, Jónas Alfreð Birkisson, Gunnar Bersi Björnsson, Helga Kristín Helgadóttir
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.