Vyslobodenie 2 (Extraction 2)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Prosto resizePredchádzajúca záchranná misia v bangladéšskej Dháke takmer stála bývalého austrálskeho žoldniera Tylera Rakea (Chris Hemsworth) život. A možno by mu to ani nevadilo, keďže mal v tom čase trochu sebadeštruktívnejšie nálady... Ochrana nevinného pubertálneho syna uväzneného miestneho narkobaróna pred krvilačnou konkurenciou mu síce mohla terapeuticky pomôcť vyrovnať sa s pocitom viny za to, že nedokázal „zabrániť“ smrteľnej chorobe, aby si vzala jeho vlastného potomka. Určitá arogancia, s ktorou pristupoval k otázkam smrti, z neho však robila prakticky neprekonateľného bojovníka. Oviho Mahajana (skvelý Rudhraksh Jaiswal) sa mu v pôvodnom Vyslobodení režiséra Sama Hargravea z roku 2020 nakoniec zachrániť podarilo, sám sa však po vyčerpávajúcej akcií nakrátko ocitol v stave klinickej smrti.

Po pár mesiacoch „vylihovania“ na nemocničnom lôžku v kóme, v čase, keď si už jeho niekdajší spoločníci Nik (Golshifteh Farahani) a Yaz (Adam Bessa) Prosto3 resizeKhanovci pomaly začínajú robiť žarty z toho, žeby sa im asi oplatilo viac, keby ho odpojili od prístrojov, sa Tyler preberie. Zhodnotí, že bude potrebovať poriadnu rehabilitáciu, aby sa opäť vrátil do svojej štandardne nadľudskej formy – ak je vôbec niečo také ešte možné. Hlavne však zavesí na klinec všetky samovražedné sklony, s úmyslom aspoň sa pokúsiť nájsť nejaký zmysel v druhej šanci na život, ktorú mu predchádzajúca krátkodobá „ochutnávka“ vlastnej smrteľnosti dopriala. S príchodom domov si ho však nájde tajomný Alcott (zábavne ironický Idris Elba) s ponukou na ďalšiu záchrannú misiu. Tylerova švagriná Ketevan (Tinatin Dalakishvili) má dosť veľkú smolu v tom, že si vzala za manžela Davita Radianiho (Tornike Bziava), jedného zo zakladateľov asi najnebezpečnejšieho zločineckého syndikátu v Gruzínsku. Ten je vo väzení za vraždu amerického agenta DEA a ani najvyššie úplatky mu nestačia na opätovné získanie slobody. Navyše je to tyran, ktorý – hoci je za mrežami – potrebuje mať svoju manželku aj s dvomi malými potomkami neustále pod kontrolou a najlepšie hneď vo vedľajšej cele. Vraj mu majú byť nablízku najmä preto, že mimo múry väznice by sa mohli prakticky okamžite stať obeťami Prosto2 resizekrvilačnej konkurencie... Tyler má teda aj s osvedčeným tímom preniknúť dnu, „zbaliť“ Ketevan aj s deťmi tak, aby si to nikto nevšimol - hlavne nie Davit. Lenže, ako to tak býva, celá situácia sa veľmi rýchlo skomplikuje. Počas väzenskej vzbury Tyler spoločne s Ketevan v sebaobrane zabijú Davita a synovi Sandrovi (Andro Japaridze) tak nezostane nič iné len prehodnotiť svoju lojalitu k milovanej matke. Žeby sa pokúsil o tom, kam majú teraz všetci namierené, informovať svojho kruto zločinného strýka Zuraba (Tornike Gogrichiani)?

Vyslobodenie 2 režiséra Sama Hargravea je drsným akčným thrillerom pre nostalgikov, schopným osloviť aj súčasného diváka. Navracia do hry svojho v streľbe, pri práci s výbušninami a nožmi veľmi zručného, rambovsky „správne“ traumatizovaného protagonistu, aby spolu s ním v nonstop kontaktnej, choreograficky prepracovanej akcií vyčerpal aj bez dychu sa na to všetko prizerajúceho diváka. Ten sa pri tom má najviac na čo tešiť vo chvíľach, keď nadmieru obratný protagonista začne čerpať svoje už Prosto6 resizeposledné energetické „rezervy“ alebo sa rovno v dramaticky najvyhrotenejších situáciách síce so zväčša vážnym výrazom, avšak skutočne zábavne zblázni. Scenár Joea Russa na motívy komiksu Ciudad od Andeho Parksa rozohráva v podstate konvenčnú žánrovú zápletku, aby ju stvárnil prakticky podľa aktuálnych trendov. Postava Tylera Rakea je akoby ďalším pokračovateľom vo formálnom odkaze Johna Wicka (2014-2023) pri stvárnení akcie snímanej v dlhých, zámerne prehľadných záberoch. Ako v predchádzajúcim dieli, aj tento raz má divák možnosť vidieť jeden dlhý – až 21 minútový, prudkými švenkami a nezvyčajnými rakurzami kamery Grega Baldiho ozvláštnený záber, zdanlivo bez použitia strihu. Zatiaľ, čo na pozadí dynamicky a dunivo znejú filmové melódie Alexa Belchera a Henryho Jackmana...

Každý úder, každá rana bolí. Prestrelky sú krvavé a zásobníky kladných, resp. záporných postáv takmer Prosto9 resizenekonečné v zásobách munície ako v niekdajších krvavých baletoch Johna Woo (Hard-Boiled, Guľka v hlave) a podobných tituloch iných predstaviteľov hongkonskej drsnej školy. Tylerovo prebíjanie sa vzbúrenou väznicou zas pre zmenu pripomenie oba indonézske Záťahy (2011, 2014) režiséra Garetha Evansa. Preč je dokumentaristická štylizácia zavedená v rámci žánru príbehmi Jasona Bournea od Paula Greengrassa - ktorá síce ozvláštňovala predchádzajúci diel, no nedokázala sa v ňom oprieť o dostatočne výraznú myšlienku, čo by si zvolenú zdanlivú autenticitu vedela pred publikom obhájiť. Možno aj preto sa príbeh pokračovania tento raz nezdá byť natoľko rozporuplný, svojimi odkazmi na už videné moderné klasiky žánru až prekombinovaný a ženie sa vpred priamejšou cestou... Neopozeranú exotiku Bangladéšu síce nahradili pre žáner konvenčnejšie exteriéry postsocialistických krajín (na spôsob k dnešnému dňu nedoceneného „béčka“ Univerzálny vojak: Znovuzrodenie režiséra Johna Hyamsa z roku 2009), po zuby ozbrojený Prosto10 resizeprotagonista stvárnený Chrisom Hemsworthom sa ale prediera priestormi ošarpaných niekdajších českých poľnohospodárskych družstiev nahrádzajúcich vo filme gruzínske exteriéry s až „rambovskou“ efektivitou. A to môže byť najmä pre diváka v našom domácom kultúrnom prostredí viac než dostatočne atraktívne.

Dominantou Vyslobodenia 2 sú tri rozsiahle akčné sekvencie, z ktorých okrem už spomínanej jednozáberovej 21-minútovky vyženie hladinu adrenalínu na maximum hlavne vynikajúca scéna takmer „cliffhangerovského“ visenia zo skleného strešného výklenku jednej z viedenských výškových budov. Pokiaľ ide o pokojnejšie, vzťahovo-komornejšie momenty, tie slúžia ako na rozohranie pútavo napínavých scén, tak na predstavenie univerzálne zrozumiteľných a dramaticky presvedčivých dilem, ktoré jednotlivé charaktery čas od času riešia. Aj keď titulný Tyler Rake nie je prvým, ani posledným Prosto12 resizestrápeným protagonistom akčného žánru, jeho symbolické „znovuzrodenie“ a snaha prehodnotiť vlastné budúce životné smerovanie, keďže na smrť v jeho prípade ešte zrejme nenastal ten správny čas, môže sem-tam pôsobiť až existenciálne. Bránenie sa dvoch bratov navzájom až do poslednej kvapky krvi má v sebe určitú reflektovanú ambivalenciu. Nehovoriac už o archetypálne oidipovskej dileme malého Sandra, rozhodujúceho sa, či dá prednosť materinskému alebo otcovskému princípu vo svojom živote – pretože byť verný jednému, zároveň znamená zradiť druhý a naopak. Pričom nevyhnutne potrebuje oba...

Tam, kde bol prvý diel zbytočne popisný pri odhaľovaní komplikovaných vzťahov, Vyslobodenie 2 ťaží maximum z toho, čo je z kultúrneho hľadiska všeobecne platné, nadčasové. Je to síce „len“ remeselne veľmi zručne stvárnený akčný film, formálnymi „trhlinami“ medzi všetkými tými výstrelmi, explóziami, údermi a chvatmi občas sympaticky prenikne navonok aj nezanedbateľná miera človečiny.

Prosto4 resizeVyslobodenie 2 (Extraction 2), USA, 2023
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Sam Hargrave
Scenár: Joe Russo
Kamera: Greg Baldi
Hudba: Alex Belcher, Henry Jackman
Strih: Alex Rodríguez
Zvuk: Dragos Stanomir
Scénografie: Philip Ivey
Masky: Matteo Silvi
Kostýmy: Rebekka Jónsdóttir
Producenti: Sam Hargrave, Patrick Newall, Anthony Russo, Joe Russo
Hrajú: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tinatin Dalakišvili, Olga Kurylenko, Idris Elba, Patrick Newall, Daniel Bernhardt, Rayna Campbell, Dato Bachtadze, Tornike Gogrichiani, Tornike Bziava, Shahaub Roudbari, Jenn Kirk, Tako Tabatadze, Sinead Phelps, Andro Japaridze, Levan Saginashvili, George Lasha
Distribúcia: Netflix
Foto ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.