Diplomatické vzťahy (The Diplomat, TV seriál)

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Diplomatické vzťahy 1Je málo profesií, ktoré tak dokonale „klamú telom“ ako je to v diplomacii. Zvonku má atraktivita povolania lesk a prestíž, zvnútra je to trochu inak. Reprezentačná rola, recepcie a večierky sú len ornamentom na práci plnej tlakov a stresu, balancovaní medzi často konfliktnými záujmami, pri snahe o obojstranný konsenzus, zvlášť ak ide o zastúpenie v krajinách s rozdielnou politickou, kultúrnou i ekonomickou konšteláciou. Diplomati sú úradníci, bez práva na samostatný názor, povinní hájiť štátny záujem. V istom zmysle je najbližšou paralelnou štruktúrou armáda, kde platí rozkaz a miesto na diskusiu je silne obmedzené. Pohľad do zákulisia je i preto zaujímavý, aj keď v tomto prípade, kvôli potrebám dramatickej fikcie, nutne len približný.

Do príprav na post veľvyslankyne USA v Afghanistane, Kate Wylerovej (Keri Russel), zasiahne nepríjemná správa o útoku na britskú lietadlovú loď. Z ministerstva zahraničných vecí jej oznámia, žeDiplomatické vzťahy 2 situácia sa mení a namiesto Kábulu nastúpi do Londýna. Vezie so sebou aj manžela Hala (Rufus Sewell), ktorý je tiež diplomat a jeho pozícia v roli manžela veľvyslankyne má svoje úskalia. Zistí, že nemá právo na svoje auto so šoférom a bude odkázaný na taxíky, čo ako bývalý veľvyslanec nenesie bez rozčúlenia. Navyše si ho médiá spletú s jeho ženou a v novinách sa objaví fotografia, kde ho vydávajú za nového amerického veľvyslanca. Zdá sa, že jeho diplomatická kariéra po tom, čo nazval ministra vnútra vojnovým zločincom, skončila.

Celá dejová zápletka sa však rozvíja okolo útoku, satelitný snímok zachytí v okolí iránsky čln a tak je vinník hneď identifikovaný. Útočili Iránci. Hal však zavolá do Ríma architektovi, ktorý má kontakt na spoločného známeho, iránskeho štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí a ten útok poprie. Správa rýchle doputuje i ku Kate a tá zúri. Hal sa jej pletie do práce a trvá na tom, aby sa zbalil a odišiel. Diplomatické vzťahy 3Hovoria o rozvode, ale on vie viac, počíta sa s ňou na miesto viceprezidentky a tá nemôže byť rozvedená. Dohliadať má na ňu Stuart Hayford (Ato Essandoh), priamo na pokyn vedúcej prezidentskej kancelárie.

Partnerom Kate je britský minister zahraničných vecí Austin Dennison (David Gyasi) a obaja musia tlmiť vyjadrenia britského premiéra Trowbridga (Rory Kinnear), ktorý hneď zahorúca verejne vyhlási, že na Irán je pripravený zoslať ohne pekelné.

Iránska stopa postupne i vďaka neoficiálnym kanálom vyprchá a v hre sú Rusi, presnejšie istý ruský mafián a oligarcha Lenkov. Spôsob, ako sa to dozvedia zásluhou ruského veľvyslanca, je naozaj originálny a bolo by veľmi zaujímavé dozvedieť sa, do akej miery je vynaliezavou predstavou scenáristov a do akej sa opiera na informáciách z nemenovaných zdrojov.

Nepresností je v scenári dosť, Diplomatické vzťahy 4Kate oznámia, že ide do Londýna a už na ňu čaká lietadlo, čo je fikcia, schvaľovací proces nového veľvyslanca vyzerá trochu inak. Hayford je označený ako zástupca vedúceho misie, čiže chargé d´affair a zrejme bol dosadený s rovnakou rýchlosťou, ako sa z Kate stala veľvyslankyňa, čo je zase značné procesuálne zjednodušenie. Fakt, že zástupca veľvyslankyne nastupuje spolu s ňou a chodí s agentkou CIA, je tiež pozoruhodný. Kate sa na pôde veľvyslanectva ani neobjavila, ak nerátame záhadnú prázdnu kanceláriu. Odovzdávanie poverovacích listín je zredukované. Po nácviku kdesi na chodbe ju už oslovujú ako veľvyslankyňu. A tak ďalej.

Viac než o vykreslenie úlohy diplomatov v kauze vojenského útoku, tu ide o akčný príbeh, v ktorom by mali väčší zmysel agenti tajných služieb a vojenská rozviedka. V poslednom dieli vidíme misiu jednania o zadržaní Lenkova, ktorý žije na Riviére vo Francúzsku. Americká veľvyslankyňa s britským ministrom zahraničných vecí, Diplomatické vzťahy 5idú vyjednávať zrejme s francúzskou ministerkou zahraničia. Tá nakoniec na jemné vyjednávanie súhlasí, aby zasiahli britské špeciálne jednotky. Aj táto časť je nepravdepodobná, preceňujúca možnosti a práva veľvyslankyne, rovnako ako Halove angažmá, naviac trochu zaváňa americkým sebavedomím, demonštrovaným najmä voči Britom. Ide skrátka o pôsobivú kulisu a rozvinutie vzťahu Kate k Austinovi. Naviac verejné defilé na honosnej recepcii pri takto delikátnej záležitosti je otázne. Červené šaty Kate a okúzlenie ministra je asi ten pravý dôvod francúzskej voľby.

Čo bude ďalej sa zrejme dozvieme v druhej sérii, ktorá má čoskoro nasledovať, ale najskôr to bude pokračovanie rozvíjajúceho sa vzťahu veľvyslankyne a ministra, čo odkrýva ďalšiu vrstvu tejto nedokonalej parafrázy na diplomatické vzťahy a tou je dosť lacná love story.

Diplomatické vzťahy 6Pozoruhodný je ešte jeden prvok celého prípadu s útokom na britskú lietadlovú loď a tou je ruská prítomnosť. Naznačuje, že v Rusku pôsobia sily, vymykajúce sa jednotnému vojenskému veleniu. Sú to nájomní žoldnieri polosúkromných mafiánskych síl. Francúzom predkladá americko-britská dvojka argument, že sa podieľali na útoku voči ich armáde v Mali. Lenkova napodiv pomáha odhaliť ruský diplomat. V čase prebiehajúceho útoku na Ukrajinu, ktorý sa v seriáli spomína, to zaváňa dosť nechutným alibizmom a dôvod, prečo by nejakí ruskí oligarchovia útočili práve v tomto čase na Britov je otázny a má zrejme slúžiť ako odrazový môstik k obvineniu britského premiéra z podivných predvolebných machinácií.

Za projektom Diplomatické vzťahy stojí producentka a scenáristka Debora Cahn, ktorá sa podieľala i na o niekoľko kategórií dokonalejšom seriáli V mene vlasti, kde bola rola diplomatického zastúpenia tiež prítomná. V tomto prípade sa profesné ťažisko deja realite jemne povedané vymklo spod kontroly.

Diplomatické vzťahy 7Diplomatické vzťahy (The Diplomat), USA / Veľká Británia, (2023–2024)
Dĺžka: 13 h 20 min (Minutáž: 50 min)
Manažér projektu: Debora Cahn
Réžia: Liza Johnson, Simon Cellan Jones, Andrew Bernstein, Alex Graves
Scenár: Debora Cahn, Amanda Johnson-Zetterström, Peter Noah, Mia Chung, Anna Hagen
Kamera: Julian Court, Philipp Blaubach
Hudba: Nathan Barr, Dimitri Smith
Strih: Agnes Grandits, Gary Levy
Zvuk: Pascal Armant
Scénografia: Chris Roope, Mani Martínez, Sion Clarke, Neesh Ruben
Masky: Tonee Roberio
Kostýmy: Roland Sanchez
Produkcia: Russ Hammonds, Daniel Toland, Amanda Johnson-Zetterström
Hrajú: Keri Russell, Rufus Sewell, David Gyasi, Rory Kinnear, Ato Essandoh, Ali Ahn, Adam Silver, Celia Imrie, Michael McKean, Nana Mensah, Miguel Sandoval, Pearl Mackie, Penny Downie, Tim Delap, Georgie Henley, Christine Kavanagh, Simon Ludders, Amy Manson, Anna Francolini, Reza Diako, Bijan Daneshmand, Richard Dillane, Simon Chandler, Jacqueline Boatswain, David Yelland, Diany Samba-Bandza, John Schwab, Eric Tiede, Olivia Nita, T'Nia Miller, Rupert Vansittart, David Bark-Jones, Colin Mace, Ian Drysdale, Matilda Ziegler, Gianna Kiehl, Catherine Russell, Glenn Wrage, Micky Sébastian, Brigitte Barilley, Stéphane Ly-Cuong, Mark Janicello
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.