Infinity Pool

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Infinity Pool 1Režisér a scenárista Brandon Cronenberg prichádza po kultových snímkach Antiviral (2012) a Possesor (2020) s ďalším bizarným kúskom. Tentokrát iba s trojročnou pauzou. Podobne, ako aj jeho predchádzajúce filmy, je aj Infinity Pool ťažko žánrovo definovateľná záležitosť. Ide o spojenie drámy, sci-fi, mysteriózneho trileru, erotického filmu a „body hororu“, teda podžánru, ktorý posúva do popredia explicitné poškodenie, alebo iné neprirodzené narušenie ľudského tela. Práve ten preslávil v 80. rokoch Brandonov otec, dnes už slávny režisér David Cronenberg, so snímkami ako Videodrome (1983) alebo Mucha (1986).

Podobná práca so žánrovou hybridizáciou a abstraktnou satirou spoločnosti je niečo, čo týchto dvoch tvorcov spája. Avšak treba poznamenať, že aj napriek niektorým opakujúcim sa témam a vzťahu otec-synInfinity Pool 2, kvôli ktorému bude ich filmografia asi navždy porovnávaná, si našiel Brandon Cronenberg svoj vlastný rukopis. Infinity Pool je zatiaľ jeho najambicióznejším projektom - a to nie len z hľadiska témy, šokujúcich obrazov a rozpočtu, ale aj obsadenia. Je to Cronenbergov prvý film, ktorý predávajú okrem prísľubu bizarného zážitku aj herci. V hlavnej roli sa predstavil Alexander Skarsgård, pre ktorého ide po vynikajúcom Severanovi (2022) o ďalší výnimočný projekt, ktorým by sa chcel akoby oddialiť od svojej práce na konvenčnejších veľkofilmoch pre ktoré je medzi radovými divákmi známy. Skarsgårdovi sekunduje famózna Mia Goth, ktorá sa posledné roky profiluje ako kráľovná artového hororu. Vo vedľajších rolách sa objavili Jalil Lespert, Cleopatra Coleman a Thomas Kretschmann. Infinity Pool 3Cronenberg ako autorský režisér ktorým je, napísal k snímke aj scenár a o kameru sa podobne ako aj pri jeho predošlých filmoch postaral Karim Hussain.

Príbeh je situovaný na fiktívnom ostrove La Tolqa. Vyhorený spisovateľ James Foster (Alexander Skarsgård) a jeho milionárska manželka Em (Cleopatra Coleman), si tu za stenami luxusného hotelového rezortu užívajú dovolenku. Ich každodennú „all inclusive“ rutinu preruší stretnutie s extravagantným párom, architektom Albanom (Jalil Lespert) a reklamnou herečkou Gabi (Mia Goth). Záhadný pár ich zvedie na nelegálny výlet mimo rezortu, ktorý končí tragédiou. Práve tá odhalí zvrátenú subkultúru tohto na prvý pohľad idylického miesta. Infinity Pool 4Miestne úrady ponúkajú pre bohatých ľudí, ktorí by boli za normálnych okolností za svoje zločiny okamžite popravení, jedinečnú možnosť. Za nemalý poplatok si môžu dať vytvoriť dvojníka, ktorý bude popravený za nich, avšak má to jeden háčik – klienti musia byť svedkami svojej vlastnej popravy. James nachádza v tejto skúsenosti zvláštne potešenie a nie je v tom sám. S potrebou zopakovať si tento zážitok sa James spolu s ďalšími zbohatlíkmi ponárajú do čoraz chladnejšej hĺbky surreálnej hrôzy, násilia a nezvyčajných sexuálnych zážitkov.

I napriek bizarnej premise sa snímka začne odvíjať vcelku normálne. Infinity Pool sa spočiatku javí ako dráma o nefunkčnom, na silu udržiavanom, vzťahu v ktorom vyhorený spisovateľ spochybňuje svoj talent. Zásluhu o publikáciu svojej jedinej knihy môže diskutabilne pripísať svojmu bohatému svokrovi, slávnemu vydavateľovi.Infinity Pool 5 Avšak znepokojujúci soundtrack Tima Heckera dodáva úvodu filmu akýsi prísľub prichádzajúcej katastrofy. Taktiež úvodné zábery, ktoré sa otáčajú o 360 stupňov naznačujú vstup do snového, filmového sveta, v ktorom je hranica medzi realitou a fantáziou veľmi tenká. Práve tento koncept spolu so spomínaným prísľubom katastrofy alebo tragédie vyvrcholí, keď postava Gabi, ktorú stvárňuje Mia Goth, namieša „koktejl“ z Jamesonovho moču a ejakulátu. Od tohto momentu a s predstavením hlavnej premisy naberie snímka skutočne temný smer.

Cronenberg so svojim najnovším filmom tematicky kritizuje sociálne nerovnosti, svet v ktorom bohatému človeku prejde čokoľvek, vrátane niekoľkých vrážd. Snímka taktiež otvára tému hľadania identity a spochybňovania identity samotnej. Hlavné postavy si po celý čas nie sú isté či bol popravený ich dvojník, alebo ich „skutočné“ ja, z čoho pre nich vyplýva taktiež istý pocit vzrušenia, Infinity Pool 6kvôli ktorému sú ochotní prejsť týmto zvráteným rituálom znova a znova. Infinity Pool je taktiež tematicky plný obáv o originalitu a pocitmi viny za privilégiá. To môže vyplývať aj z Cronenbergového rozpoloženia ako tvorcu, ktorého otec je jedným z najslávnejších autorských režisérov vôbec a s ktorým bude stále porovnávaný. Okrem zaujímavej formy plnej dlhých záberov, nezvyčajných kompozícií obrazu a temnou atmosférou je snímka povýšená o Skarsgårdov výborný herecký výkon, zachytávajúci antihrdinu a jeho postupný zostup do skazenosti. Zaujímavé je, že aj napriek jeho ohavným činom ho nič nerozhodí tak, ako keď mu niekto nahlas prečíta negatívnu recenziu na jeho hrozný román. Mia Goth, ktorá z hľadiska výstavby scenáraInfinity Pool 7 stvárňuje „femme fatale“ pôsobí, že ide prehltnúť každú scénu v ktorej vystupuje. Jej anarchistická energia poháňa celý film.

Infinity Pool je jedným z najoriginálnejších filmov roka, ktorý aj napriek svojej tematickej nerovnomernosti stojí za zhliadnutie. Viac ako diela Davida Cronenberga, pripomína táto bizarná satira tvorbu Davida Lyncha, Nicolasa Windinga Refna a Gaspara Noého. Lyncha najmä v zobrazení fiktívneho mesta s veľmi špecifickými pravidlami, ktoré akoby imituje realitu, ale celý čas v podvedomí cítite, že to realita nie je. V prípade Refna to je forma a v prípade Noého až lepkavá hmatateľnosť niektorých scén a zobrazenie psychedelických zážitkov. Brandon Cronenberg si naďalej razí svoju vlastnú cestu a aj keď vám jeho filmy nesadnú, nemôžete tvrdiť, že neboli prinajmenšom zaujímavé. Avšak pokiaľ to Infinity Pool dovolíte, tak vám umožní ponoriť sa skutočne hlboko.

Infinity Pool 8Infinity Pool
Dĺžka: 117 minút
Réžia: Brandon Cronenberg
Scenár: Brandon Cronenberg
Kamera: Karim Hussain
Hudba: Tim Hecker
Strih: James Vandewater
Scénografia: Zosia Mackenzie
Masky: Dan Martin, Leigh Cranston
Kostýmy: Mária Fatér
Produkcia: Andrew Cividino, Rob Cotterill, Karen Harnisch, Christina Piovesan, Noah Segal
Hrajú: Alexander Skarsgård, Mia Goth, Cleopatra Coleman, Thomas Kretschmann, Amanda Brugel, Caroline Boulton, John Ralston, Jeff Ricketts, Jalil Lespert, Roderick Hill, Alan Katić, Ádám Boncz
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.