RRR (Rise Roar Revolt)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

RRR 1Zatiaľ posledná premiéra indického filmu v našej distribúcii sa odohrala pred desiatimi rokmi, kedy mal premiéru Cudzí obed režiséra Ritesha Batru. Vďaka streamu však môžeme znalosti indického filmu „updatovať“ oveľa jednoduchšie a sledovať dokonca žáner, s ktorým sme nemali dosiaľ žiadne divácke skúsenosti - konkrétne indické televízne seriály.

Aj keď tohto roku je v čele najúspešnejších indických filmov bollywoodsky hit Pathaan (Paštún, príslušník etnika, ovládajúceho Afghanistan), v stelesnení frontmana hereckej elity, Sharukh Khana, Netflix ponúka svojim divákom minuloročného indického nominanta na Oscara, ktorému patrilo v roku 2022 najvyššie miesto v rebríčku najúspešnejších domácich filmov. RRR (Rise, Roar, Revolt) režiséra S.S. Rajamouliho sa vracia do obdobia koloniálneho panstva Veľkej Británie v Indii.

Na love v džungli je britský guvernér Scott Buxton so svojou suitou. Jeho manželka Jennifer sa zabáva v dedinke, od dievčatka MalliRRR 2 si dáva maľovať ruku henou a počúva jej obdivuhodný spev. Pri odchode ju bez výstrahy berie so sebou a nešťastnú, protestujúcu matku umlčí ich vojak kyjakom. Dedina však nie je úplne bezmocná. Má ochrancu. Volá sa Bheem, žije v meste, pracuje v malej autodielni a začne pripravovať záchranu. Na strane Britov zase neohrozene stojí Raja, mocný a schopný policajt. V úvode hrdinsky zasahuje voči vzbúrenému davu, protestujúcom proti uväzneniu Malli, ale pri udeľovaní vyznamenaní ho veliteľ obíde. Bheem sa dostane do guvernérovho paláca vďaka priateľstvu s Buxtonovou príbuznou Jenny a stretne sa tajne i s Malli. Jej záchrana však nie je jednoduchá. Briti sa dozvedia o Bheemovi od jedného z jeho pomocníkov a poveria Raju, aby ho zlikvidoval. Kým pochopí, že jeho kamarát, s ktorým sa zoznámi pri záchrane chlapčeka z horiacej rieky, zapálenej havarovaným vlakom na moste, je ten koho loví, chvíľu to potrvá, ale Bheem skončí vo väzení a čaká ho poprava. RRR 3Raj má však tajné poslanie, pripravuje vzburu ale chýbajú mu zbrane, ktorých je britský sklad plný. Vie, že kvôli úspechu misie sa nesmie prezradiť. Snaží sa však Bheema zachrániť, pomôže mu ujsť i s Malli, lebo ju na rozkaz guvernéra doviezli na miesto popravy. Raju sa prezradí a skončí vo väzení. Bheem s Malli dorazia do dediny, kde žije Sita, Rajova milá. Bheem ju pozná podľa prívesku. Druhú polovicu nosil Raj. Rozhodne sa ho oslobodiť a spolu útočia na britskú základňu. Skončí v plameňoch, pri výbuchu skladu.

Revolta voči koloniálnej vláde má jednoznačný ideologický podtext, akcent na stúpajúci rating indického nacionalizmu, podporovaného vládnúcou stranou BJP premiéra Naréndru Modiho. Je namiešaný z tradícií bojov za nezávislosť, obe postavy hlavných protagonistov majú reálne historické paralely, sú to Alluri Sita Ramaraju a Komaram Bheem, ale filmový príbeh je fikcia, ich životné dráhy boli rozdielne. Na záver RRR 4je pričlenené defilé historických postáv z indických dejín a reprezentujú odpor ako voči Britom – Lašmí bái, vládkyňa kniežatstva Džánsí a spojená s povstaním z roku 1857, alebo aktivista Bharat Singh, tak voči moslimským Mughalom, vládnucim Indii od 16. do 19. storočia. Hrdinom protimoslimského odboja sa stal Šivádží, marathský kráľ. Figuruje tu i Bengálec Netádží, známy svojimi spormi s Ghándím. Ten v panteóne chýba, zrejme kvôli odmietaniu nacionalizmu. Včleňovanie najrôznejších „interlúdií“ do filmového rozprávania nie je v indických filmoch nič zvláštne, ale zatiaľ to boli takmer výlučne tanečné čísla, ostatne pieseň Naatu naatu, na ktorú tak obdivuhodne tancujú obaja hrdinovia, dostala Oscara. Tvorcovia ju s povolením od prezidenta Zelenského natáčali v rezidencii, Mariinskom paláci v Kyjeve, len niekoľko mesiacov pred ruským útokom.

Politické leporelá, zostavené z portrétov politikov sú nóvum a ich výber poukazuje na snahuRRR 5 využiť pre politický marketing aj film. Ten sa v Indii teší obrovskej obľube. Dôležitú rolu má vo filme i mytológia, Raju zastupuje figúru boha Ramu, zobrazovaného s lukom a šípmi. Jeho ženou bola Síta, jedna z hlavných postáv eposu Rámajána. Tento hybridizujúci princíp, využívajúci najrôznejšie historické i politické impulzy, sa odráža aj v spôsobe rozprávania, s mnohými vsuvkami a vedľajšími príbehmi, evokujúcimi populárne mytologické príbehy. Tento spôsob použili scenáristi v retrospektívnej časti, kde sa dozvedáme, prečo sa Raju rozhodol pre pomstu Britom. Kedysi vyvraždili jeho dedinu a otec sa postavil na čelo malej domobrany. Snažil sa ich pripraviť na odpor, ale chýbali im zbrane. Otca zabili a Raju sa rozhodol pre partizánsky spôsob boja, infiltráciu do radov nepriateľa a nečakaný útok.

Poetiku filmu označili niektorí kritici za „vizuálne delírium“, montáž výbušných a dynamických atrakcií, RRR 6ako naháňačka s tigrom v džungli, vrátane scény, kde Bheem zorganizuje útok za použitia sady divokých zvierat, vypustených z nákladného auta priamo medzi nič netušiace britské panstvo. Dvojica nad mieru hyperbolizovaných hrdinov s takmer nadprirodzenými vlastnosťami je v istom zmysle paralelou západného konceptu supermanov. Ich protihráčmi sú parodicky poňatí britskí kolonialisti s diabolskou túžbou po pomste a krvi, karikatúry, pripomínajúce postavičky zloduchov z Indiany Jonesa.

Režisér Srisaila Sri Rajamouli je predstaviteľom takzvaného Tollywoodu, určeného telugštinou, jazykom štátov Andhrapradéš a Telangana v južnej časti Indie. Film RRR v podstate do istej miery kontruje bollywoodskej produkcii, aj keď rozlíšiť, aké presne sú špecifiká tollywoodskej poetiky je asi mimo rámca našich rozlišovacích schopností.

RRR 7RRR (Rise Roar Revolt), India, 2022
Dĺžka: 187 minút
Réžia: S.S. Rajamouli
Scenár: S.S. Rajamouli
Kamera: Senthil Kumar
Hudba: M.M. Keeravani
Strih: A. Sreekar Prasad
Zvuk: Boloy Kumar Doloi, Rahul Karpe
Scénografia: Sabu Cyril
Kostýmy: Rama Rajamouli
Hrajú: Ram Charan, N. T. Rama Rao Jr., Alia Bhatt, Ajay Devgan, Shriya Saran, Samuthirakani, Ray Stevenson, Alison Doody, Makrand Deshpande, Rajeev Kanakala, Rahul Ramakrishna, Edward Sonnenblick, Mark Bennington, S.S. Rajamouli, Varun
Distribúcia: Netflix
Foto: CSFD.cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.