Chupa

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Upa resizeRodinný film Chupa je režisérskym pokusom Jonása Cuaróna preniknúť do detského sveta, pričom zrejmé je, že v ňom čerpá zo svojich detských spomienok a skúseností. Film sa totiž podľa všetkého odohráva behom 90. rokov, v ére walkmanov, jednoduchých vreckových videohier či videokaziet, a môže teda až nostalgicky pôsobiť na staršieho diváka (pravdepodobne rodiča) sledujúceho túto snímku s vlastnými deťmi. Ťažko povedať, ako bude tento nostalgický tón pôsobiť na mladších divákov (a či sa im doba bez mobilných telefónov a internetu nebude zdať príliš vzdialená), no Cuarón vsádza najmä na vzťah osamelého outsidera, s roztomilo pôsobiacim mláďaťom, údajne desivej príšery zvanej chupacabra.

Chupacabra je mytologická bytosť známa v latinskoamerickom prostredí, pričom jej španielsky názov je slovnou zloženinou v zmysle „saje kozu“, čo teda podľa povedačiek chupacabra po nociach skutočne robí – teda saje koziu krv. Jej vyobrazenie bývajú hrozivé a zväčša pripomína vlka s upírsky vyzerajúcimi Upa4 resizetesákmi, no svoju jasnú podobu vlastne chupacabra nemá. Vo filme teda pripomína skôr dračie stvorenie, no primárne je naša pozornosť upriamená k mladšej verzii chupacabry, ktorú predstavuje milé a hrôzu nenaháňajúce stvorenie označované vo filme domácky ako „Chupa“.

Na začiatku príbehu sledujeme osamelého chlapca Alexa na jednej z amerických škôl, ktorý sa kvôli svojim mexickým koreňom stáva odcudzeným outsiderom a teda aj ľahkým terčom nepríjemných šikanistov. Istú úľavu nachádza Alex po tom, čo na prázdniny odchádza za svojim mexickým dedkom na vidiek, s tým, že necháva svoje problémy a starosti aspoň na istý čas doma v Spojených štátoch. Po príchode spoznáva nový, menej uponáhľaný svet, plný mexických reálií a povestí o záhadnom stvorení chupacabra. Tie mu rozprávajú jeho bratranec Memo a sesternica Luna, rodení Mexičania dokonale sa orientujúci v domácom prostredí. Stávajú sa tak Alexovými sprievodcami po mexických zákutiach a oboznamujú ho takisto s tamojšou kultúrou. Nikto z nich však netuší o existencii mýtickej chupacabry, Upa2 resizektorá sa zhodou okolností skrýva na dedkovom statku. Ako prvý ju objaví práve Alex, ktorý po počiatočnom zdesení zisťuje, že zvesti o tvorovej krvilačnosti neboli úplne pravdivé. S chupacabrou (alebo s jej detskou verziou „Chupou“) sa spriatelí a musí ju následne chrániť pred nebezpečným okolím, ktoré prečesávajú muži na čele s neľútostným Richardom (hrá ho najznámejšia herecká tvár tohto filmu Christian Slater) rozhodnutým na mýtickom stvorení zbohatnúť.

Už z tohto popisu deja je možné usúdiť, že nepôjde o príliš originálny zážitok. Dalo by sa vlastne povedať, že ide o ďalšiu variáciu na film ET. mimozemšťan, keď však mimozemskú bytosť nahrádza mytologická v podobe chupacabry. Film teda pracuje s overenými šablónami a stavia proti sebe detských hrdinov, ako symbol čistoty, proti ziskuchtivcom zo sveta dospelých, ktorých úlohou je vytĺcť z Upa5 resizeobjavu chupacabry maximum – nevynímajúc maximum finančné. To, čo má na druhú stranu potenciál zaujať aj staršieho diváka, sú práve vyššie zmienené mexické reálie, vrátane exkurzu do mexickej kuchyne a kultúry, ktorú tu však do veľkej miery predstavuje najmä mexický variant wrestlingových zápasov so záhadným bojovníkom nazývaným El Perico Verde. Tento bojovník sa napokon stáva aj symbolom sily a odvahy, ktorú musí nadobudnúť aj utiahnutý Alex, aby dokázal ochrániť Chupu pred zlom prichádzajúcim zo sveta dospelých.

Syn známeho režiséra Alfonsa Cuaróna nakrútil rodinný film, ktorý nijak nevytŕča z rady, no pár zaujímavých prvkov mu nemožno uprieť. Či už je to mláďa mýtickej chupacabry v podobe domáceho miláčika, alebo zaujatie mexickou kultúrou a prostredím, podfarbené retroštýlom 90. rokov, na výnimočnú zábavu pre celú rodinu to nestačí. Chupa teda nie je vyslovene nevydareným filmom a dá sa povedať, že za svoju krátku stopáž ani nestihne veľmi nudiť, no na to, aby sa stala zapamätateľným filmovým zážitkom ponúka príliš málo.

Upa3 resizeChupa, USA, 2023
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Jonás Cuarón
Scenár: Marcus Rinehart
Kamera: Nico Aguilar
Hudba: Carlos Rafael Rivera
Strih: Dan Zimmerman
Scénografia: Peter Wenham, Christopher Brown, Chris Craine, Jessica Clark, Beauchamp Fontaine
Masky: Siobhan Carmody
Kostýmy: Mariana Guerrero Dingler
Producenti: Michael Barnathan, Chris Columbus, Mark Radcliffe
Hrajú: Evan Whitten, Demián Bichir, Christian Slater, Julio Cedillo, Alex Knight, Xzavier Estrada, Ashley Ciarra
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.