Tetris

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Ris2 resizeO filmovom spracovaní Tetrisu sa začalo prvýkrát povrávať ešte v roku 2016. Ak vám pritom vŕta hlavou, čím si mala vcelku simplicitne pôsobiaca záležitosť vyslúžiť miesto na filmovej scéne, plány boli vskutku epické. A to až nezmyselne. Z populárnej videohry, kde na seba skladáte kocky a týmto spôsobom ničíte neprerušované rady, sa totiž mala stať veľkolepá sci-fi trilógia. Že to nedáva žiadny zmysel? Nedáva, našťastie, sme sa však dočkali niečoho iného a od úplne odlišných tvorcov.

Nové a podstatne zaujímavejšie spracovanie Tetrisu sa začalo pripravovať v roku 2020 ako biografický titul zachytávajúci okolnosti vzniku a distribúcie samotnej hry. Skrátka, akýsi pohľad do zákulisia s pomerne atraktívnym zasadením – všetko podstatné sa totiž odohráva na pozadí studenej vojny – a nádej Ris resizevzbudzovali i tvrdenia, že snímka by mala byť inšpirovaná štýlom úspešnej Sociálnej siete od režiséra Davida Finchera. Distribúcie sa nakoniec ujal technologický gigant Apple, respektíve jeho streamovacia služba, a hoci sa tvorba trochu pretiahla (nakrúcať sa začalo ešte v tom istom roku), vydanie nebolo nikdy reálne ohrozené.

Hlavnou postavou je Henk Rogers (Taron Egerton), holandský videoherný dizajnér a podnikateľ žijúci v Japonsku. Ten sa snaží preraziť na tomto trhu, no jeho snaha naráža na nezáujem okolia. Na výstave v Los Angeles si však všimne vcelku nenápadný hit zvaný Tetris, ktorý ho začne úprimne fascinovať a rozhodne sa získať práva na jeho distribúciu v domovskom regióne. Všetko vyzerá nádejne, podarí sa mu vybaviť i kontrakt s populárnym Nintendom, no veľmi rýchlo sa začnú na povrch vynárať problémy. Práva totiž nie sú tak úplne jeho a potom čo sa začne všetko ešte viac zamotávať, rozhodne sa navzdory zdravému rozumu zamieriť do Moskvy, aby priamo kontaktoval autora Tetrisu Alexeja Pažitnova (Nikita Jefremov) jeho spoločnosť. Píše sa totiž rok 1988, napätie medzi Ruskom a Ris3 resizeSpojenými Štátmi je na svojom vrchole a v krajine nevládne práve pozitívna atmosféra, ktorá sa prejavuje ako v sledovaní svojich občanov, tak i cudzincov vstupujúcich do krajiny.

Netreba si pritom nahovárať, že takto nejak sa to stalo aj v skutočnosti. Určite nie a niet ani najmenších pochýb, že scenárista Noah Pink vo vybraných momentoch poriadne popustil uzdu svojej fantázii. Základ síce vychádza z reálnych udalostí, na to všetko sú však šikovne napojené ďalšie aspekty, ako už spomínaná studená vojna, túžba ruských občanov po slobode, či prítomnosť samotného Michaila Gorbačova. Vo filme hrá nemalú úlohu sovietska tajná služba KGB, ktorá sa v snahe ochrániť záujmy krajiny neštíti ani nekalých praktík a istý si pred ňou nemôže byť nikto. Vcelku tradične vystavanú konverzačku tak obohacujú thrillerové prvky, no autorom slúži ku cti fakt, že sa im to ani napriek odľahčenejšiemu tónu nikdy nerozpadáva pod rukami.

Tetris totiž skutočne nie je komédiou, no v pravidelných intervaloch dáva divákovi najavo, aby ho zase Ris5 resizenebral až tak vážne. To nakoniec podtrhuje ako jemný humor, tak videoherné narážky (rozčlenenie filmu do levelov a označenie zásadných aktérov ako hráčov), či vizuálna estetika, kde nechýbajú ani scény či objekty spracované v pixelovej retro grafike. Osobitnú kategóriu tvorí fantastický a mimoriadne energicky pôsobiaci soundtrack Lornea Balfeho výrazne čerpajúci z osemdesiatkovo ladeného elektronického štýlu. Ten je nepochybne najlepšou zložkou celého, inak vcelku vydareného, filmu.

Prečo iba vcelku vydareného? V zásade sa totiž nedá ubrániť dojmu, že samotná zápletka nie je spásonosná a jej jadro tvoria predsa len trochu monotónne konverzačné ťahanice viacerých zainteresovaných strán o práva distribúcie. To sa prejavuje aj istou recykláciou scén a dialógmi, v ktorých sa môže divák menej znalý celkovej problematiky miestami strácať. Režisér Jon S. Baird (vydarené snímky Špina či Stan a Ollie) však dokáže, našťastie, udržiavať svižné tempo od začiatku do Ris4 resizekonca a hluchšie miesta tak nikdy nemajú dlhé trvanie. Nechýba ani „povinná“ akčná scéna v závere, ktorá dokáže svojou cielenou absurdnosťou a zvolenou hudbou vyvolať menší úsmev na tvári.

Tetris sa teda určite nedá brať ako lekcia z dejepisu, hoci jeho scenár pomáhali konzultovať a čiastočne i upravovať reálny Henk Rogers s Alexejom Pažitnovom. V danom prípade však nie je kreativita na škodu a pokiaľ by sme sa do budúcna dočkali ďalšieho podobne vystavaného pohľadu do zákulisia, určite by som sa tomu nebránil. Za produkt podobných kvalít sa totiž Apple TV+ nemusí vonkoncom hanbiť.

Ris6 resize

Tetris, USA, Veľká Británia, 2023
Dĺžka: 120 minút
Réžia: Jon S. Baird
Scenár: Noah Pink
Kamera: Alwin H. Küchler
Hudba: Lorne Balfe
Strih: Martin Walsh, Colin Goudie
Scénografia: Dan Taylor
Kostýmy: Nat Turner
Producenti: Gillian Berrie, Gregor Cameron, Matthew Vaughn
Hrajú: Taron Egerton, Mara Huf, Miles Barrow, Rick Yune, Nikita Jefremov, Toby Jones, Aleksey Shedko, Natalia Gonchar, Oleg Štefanko, Roger Allam, Anthony Boyle, Ayano Yamamoto, Niino Furuhata, Togo Igawa, Ajane Nagabuči, Kanon Narumi, Timur Kassimkulov, Mark Khismatullin, Igor Grabuzov, Karin Nurumi, Ben Miles, Sofja Lebeděva, Matthew Marsh, Sharon Young, Moyo Akandé, Aaron Vodovoz, Ken Jamamura, Rob Locke, Irina Kara, Ieva Andrejevajte
Distribúcia: Apple TV+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.