Pred vraždou (Inside Man, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vraz resizeBritský televízny tvorca Steven Moffat je preslávený predovšetkým veľmi populárnou modernizáciou príbehov Sherlocka Holmesa so strohým názvom Sherlock. Ten sa dočkal štyroch sérií, po postupnom opadnutí záujmu publika sa však seriál ukončil. Stojí aj za pokračovaniami legendárneho seriálu Pán času a v nedávnej dobe sa z jeho pera a v jeho produkcii dočkala modernizácie aj ďalšia dôležitá fiktívna postava svetovej literatúry - gróf Dracula. Určite stojí za pozornosť, že Moffat spolupracoval aj na scenári vydarených, animovaných Spielbergových Tintinových dobrodružstiev.

Jeho najnovším projektom, ako scenáristu a producenta, je kriminálna štvordielna miniséria Pred vraždou, s predsa len viac výstižnejším originálnym Vraz2 resizenázvom Inside Man. Réžia bola zverená do rúk skúseného Paula McGuigana. Ten pre Moffata nakrúcal niektoré diely Sherlocka, ale aj finále Draculu. Ide však aj o úspešného filmového režiséra; na svojom konte má populárne snímky, ako Acid House (1998), Wicker Park (2004), Lucky Number Slevin (2006), Push (2009), či nie príliš vydarený horor Victor Frankenstein (2015).

Zápletka série je postavená na jednom kvázi nevinnom nedorozumení ohľadom pedofilného obsahu počítača. Od začiatku sledujeme dve dejové línie, ktoré sa časom pochopiteľne pretnú a všetko dostane svoj význam a zmysel až v precízne spracovanom finále. Na smrť odsúdený väzeň v britskom väzení má zaujímavého koníčka, pomáha svojim klientom a návštevníkom s riešením súkromných prípadov. Jedného dňa za vysoko inteligentným a zároveň chladne uvažujúcim mužom príde reportérka Beth a Vraz9 resizepožiada ho o riešenie prípadu zmiznutej ženy. Divák je však už od začiatku svedkom udalostí aj v tejto dejovej línii. Pohrešovaná žena sa dostane do domu miestneho kňaza a uvidí v počítači jeho syna chúlostivý obsah. Mužovi neostane nič iné, ako ženu uväzniť v pivnici svojho rodinného domu.

Originálny námet sa dočkal aj originálneho spracovania. Zaujímavá napínavá zápletka totiž v sebe miesi napätie, šikovnú hru s distribuovaním informácií smerom k divákovi a k postavám a nemalú dávku čierneho humoru. Samozrejme, sa dočkáme aj niekoľkých nevyhnutných dejových zvratov. Všetko, našťastie, smeruje k uspokojivému záveru. Bohužiaľ, nechýba ani zopár menších, alebo aj väčších logických nedostatkov, ako to už býva pri kriminálnych sériách zvykom. Nejde však o výraznejšie chyby. Vraz3 resizeSéria sa totiž rýchlo hýbe vpred a divák tak nemá príliš veľa času venovať sa dieram v logike. Na druhú stranu však tvorcovia svedomitejším a dôslednejším vyplňovaním istých medzier v deji a kauzalite mohli dosiahnuť v podstate bezchybný výsledok.

Veľkou devízou seriálu sú herci, hlavnými hviezdami Pred vraždou sú hviezdne tváre Stanleyho Tucciho a Davida Tennanta. Dostatočné množstvo času však dostávajú aj ženské hrdinky; Dolly Wells či Lydia West sa do svojich úloh typologicky presne hodia. Tou najväčšou devízou seriálu je však predsa len scenár, bez napínavého deja a kombinácie pátrania a čierneho humoru by sa ich výkony minuli očakávanému účinku a vyvinutému úsiliu hercov.

Vraz5 resizeSnímka je vo svojom jadre podvratná filozofická moralitka, či presnejšie amoralitka o tom, že aj vrah je človek, pretože človek je vrah. Táto nie príliš zrozumiteľná formulka však dostane po dosledovaní seriálu jasný zmysel. Každý z nás má svoj slabší a horší deň než obvykle. Znamená to, že naše zbrklé a intuitívne rozhodnutia, ktoré môžeme neskôr ľutovať, napríklad aj v cele smrti, z nás robia horších ľudí než je zvyšok „nevinnej“ populácie? Steven Moffat s Paulom McGuiganom tak pokladajú zaujímavé filozofické otázky a odpovede nechávajú múdro na divákovi. Pred vraždou, lepšie Inside Man, je uzavretým celkom a ťažko si dokázať predstaviť ďalšiu sériu, avšak s týmito postavami sa budete lúčiť možno ťažšie než ste v danom žánri zvyknutí a ak sa nájde oslý mostík pre „dvojku“, asi nebudete nič namietať.

Vraz10 resizePred vraždou (Inside Man, TV seriál), Veľká Británia
Dĺžka: 2022, 3 h 52 min (Minutáž: 57–59 min)
Manažér projektu: Steven Moffat
Réžia: Paul McGuigan
Scenár: Steven Moffat
Kamera: Tony Slater Ling
Strih: Steve Ackroyd, Berny McGurk
Zvuk: Keith Nixon
Scénografia: Arwel Jones, Emma Field-Rayner
Kostýmy: Jane Spicer
Producent: Alex Mercer
Hrajú: Stanley Tucci, David Tennant, Dolly Wells, Lydia West, Dylan Baker, Kate Dickie, Lyn-dsey Marshal, Tilly Vosburgh, Simon Delaney, Atkins Estimond, Louis Oliver, Tim Berrington, Victoria Willing, Mark Quartley, Daniel Kendrick, Charlie Bentley, Franc Ashman, Alan Williams, Gianni Calchetti
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz., Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.