Nightflyers (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Noc2 resizeAmerický spisovateľ George R.R. Martin sa preslávil predovšetkým knižnou ságou A Song of Fire and Ice. Tá sa dočkala mimoriadne populárneho a vydareného spracovania v podobe šesťsériovej ságy Hra o tróny (2011-2019). Minulý rok priniesla spoločnosť HBO do svojej ponuky sequel ságy s názvom Rok draka a kritický a divácky úspech bez problémov zopakovala. Čitatelia Martina určite vedia, že spisovateľ písal svoje prvé diela už od sedemdesiatych rokov a v nasledujúcej dekáde sa jedno z nich dočkalo aj filmového spracovania. Ide o novelu s názvom Nightflyers vydanú v roku 1980. Do celovečernej podoby ju previedol režisér Robert Collector podľa scenára samotného autora predlohy a Roberta Jaffeho. Napriek Martinovmu dohľadu išlo o neveľmi vydarené science fiction a vo svojej dobe značne prepadlo, keď zarobilo niečo vyše jedného milióna dolárov. Jej najväčšou hereckou hviezdou bol „Robin Hood“ Michael Praed.

Niet divu, že látky sa dlho nikto nechytil, avšak po enormnom úspechu Hry o tróny sa zdalo byť ďalšie adaptovanie príťažlivej témy cestovania vesmírom za Noc3 resizemimozemskou rasou oveľa menším rizikom než v osemdesiatych rokoch. Skupina kozmonautov sa vydáva na nebezpečnú misiu, s cieľom lokalizovať mimozemskú rasu takzvaných Volcrynov. Členom tradičnej posádky kozmonautov je však aj telepat, ktorého úloha bude oveľa dôležitejšia, než sa na prvú pohľad môže zdať. Čím bližšie bude posádka bližšie k cieľu, tým väčším nebezpečenstvám bude čeliť a bude to skôr nebezpečenstvo pozemského charakteru a zo strany umelej inteligencie, než predpokladaného mimozemského pôvodu.

Už začiatok celej desaťdielnej série dáva na známosť, že veci sa nebudú vyvíjať podľa pôvodného plánu a posádka sa ocitne v istom bode pred dosiahnutím cieľa v smrteľnom nebezpečenstve a že niektoré postavy boli dokonca zavraždené. Tvorcovia sa tak rozhodli začať pomerne riskantne scénou z neskoršieho priebehu deja a vyvolať u diváka napätie hneď od začiatku a položiť mu otázku, aké okolnosti dovedú hrdinov príbehu na dno. Podobný prístup je však predsa len viac účinný vo filmoch Noc4 resizetypu Americká krása, kedy klasickú rodinnú drámu vnímame už od začiatku aj ako napínavú detektívku, pýtame sa a postupne prehodnocujeme, kto sa stane vrahom. Pri Nightflyers je včak z krátkeho popisu deja zrejmé, že pôjde o zmes science fiction a hororu a tak toto autorské rozhodnutie neprináša až tak výraznú pridanú hodnotu.

Nightflyers sú nielen zmesou dvoch spomínaných žánrov, tvorcovia sa snažili svoje dielo ozvláštniť aj prvkami kyberpunku, osobnej a vzťahovej drámy a nutnou dávkou filozofie. Išlo bezpochyby o múdre rozhodnutie, problém tkvie skôr v samotnom spracovaní. Seriál totiž ako horor funguje len čiastočne a nie tak konzistentne ako napríklad Horizont udalostí, kyberpunkové trópy a konvencie by ázijskí tvorcovia stvárnili o niečo dôslednejšie a dielo nemožno označiť ani ako eye-candy vesmírne dobrodružstvo. Posledné konštatovanie nie je však priamo výčitka, komorná atmosféra Nightflyers Noc5 resizesvedčí, do kolonky artových sci-fi mu však chýba väčší ponor do filozofických otázok a tém, ktoré sa snažia tvorcovia predkladať po celý čas.

Obsadenie je solídne, nikto nevyčnieva z rady, na druhej strane ani nikto z hercov/herečiek nie je obsadený do úlohy, ktorá by mu/jej nesedela. Najznámejšou tvárou je americká herečka Gretchen Mol, obsadená do úlohy kozmonautky možno aj kvôli účasti v kyberpunkovom diele Trináste poschodie z roku 1999 a nová poloha jej svedčí. Okrem netradičného začiatku ponúka séria zásadný dejový zvrat zhruba v polovici stopáže a divákov môže rozdeliť na dve názorovo polaritné skupiny svojim vyústením.

Noc7 resizePráve v ňom sa najviac ukazuje ambicióznosť celého projektu a zároveň aj fakt, že tvorcovia tieto vysoké umelecké ambície nedokázali stopercentne naplniť. Niektoré otázky ostali nezodpovedané a mali by v divákovi dlho rezonovať, podobne ako napríklad vo filmoch Solaris či Stalker. To sa darí len čiastočne, každopádne je dobré natrafiť na televízne sci-fi dielo, ktoré nie je primárne určené pre tínedžerské publikum či čisto len pre audiovizuálnu zábavu. Možno k zlepšeniu hodnotenia dopomôže aj opakované pozretie a zrejme až to naplno odhalí, nakoľko si zaslúži Nightflyers potenciálne zaradenie medzi seriálové klasiky žánru.

Noc6 resizeNightflyers, (TV seriál), USA, 2018
Dĺžka: 7 h 23 min (Minutáž: 41–58 min)
Manažér projektu: Jeff Buhler
Réžia: Mike Cahill, Andrew McCarthy, Nick Murphy, Maggie Kiley (více)
Predloha: George R.R. Martin (kniha)
Scenár: Jeff Buhler, Lindsay Sturman, Brian Nelson (více)
Kamera: Gavin Struthers, Markus Förderer, Peter Robertson
Hudba: Will Bates
Strih: Toby Yates, Peter Forslund, Tad Dennis
Scénografia: David Sandefur, Naomi Moore
Masky: Lorraine McCrann, Nora Robertson, Morna Ferguson
Kostýmy: Magali Guidasci
Producenti: Robert Jaffe, Macdara Kelleher
Hrajú: Phillip Rhys, Miranda Raison, Eoin Macken, David Ajala, Sam Strike, Maya Eshet, Angus Sampson, Jodie Turner-Smith, Brían F. O'Byrne, Gretchen Mol, Bronte Carmichael, Youssef Kerkour, Zoë Tapper, Aoibhinn McGinnity, Joplin Sibtain, Barry John O'Connor, Keith Jordan, Josette Simon, Olwen Fouéré, Ned Dennehy, Catherine Byrne, Olga Wehrly, Daniel Adegboyega, Aoife Hinds, Anaïs Rizzo, Karen Connell
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.