The Last of Us (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Us resizeVideoherné adaptácie sú tu s nami už poriadne dlhý čas, no kvalitatívne to nie je až na výnimky žiadna sláva. Dôvodov, prečo je tomu tak, by sme pritom našli viacero, no tým najzásadnejším je asi fakt, že výber je nezriedka podriadený popularite značky miesto snahy rozprávať skutočne pôsobivý príbeh. O to zaujímavejšie sa však profilovalo seriálové spracovanie oceňovaného The Last of Us pod taktovkou skúsenej dvojice Craig Mazin a Neil Druckmann. Podarilo sa im po sľubnom úvode naplniť nemalé očakávania?

Dej sa začína odvíjať ešte behom prítomnosti. Hlavným hrdinom rodák z Texasu Joel Miller (Pedro Pascal), snažiaci sa ako jediný rodič vychovávať svoju dospievajúcu dcéru Sarah (Nico Parker). S tým mu pomáha i jeho mladší brat Tommy (Gabriel Luna), s ktorým sa spolu venujú tesárčine. Behom jedného Us2 resizeosudného dňa však náhle vypukne epidémia spôsobená parazitickou hubou Cordyceps a jej vplyvom sa začnú infikovaní meniť na nemysliace monštrá. Ani o dvadsať rokov neskôr nie je situácia ružovejšia a zvyšky civilizácie prežívajú v zdecimovanom svete, kde nebezpečenstvo číha nielen od infikovaných, no i od samotných ľudí, ktorí sa v snahe prežiť neštítia ničoho. Inak na tom nie je ani Joel, vplyvom času už trochu cynický päťdesiatnik, držiaci si od všetkého patričný odstup. To sa však začne meniť potom, čo dostane na starosť trochu drzo pôsobiacu tínedžerku Ellie plnú života a je poverený jej prepravou z jednej časti zeme do druhej.

Najväčšou devízou už samotnej videohry je vcelku prekvapivo samotný, až intímne vystavaný, príbeh. Nie je to pritom tak, že by ostatné zložky nestáli za zmienku, no primárny dôvod, prečo učarovala miliónom na celom svete treba hľadať v šikovne vystavanej zápletke a kvalitne napísaných postavách, Us3 resizektoré si dokázali získať sympatie aj navzdory tomu, že tomu vždy nešli prvoplánovo v ústrety. A hoci sa dá v zásade predvídať, k čomu to bude celé smerovať, výborne vystavaný scenár dokáže vcelku tradične vystavaný „road movie“ koncept neustále oživovať ako dostatočne zaujímavými stretmi, tak neustálym prehlbovaním charakterov ústrednej dvojice - i prostredníctvom spomínaných stretov. A ak bol už v hre ich organicky sa vyvíjajúci vzťah tým, čo poháňalo hráčov dopredu, v seriálovej adaptácii to rozhodne nemôže byť inak.

Nič z toho by pritom nemuselo fungovať s nevhodným hereckým obsadením. Ako štyridsať sedem ročný Pedro Pascal, tak iba devätnásťročná (no podstatne mladšie pôsobiaca) Bella Ramsey sú však Us4 resizeviac slušnými voľbami. Kým u silne charizmatického Pedra Pascala (Kingsman: Zlatý kruh, Mandalorián) asi nepochyboval nikto a vo výsledku dokáže zapôsobiť aj tým najmenším gestom, Bella Ramsey to mala od začiatku ťažšie. Vizuálnu odlišnosť milovaného charakteru však dorovnáva dokonalým stvárnením, v ktorom sa miesi ako detské nadšenie, odhodlanie, tak i určitá miera sebestačnosti, čo dáva občas najavo aj nie úplne vyberavým slovníkom. A hoci možno vo zvyšných prípadoch hovoriť o epizodickejších úlohách, len Anna Torv či Nick Offerman sa nijak nestrácajú a divák by s nimi prial viac scén, než sa im nakoniec dostane.

Trochu prekvapivo môže inak pôsobiť fakt, že herná predloha, ktorá je už sama o sebe silne filmovou záležitosťou, sa miestami kopíruje 1:1. Nie je to len o identickom oblečení postáv a známych lokalitách – Us5 resizeseriál totiž nemá problém vyžívať v kľúčových momentoch ani rovnaké režijné postupy, kamerové uhly či rovno konkrétne dialógy. To isté platí aj o hudbe, na ktorej sa znova podieľal skúsený veterán a dvojnásobný držiteľ Oscara, Gustavo Santaolalla. Prístup Craiga Mazina (vynikajúca miniséria Černobyľ) to každopádne nedehonestuje a spolu s Neilom Druckmannom (jeden z tvorcov pôvodnej hry) sa im podarilo vybrať všetko podstatné, bez čoho by táto látka nefungovala. Popritom však nemajú problém ani rozširovať nimi prezentovaný svet novými informáciami, charaktermi a občasne aj zásadnejšími odklonmi od pôvodného deja. Najvýraznejšie v tomto smere vyniká tretia, prevažne flashbacková, epizóda s dôrazom na dvojicu vedľajších postáv, akokoľvek ju asi všetci kvôli jej obsahu neprijmú bez výhrad.

Veľkou zmenou oproti predlohe je aj ďaleko menší dôraz na akčnejšie sekvencie. Viaceré ikonické pasáže Us10 resizesú z toho dôvodu krátené či rovno vynechané, pokiaľ nie je ich prítomnosť priamo podmienená vývojom príbehu. Čo sa deje pomerne často a len konfrontácií s infikovanými je vo výsledku menej ako v ľubovoľnej sérii Živých mrtvých. Výrazne lepšie to nie je ani u ľudských oponentov a pokiaľ bude niekto očakávať akčne ladenú záležitosť plnú drsných kontaktných súbojov či svižných prestreliek, viac než tvrdo narazí. The Last of Us je totiž v prvom rade psychologickou drámou, ktorá sa zameriava na to, čo nás vlastne ako ľudstvo drží v živote a prečo by sme mali pokračovať ďalej. Čo sú, pochopiteľne, myšlienky prevzaté už zo samotnej hry a nie je na škodu, že seriál sa primárne uberá týmito cestami.

Nakoľko bol celý projekt vydaný pod záštitou HBO, vysoké produkčné kvality plne zodpovedajúce tvorbe tejto stanice, môžu prekvapiť len málokoho. Všetko, počnúc výpravou a vizuálnymi efektami končiac je na patričnej kvalitatívnej úrovni a jediným problémom je z tohto pohľadu iba existencia Us8 resizesamotnej hry. Tá je totiž v priamom porovnaní ako výpravnejšia, tak i intenzívnejšia respektíve atmosferickejšia. A tým sme sa vlastne dostali k zaujímavému paradoxu. Na jednej strane tu totiž máme fantastický seriál s emocionálne zdrvujúcim záverom a najlepšiu hranú adaptáciu videohry, aká kedy vznikla. No na druhej strane – predloha zostáva naďalej dominantným a v niečom aj dôkladnejším spracovaním, akokoľvek to môže z pohľadu kritikov tohto média vyznievať nepravdepodobne. Neguje to však nejakým spôsobom dojmy zo samotného seriálu? Určite nie a ak sa správne uchopí aj ešte o niečo komplexnejšia a tematicky náročnejšia dvojka, priaznivci kvalitnej televíznej zábavy sa majú rozhodne na čo tešiť.

Us7 resizeThe Last of Us (TV seriál), USA (2023–2024)
Dĺžka: 16 h 7 min (Minutáž: 43–80 min)
Manažéri projektu: Neil Druckmann, Craig Mazin
Réžia: Ali Abbasi, Jeremy Webb, Neil Druckmann, Peter Hoar, Liza Johnson, Craig Mazin, Jasmila Žbanić
Scenár: Neil Druckmann, Craig Mazin
Kamera: Eben Bolter, Nadim Carlsen, Xenija Sereda, Christine A. Maier
Hudba: Gustavo Santaolalla, David Fleming
Strih:Mark Hartzell, Timothy A. Good, Cindy Mollo
Zvuk: Michael J. Benavente, Kevin Roache
Scénografia: Paul Healy, Bill Ives, John Paino, Andrew Moreau
Masky: Barrie Gower
Kostýmy: Cynthia Ann Summers
Producenti: Cecil O'Connor, Greg Spence
Hrajú: Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill, Anna Torv, Troy Baker, Storm Reid, John Hannah, Josh Brener, Christopher Heyerdahl, Brad Leland, Marcia Bennett, Haysam Kadri, Sarah Himadeh, Caitlin Howden, Max Montesi, Gina Phillips, Taylor St. Pierre, Khadijah Roberts-Abdullah, Jason Burkart, Natasha Mumba, Christine Hakim
Distribúcia: HBO Max
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.