Bostonský škrtič (Boston Strangler)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Skrt resizePríbehy o sériových vrahoch sú vcelku atraktívne a niet divu, že i filmoví tvorcovia nezriedka zabrúsia do podobnej problematiky. Ťažko povedať, čím až tak fascinujú, no pokiaľ sa uchopia správne, odmenou je dostatočne pôsobivý zážitok určený každému fanúšikovi kvalitne spracovaných krimi zápletiek. Výhodou je aj inšpirácia skutočnými udalosťami, o ktoré sa môže opierať i Bostonský škrtič – najnovšie spracovanie známeho prípadu zo šesťdesiatych rokov. Čo presne ponúka a dokáže si obhájiť svoju existenciu?

Prípad Bostonského škrtiča patrí k mediálne známym, no pokiaľ ste aj o ňom nepočuli, môže to byť iba výhodou. Má v sebe totiž všetko, čím by mohol zaujať potenciálneho diváka, vrátane množstva zvratov a zaujímavého rozuzlenia. Skrátka, recept na dobrý film je jednoznačne prítomný a kvalitu sa podarilo vyťažiť Skrt2 resizeuž v rovnomennej snímke Richarda Fleischera z roku 1968. Novinka Matta Ruskina je však predsa len tradičnejšie vystavaná a výraznou mierou obohatená o novinársky pohľad na celú kauzu, čo je nesporne istou výhodou.

V centre diania je totiž mladá novinárka Loretta McLaughlin (Keira Knightley) pracujúca pre Boston Record. Reportáže o životnom štýle ju nenapĺňajú a dúfa, že sa jedného dňa dočká potrebného zlomu, respektíve presunu k niečomu zaujímavejšiemu. A šanca sa jej skutočne ponúkne potom, čo objaví spojitosť medzi vraždami starších žien, ktorú zdanlivo ignoruje i samotná polícia. Šéf novín Jack MacLaine (Chris Cooper) síce spočiatku váha, no nakoniec sa rozhodne Lorettu podporiť, mimo iné Skrt3 resizepomocou od podstatne skúsenejšej novinárky Jean Cole (Carrie Coon). Dvojica žien sa tak spolu púšťa po stopách bostonského fantóma s cieľom zbaviť svoje mesto

„V jadre je to krimi thriller inšpirovaný skutočnými udalosťami, no súčasne ide o príbeh o tom, ako boli reportéri tejto doby ochotní spochybniť jej normy, aby mohli vykonať prácu, ktorá pre nich bola dôležitá“, nechal sa počuť režisér Matt Ruskin v jednom z rozhovorov o filme. O príliš známeho či plodného amerického tvorcu síce nejde, no už jeho životopisná dráma Crown Heights (2017) zožala úspech u kritikov. Papierovo tak nebol nelogickou voľbou pre podobnú látku a vo výsledku ani nijak zvlášť nezlyhal. Súčasne však ani neprekročil štandard a je tak vskutku otázne, či dokáže jeho dielo Skrt4 resizevýraznejšie zarezonovať u kritickejšej časti divákov.

Filmu sa pritom rozhodne nedá upierať slušné tempo. Len v úvodnej scéne sa odohrá jedna z vrážd a hoci sa dej následne vráti dozadu, scenár sa rozhodne nezaťažuje pomalým rozjazdom. Práve naopak a len čo bližšie predstaví ústrednú hrdinku, konkrétne Lorettu, netrvá vonkoncom dlho kým sa naplno ponorí do samotného vyšetrovania. Jedna scéna strieda druhú, pribúdajú a nové postavy, pričom dianie sa neustále drží v medziach prehľadnosti a divák sa vďaka tomu nestráca v prezentovaných informáciách. No práve toto so sebou prináša i jeden z menších nedostatkov.Skrt5 resize

Ako Keira Knightley, tak Carie Coon podávajú výborné výkony, u prvej menovanej však trochu zamrzí nedostatočne budovaná línia s manželom, o druhej sa toho až na jeden rozhovor v bare dozvieme iba veľmi málo. Filmu by skrátka prospelo trochu viac minút strávených čisto s ústrednými protagonistkami. Dá sa síce namietať, že v centre diania je samotný prípad a tým pádom to až tak neprekáža, no i ten by mohol byť budovaný o niečo dramatickejšie. Ruskin síce zvláda jednotlivé scény, no súčasne jeho réžii chýbajú vyložené highlighty, ktoré by to celé dokázali posunúť ešte o niečo vyššie.

V tomto smere sa pritom vyložene ponúka porovnanie s dvojicou iných snímok. Či už je to vlaňajšia Skrt6 resizedráma Keď prehovorila (podobný koncept s dvojicou vyšetrujúcich novinárok), alebo tematický mimoriadne podobný Zodiac Davida Finchera (pátranie po sériovom vrahovi z rovnakého obdobia) zvládajú lepšie pracovať s konkrétnymi aspektami. Bostonský škrtič je oproti nim iba filmom, ktorý nerobí nič vyložene zle – no súčasne nedokáže ani na sto percent strhnúť. Oproti Zodiacovi navyše zaostáva i po vizuálnej stránke, hoci sa mu darí aspoň obstojne navodzovať dobovú atmosféru (mimo iné špecifickým filtrovaním scén). Aj tu by sa však dalo vyčítať, že šesťdesiate roky až tak výrazne necítiť. Respektíve cítiť ich menej akoby asi tomu mohlo byť.

I napriek tomu platí, že fanúšikovia obdobných námetov by nemuseli ostať sklamaní. Stále totiž ide o Skrt9 resizepoctivo vystavanú kriminálku so sympatickou ústrednou dvojicou (Keire Knightley podobné typy postáv vyhovujú, Carrie Coon zase potvrdzuje, že by mala dostávať viac filmových príležitostí), čo nie je nutne málo. K skutočným žánrovým klasikám sa však Matt Ruskin nepriblížil a nedá sa ani predpokladať, žeby sa na jeho Bostonského škrtiča časom výraznejšie spomínalo. No na druhej strane – také ambície tu asi nikto nemal a nie je tým pádom fér to tejto Hulu produkcii vyčítať.

Skrt8 resizeBostonský škrtič (Boston Strangler), USA, 2023
Dĺžka: 113 minút
Réžia: Matt Ruskin
Scenár: Matt Ruskin
Kamera: Ben Kutchins
Hudba: Paul Leonard-Morgan
Strih: Anne McCabe
Scénografia: John P. Goldsmith, Tim Stuart, Sophie Carlhian
Kostýmy: Arjun Bhasin
Producenti: Tom Ackerley, Josey McNamara, Ridley Scott
Hrajú: Keira Knightley, Carrie Coon, Chris Cooper, Alessandro Nivola, David Dastmalchian, Rory Cochrane, Robert John Burke, Morgan Spector, Peter Gerety, Owen Burke, Jon Lindstrom, Ivan Martin, Greg Vrotsos, Victor Warren, Josh Drennen, Kris Sidberry, Nate Richman, Mike Bash, Ian Lyons, Frank Ridley, John Lee Ames, Pamela Jayne Morgan, Michael Malvesti, Marko Caka, Kyra Weeks, Bill Camp, Luke Kirby, Liam Anderson, Charlie Thurston, Robert C. Kirk, Kate Avallone, Steve Routman, Therese Plaehn, Christian Mallen
Distribúcia: Hulu
Foto: ČSFD cz., Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.