Tuláci (The Strays)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Tul resizeFilm Tuláci sa podľa traileru tváril ako psychologický thriller, pričom dojem z neho bol nie nepodobný mysterióznym hororom Jordana Peelea, ktorý zaujal titulmi ako Uteč, My alebo najnovším filmom Nie, nie. Atmosféra amerického predmestia zasa evokovala Stepfordské paničky amerického spisovateľa Ira Levina či nedávny film Olivie Wilde Neboj sa, zlatko. To, že daný trailer prezrádza málo, je vyhovujúce, dokonca ani neprekáža, ak nás ním tvorcovia privedú na zlú stopu, problém však nastáva v momente, keď sa týmto trailerom cítime oklamaní, a to sa do istej miery deje v prípade filmu Tuláci. Nevhodne zvolená propagácia totiž filmu väčšmi uškodí ako pomôže.

Tuláci sú celovečerný režijný debut herca Nathaniela Martello-Whitea, ktorému umožnila spoločnosť Netflix preniesť svoju víziu na filmové plátno bez toho, Tul5 resizeaby svet filmu zaujal atraktívnymi predchádzajúcimi projektami. Nenápadný herec Martello-White sa teda odrazu ocitol na pozícii režiséra a scenáristu s unikátnou možnosťou presvedčiť verejnosť, že práve on je nový autorský objav. Táto úloha nebola ľahká, vzhľadom na očividný fakt, že film nedisponuje vysokým rozpočtom a režisér teda musel pracovať s relatívne neznámymi hercami, no už nemálo debutantov dokázalo, že aj s malými prostriedkami sa dá vytvoriť pôsobivý filmový zážitok. V prípade Martello-Whitea je však výsledok prinajmenšom rozporuplný.

Problém nastáva v momente, keď film podryje divácke očakávania, ktoré vybudoval predchádzajúci trailer. Je pravdou, že často môže byť toto búranie všeobecných očakávaní skôr pozitívom filmu, no Tul4 resizeTuláci v skutočnosti ponúkajú menej, ako sme očakávali. Krátko po prvej tretine je totiž mysteriózny prvok minulosťou a z Tulákov sa stáva rodinná dráma. Budovanie atmosféry a gradácia udalostí teda vyznieva do prázdna a predčasné rozuzlenie vyvolá v divákoch pocit sklamania.

Hlavná protagonistka filmu Neve opustila svoj predchádzajúci život s cieľom začať odznova, a tak si založila rodinu na jednom z mnohých amerických predmestí, pričom je evidentné, že v tomto prostredí našla šťastie a vhodné sociálne podmienky. Ako ženu z lepšej stredostavovskej rodiny ju ani nenapadá, že by sa vracala do minulosti, no táto minulosť si ju nachádza sama. Neve vo svojom okolí začína pozorovať zvláštnu dvojicu mladých Afroameričanov. Film navodzuje pocit, akoby bola jediná, ktorá ju Tul6 resizevidí, čo je však od tvorcov pomerne lacný a nedotiahnutý bluff. Po Neve si jednoducho prišla jej minulosť, našli si ju tí, ktorí jej boli veľmi blízki a ona ich nechala napospas. Tí, ktorí jej teraz nevedia odpustiť, že zatiaľ čo oni zostali v biede, ona si užíva pohodlie vyšších životných štandardov.

Tuláci spočiatku pripomínajú psychologický thriller, pri ktorom divák šípi mysteriózne momenty, no zaraz sa preklopia v netradičnú rodinnú drámu. Tento neobvyklý spôsob rozprávania príbehu možno oceniť, no odhalenie, ktoré prichádza, sa k nám dostáva príliš skoro a záverečná tretina prerastajúca do subžánra „home invasion“ (teda subžáner, v ktorom sa stávajú pôvodní majitelia domu väzňami v zajatí vonkajších votrelcov), nevyvoláva dojem hodnovernosti.

Tul2 resizeTuláci pôsobia ako plagiát na rôznorodé obľúbené filmy a filmové postupy moderného kina. Napriek tomu nie je debut Nathaniela Martella-Whitea úplne nezvládnutým filmom. Má svoje sľubné momenty, miestami sa javí ambiciózny, no tieto ambície v konečnom dôsledku predbiehajú režisérove skúsenosti a schopnosti. Závadná je aj myšlienka filmu, kedy by mohli dvaja afroamerickí „tuláci“ predstavovať čierne svedomie hrdinky, no v skutočnosti sú to len psychicky poznačené a odľudštené bytosti bažiace po pomste. Nemožno teda s nimi sympatizovať a nemožno ani chápať ich prehnané reakcie, ktoré vedú k utrpeniu nezainteresovaných členov protagonistkinej rodiny.

Tul7 resizeTuláci (The Strays), Veľká Británia, 2023
Dĺžka: 100 minút
Réžia: Nathaniel Martello-White
Scenár: Nathaniel Martello-White
Kamera: Adam Scarth
Hudba: Emilie Levienaise-Farrouch
Strih: Greg Hayden, Mark Towns
Scénografia: Francesca Massariol
Kostýmy: Saffron Cullane
Producenti: Valentina Brazzini, Tristan Goligher, Rob Watson
Hrajú: Ashley Madekwe, Justin Salinger, Michael Warburton, Caroline Martin, Bukky Bakray, Rob Jarvis, Tom Andrews, Samuel Paul Small, Vanessa Bailey
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.