Fauda - 3 - 4. séria (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Uda resizeAsi nie je úplne na mieste rozvíjať myšlienku o tom, že isté príbehy majú tú moc, aspoň symbolicky, zjednocovať zarytých nepriateľov, ale informácia o tom, že seriál z prostredia izraelských tajných služieb, bojujúcich proti palestínskym teroristom dosiahol vysokú mieru popularity medzi arabským obyvateľstvom Blízkeho východu, iste môže viesť k takto ladeným úvahám. Ak je predpoklad aspoň sčasti správny, dovolím si tvrdiť, že sme svedkami majstrovského výkonu v obore dosahovania rovnováhy a možno aj objektívneho pohľadu na konflikt, ktorý je taký dlhý, že dohliadnuť na jeho začiatok je náročné, na jeho koniec nemožné. Ako sa takýto druh diplomaticko-pragmatických cieľov dosahuje, ako treba rozmýšľať a čo všetko treba vedieť?

Aktuálne mala premiéru štvrtá séria seriálu Fauda, ale keďže moja predošlá recenzia dosiahla po druhú, pripomeniem, čo sa odohralo v tretej sérii. Doron Uda3 resize(Lior Raz) trávi inkognito ako Abu Fadi už šiesty mesiac kdesi v dedine na palestínskom území. Jednotka potrebuje vypátrať Fauziho (Amir Boutrous), člena Hamásu. Vedia, že zháňa výbušniny a potrebujú informácie. Idú po ňom už desať rokov a je čoraz nebezpečnejší. Doron pracuje ako tréner boxu v miestnom klube. Vlastní ho Fauziho otec.Trénuje jeho synovca Bašíra. Otca Jihada prepúšťajú z väzenia po dvadsiatich rokoch. Doron je pozvaný na oslavu. Potrebuje sa k Fauzimu dostať, alebo ho aspoň vylákať z úkrytu. Nahovorí Bašíra (Ala Dakka), aby mu nejako dal vedieť, že má preň výbušniny. Keď sa Fauzi vynorí, pustí sa za ním celý oddiel, Eli (Yaakov Zada-Daniel), Steve (Doron Ben-David), Sagi (Idan Amedi), Nurit (Rona Lee Shimon) i Avishai (Boaz Konforty), v pozadí stojí kapitán Ayub, Gabi (Itzik Cohen) a, samozrejme, vyšetrovateľka Dana. Jeden z tímu posmešne poznamená na Uda4 resizeadresu zaisteného Palestínčana: „Myslel si, že naňho čaká raj a tridsať panien a vyfasoval Danu.“ Do naháňačky sa zapletie dvojica mladých ľudí, kempujú v prírode a dostanú sa do rúk Hamasu. Ich vyslobodenie je po likvidácii Fauziho jedinou prioritou tímu. Krvavé kúpele, plné napätia a tragických momentov stojí jeho členov veľa energie.

Na začiatku štvrtej série to konštatujú skoro všetci. Nurit si berie Sagiho a zistí, že čaká dieťa. Nie je však presvedčená, že si dieťa pri takom riskantnom povolaní môžu dovoliť. Takmer všetci majú rodiny, ale rozvedený Doron je sám kdesi na farme. S kolektívnou prácou v tíme má problém, vyradia ho, ale späť ho privolá Gabi. Chce, aby mu robil ochranku na ceste do Bruselu. Má sa tam stretnúť s človekom, Uda5 resizektorí preň pracuje v utajení pre Hamas. Omar dostal strach a chce sa vrátiť domov. Doron po prehováraní súhlasí a dorazia tak do štvrte Mollenbeck. Je nervózny, v byte, kde sa zídu, Omar jasne nebýva, ale Gabi ho posiela preč. Je to chyba. Ukáže sa, že agent už pracuje pre Hamas a Gabiho unesú. Mučia ho v snahe získať mená palestínskych spolupracovníkov. Nasledujú ich popravy. Tím, odcestuje do Brusselu a začnú ho hľadať. Ako obvykle siahnu na rodinu, Omarova sestra Maya je policajtka a jej pracovný status je okamžite spochybnený. Zistí sa, že s nim bola v spojení. On potrebuje pomoc, chce, aby mu Maya doručila do Libanonu, kde sa skrýva, dva španielske pasy, preňho a pre jeho ženu Ajšu. Doron okamžite nastupuje v utajení ako jej sprievodca. Chytí Omara a ten mu prezradí, že Gabi žije, Hamás sa ho chystá odovzdať Iráncom.

Štvrtá séria rozširuje pole pôsobnosti a irónia voči schopnostiam belgickej polície a tajných služieb je Uda9 resizeciteľná a do istej miery naráža na zložité vzťahy Izraela k Európskej únii. Pohľad do práce tajných služieb je vždy príťažlivý aj preto, že poskytuje priestor pre silné charaktery, zápas inteligentných stratégií a v hre sú i politické súvislosti, ktoré zaujímavo vystihuje John le Carré, slávny autor špiónskych románov. Citujú ho autori seriálu Inside the Mossad (2017), ktorý bol donedávna prístupný i na Netflixe. „Tajné služby sú meradlom politického zdravia národa a jediným výrazom jeho podvedomia.“ V prvom prípade možno ide o definíciu nepriateľa a jeho konania, v druhom by sme sa asi dotkli hlbších existenčných súvislostí. Kedysi ich výstižne vyjadrila bývalá premiérka Golda Meirová: „Ak Arabi zložia zbrane, bude mier, ak zbrane zloží Izrael, prestane existovať.“

Uda8 resizeAj keď Fauda napĺňa predovšetkým žánrové požiadavky politického thrilleru, snaží sa o realistickú projekciu vzájomných vzťahov. Situuje teroristické útoky medzi obe strany, snažiace sa o mierový modus vivendi. Rozhodne neidealizuje metódy Izraelčanov a ich zásahov voči podozrivým a zároveň ilustruje zničujúci účinok „boja proti okupantom“ pre palestínske rodiny a ich príslušníkov. Často nemá na výber ani jedna strana. Víťazov niet a počet obetí rastie.

V roku 2018 vznikol o seriáli dokument The Real Fauda, ktorý popisuje, ako sa reálne príbehy premietajú do filmovej verzie a tvorcovia kladú otázku, ktorá evidentne zaujíma mnohých. Môžu príbehy prispieť k zmiereniu nezmieriteľných?

Uda7 resize

Fauda (TV seriál, 3. a 4. séria), Izrael, (2019–2022)
Dĺžka: 3. séria: 8 h 46 min (Minutáž: 37–51 min) , 4. séria 8: h 29 min (Minutáž: 38–53 min)
Manažéri projektu: Lior Raz, Avi Issacharoff
Réžia: Rotem Shamir
Scenár: Noah Stollman, Lior Raz, Avi Issacharoff, Michal Aviram
Kamera: Moshe Mishali
Hudba: Gilad Benamram
Strih: Omri Zalmona, Boaz Mann
Zvuk: Aviv Aldema
Scénografia: Eyal Biterman
Masky: Maya Grastal
Kostýmy: Chen Carmi-Blair
Producent: Liat Benasuly
Hrajú: Lior Raz, Neta Garty, Rona-Lee Shim'on, Itzik Cohen, Boaz Konforty, Doron Ben-David, Fares Hananya, Edan Moses, Ala Dakka, Yaakov Zada Daniel, Idan Amedi, Khalifa Natour, Jameel Khoury, Meirav Shirom, Qader Harini, Moran Rosenblatt, Jonathan Avigdori, Assaf Cohen, Yafit Josephson, George Iskandar, Rotem Keinan, Marina Maximilian Blumin, Anat Hadid
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSF cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.