Nenechať sa umlčať (Noise /Ruido)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Ruido4 resizePomerne mladá mexická režisérka Natalia Beristáin sa vo svojom najnovšom filme Nenechať sa umlčať zameriava na osobný portét presahujúci do širších súvislostí. Osobným nie je len z hľadiska zamerania sa na protagonistku a jej život, ale aj kvôli zasadeniu do domácich mexických reálií. Zakladá sa pritom na reálne sa dejúcich udalostiach, ktoré diváka nenechajú chladným. Pre Nataliu Beristáin ide v poradí o tretí celovečerný film, pričom režisérka sa do veľkej miery venuje i seriálovej tvorbe. Film možno práve teraz vidieť na streamovacej platforme Netflix.

Snímka sa začína vcelku nepríjemným detailným záberom hlavnej hrdinky Julie (Julieta Egurrola), následne sa presúvame k samotnému príbehu. Julia je uznávaná umelkyňa, ktorej dcéra Gertrudis alebo skrátene Ger, je nezvestná už deväť mesiacov a nekompetentné úrady v prípade príliš nepokročili. Polícia, Ruido7 resizejej bývalý manžel a dokonca aj jej syn naliehajú na Juliu, aby vec nechala a pokračovala vo svojom živote. Ako matka to však nedokáže. V podpornej skupine pre rodiny nezvestných ľudí sa Julia zoznámi s novinárkou Abrilou (Teresa Ruiz) a obe sa pustia do tajného a nebezpečného vyšetrovania, aby zistili, čo sa vlastne Ger stalo.

Film je založený na skutočnej kríze, ktorá sa v Mexiku za posledné dve desaťročia znepokojivo zintenzívnila. Po začatí vojny proti drogám zmizlo v Mexiku viac ako 90 000 ľudí. Film je však oproti názvu, skôr pokojným, tichým. Utrpenie hlavnej postavy však neustále presiaka cez vyprázdnené zábery a subjektivizované scény snov či halucinácii (vo filme to nie je objasnené). Túžba nájsť stratenú časť vlastného tela za každú cenu hlavnú hrdinku privádza do situácií ohrozujúcich jej vlastný život. Ruido5 resizeJulieta Egurrola skvelo zvláda obidve polohy, minimalistický rozmer ticho trpiacej zúfajúcej matky, ako aj emocionálnu labilnosť v dôsledku bezvýchodiskovej situácie. Napriek uvedeniu niekoľkých vedľajších postáv sa rozprávanie vždy centruje okolo nej, zvyšné postavy sa v priebehu rozprávania tak trochu vytratia. Naratívne informácie sú tak filtrované cez hlavnú hrdinku, režisérka na umocnenie dojmu subjektivizácie využíva hľadiskové zábery či zvukovú kulisu, napokon však Julia nad divákom získava informačnú prevahu.

Natalia Beristáin často pracuje s mimozáberovým priestorom, vytvára centrálne kompozície s hlavnou hrdinkou, v dlhších záberoch sa kamera potuluje a odhaľuje rôzne zákutia mizanscény, občas sa vo svojej pohyblivosti až samoúčelne predvádza. Tento štylistický krok spolu s implementáciou spomínaných nenaratívnych sekvencií trochu vytrháva z inak pod kožu sa zarývajúceho autentického Ruido6 resizedojmu filmu. Navzdory svojej tematickej brutalite zostáva film nie príliš explicitným, jeho najnepríjemnejšie časti sa odohrávajú v podprahovom nepokoji, mimo záber, či prebiehajúci sujet. Osobný príbeh onedlho presahuje na úroveň celospoločenskej problematiky v spoločnosti ovládanej kartelmi.

Každoročne nenávratne mizne množstvo blízkych, ktorým je tento film venovaný. Počas filmu je nám neustále prezentovaná neefektívnosť a korupcia policajných zložiek. Juliina frustrácia a nemožnosť dozvedieť sa pravdu o zmiznutej dcére sa prenáša na diváka a napĺňa ho hnevom z neschopnosti zmeniť situáciu. Vo svojej ceste za nájdením dcéry sa Julia dostane k skupinke žien, ktoré záležitosť vzali do vlastných rúk. V tomto smere film zaujímavo implementuje dokumentárne postupy do pôvodne Ruido resizehraného filmu. Ženy hľadajúce svojich nezvestných milovaných nie sú herečkami, ale skutočnými osobami pravidelne organizujúcimi skupinové pátrania, s nádejou nájsť aspoň zvyšky svojich nezvestných členov rodín. Film však zostáva napriek tomuto presahu konzistentne osobný, citlivo mapuje hrdinkinu cestu, ktorej cesta z mlčiaceho utrpenia k nahnevanému aktivizmu sa nestáva didaktickou, ale zostáva prirodzeným vývojom. Práve takto možno rozumieť pôvodnému názvu filmu Noise – Hluk, Natalia Beristáin upozorňuje na nemožnosť mlčať, zostať ticho tvárou tvár týmto zločinom.

Nenechať sa umlčať (Noise/Ruido), Mexiko, 2022
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Natalia Beristáin
Scenár: Natalia Beristáin, Diego Enrique Osorno
Kamera: Dariela Ludlow
Strih: Miguel Schverdfinger
Zvik: Guido Berenblum
Hrajú: Teresa Ruiz, Julieta Egurrola, Érick Israel Consuelo
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.