Stratil sa pes (Dog Gone)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Pes resizeRežisérom nového rodinného filmu spoločnosti Netflix je skúsený Stephen Herek, ktorý v druhej polovici 80. rokov zaujal hororovo ladenou komédiou o malých všežravých monštrách s názvom Kriteri a takisto aj kultovou sci-fi komédiou o bláznivých príbehoch dvojice tínedžerov cestujúcich v telefónnej búdke naprieč dejinami vo filme Skvelé dobrodružstvá Billa a Teda. V 90. rokoch uspel aj ako režisér filmov pre deti a mládež (v službách štúdia Disney) a nakrútil hviezdne obsadenú verziu Dumasových Troch mušketierov či hranú verziu obľúbeného animovaného filmu štúdia Disney 101 dalmatíncov.

Jeho návrat k filmom vhodným pre deti i dospelých je teda vítaným spestrením v dobách, keď streamovacie platformy z väčšej časti ovládajú často samoúčelne násilné seriály či filmy. Príbeh filmu Stratil sa pes vychádza zo skutočných udalostí, ktoré vo svojom rovnomennom románe vykreslil novinár a Pes2 resizespisovateľ Paul Toutonghi. Azda aj preto je hlavný hrdina Fielding autentickým predstaviteľom súčasného hľadajúceho sa mladého človeka a od jeho ambicióznejšie zmýšľajúcich rodičov mu je pred oči neustále predhadzovaná jeho neschopnosť nájsť si perspektívnu a finančne zabezpečujúcu prácu. Navyše sa nachádza v období, kedy ho opustila priateľka kvôli maskulínnejšiemu mužovi. Všetky tieto frustrujúce prehry ho vedú k spontánnemu rozhodnutiu, že si zabezpečí psa. Vyberie sa teda do najbližšieho útulku a dostane konečne kamaráta, ktorý ho (ako sám hovorí) bude mať rád takého, akým je. Pes skutočne túto funkciu plní a život so psom Gonkerom (v českom preklade uvádzaný ako „Ranař“) sa stane menej osamelým. Medzi psom a majiteľom sa vyvinie silné puto a na Gonkera si napokon zvyknú aj Fieldingovi rodičia, spočiatku nie príliš nadšení nápadom adoptovať si zvieracieho kamaráta. Zakrátko však vychádza najavo, že pes trpí Addisonovou chorobou (telo neprodukuje dostatok glukokortikoidov) a bez potrebnej injekcie by mohol zahynúť. Celá situácia sa ešte Pes3 resizezdramatizuje po tom, čo sa Gonker stratí pri jednej z lesných prechádzok. Čas plynie, dni ubiehajú a situácia sa zdá byť čím ďalej beznádejnejšia. Ak sa Gonker do mesiaca nenájde a nepodá sa mu príslušná injekcia, zahynie. Gonker teda nepodstupuje boj len s divokou prírodou, ale aj s časom.

S hľadaním napokon pomáhajú aj rodičia, pričom na neľahkú cestu sa s Fieldingom do terénu vyberá jeho otec John. Putovanie medzi otcom a synom s cieľom vypátrať strateného psa, má však vo filme aj druhú rovinu. Je to zároveň cesta vzájomného zbližovania sa po odcudzení, ktoré spôsobili roztržky ohľadom Fieldingovej životnej perspektívy. Fieldingov pocit, že otec ním pohŕda a že už viac nedokážu nájsť spoločnú reč, je prekonaný vďaka ich spoločnému cieľu. Počas tohto hľadania si obaja muži uvedomujú, aké dôležité je nájsť vzájomné pochopenie. Veľmi iniciatívna je v hľadaní Gonkera aj Fieldingova matka Ginny. Ukazuje sa, že má pre ňu táto „misia“ špeciálny význam. Vníma ho ako Pes4 resizemožné vystúpenie z detskej traumy, ktorá sa nám pomaly odhaľuje vo flashbackoch a čriepkovito nám zobrazuje nešťastné spomienky na trpký koniec Ginninho domáceho miláčika. Pes Gonker sa napokon stáva spojovníkom celej rodiny.

Film Stratil sa pes nie je len obyčajnou dojemnou rozprávkou pre masového diváka, ale zaoberá sa aj problémami, ktoré trápia väčšinu mladých tápajúcich ľudí – či už je to pocit nepochopenia zo strany rodičov alebo neochota podriaďovať sa tlakom spoločnosti, v ktorej je za úspešného človeka považovaný ten, kto produkuje čo najvyšší zisk. Pes (alebo jeho strata) je v tomto filme predovšetkým zámienka rozvirujúca rodinný dialóg, pred ktorým sa Fielding toľko skrýval. Azda aj táto rodinná zápletka, a možnosť chápať akt samotného hľadania aj v metaforickej rovine, obohacuje inak banálny námet o prvky rodinnej drámy, pričom výsledkom je zľahka nadpriemerný optimistický film s potenciálom osloviť detské i dospelé publikum.

Pes5 resizeStratil sa pes (Dog Gone ), USA, 2023
Dĺžka: 95 minút
Réžia: Stephen Herek
Scenár: Nick Santora
Kamera: Michael Martinez
Hudba: Emily Bear
Strih: Amy McGrath
Scénografia: Natalie Pope, Mark Hutman
Kostýmy: Sarah Downer
Producenti: Nick Santora, Jeremy Kipp Walker
Hrajú: Rob Lowe, Johnny Berchtold, Kimberly Williams-Paisley, Susan Gallagher, Nick Peine,Michael H. Cole, Amber Erwin, Jason Saucier, Alicia Kelley, Soji Arai, Annabella Didion, Tedd Taskey, Al Mitchell
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.