Willow (TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 3 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Vilo resizeNadväzovať na kultovú klasiku nie je nikdy jednoduché. Ani keď je ňou dielo ako Willow, dnes už predsa len polozabudnuté fantasy, ktoré viac ako skutočnými kvalitami pútalo pozornosť menami, čo sa na ňom podieľali. Veď posúďte sami - len za námetom stál legendárny George Lucas, o réžiu sa postaral Ron Howard, hudobne ho zastrešil už zosnulý James Horner a jednu z hlavných postáv stvárnil v tej dobe mimoriadne populárny Val Kilmer. Rovnomenné seriálové pokračovanie však od začiatku disponovalo i ambíciami osloviť bežné masy, nielen najskalnejších fanúšikov originálu. Čo bola od začiatku neľahká úloha a vo výsledku to vyšlo tak pol na pol.

Od porážky zlej čarodejnice Bavmordy už uplynuli roky a kráľovstvo Tir Asleen nažíva v mieri. Madmartigan sa oženil s jej dcérou Sorshou a narodila sa im Vilo6 resizedvojica detí – syn Airk a dcéra Kit. Následne sa však stratil pri jednej zo svojich výprav a Sorshu začali sužovať vízie novej hrozby. I preto chce posilniť vplyv kráľovstva zväzkom svojej dcéry a mladého princa Graydona z Galladoornu, keďže sukničkársky Airk prejavuje záujem skôr o miestnu pekárku. Práve Airka však unesú záhadné bytosti a na cestu za jeho záchranou sa vydáva i jeho sestra s menšou družinou po jej boku. Prvé kroky však vedú za starým známym - nelwynskym čarodejníkom Willowom...

Samotná zápletka teda nijak zvlášť neohúri a s výnimkou skorého a vcelku prekvapivého zvratu týkajúceho pravej identity jednej z postáv je viac-menej archetypálnym fantasy dobrodružstvom, aké sa už dnes nenosia. No aby sme boli fér, podobným smerom sa uberala i filmová verzia, ktorej navyše Vilo3 resizeubližovala aj enormná skratkovitosť. A nielen tá, kritika sa taktiež ušla Howardovej réžii, hoci film trpel najviac scenáristicky (nechýbala ani nominácia na Zlatú malinu) a niektoré scény by snáď v dnešnej dobe ani neprešli. Toto však seriál predsa len napráva a plocha ôsmich dielov je dostačujúca na to, aby mohli všetci hrdinovia dostať nejaký charakter a všetko dávalo aký- taký zmysel. Do istej miery to pritom skutočne vychádza a štvrtá časť situovaná do dobre známeho prostredia dokonca spätne vylepšuje nedostatočne vykreslenú antagonistku filmu Bavmordu. Plusmi sú i obstojná výprava, vizuálne efekty, či kvalitný soundtrack (James Newton Howard a Xander Rodzinski).

Pochváliť možno taktiež výstavbu sveta, ktorý scenáristi naďalej rozvíjajú a ukazujú i jeho ďalšie, pôvodne neprebádané, kúty. Nie všetky sú síce rovnako zaujímavé, no nakoľko rôznorodá skupina prechádza takmer celým kontinentom, stále je v popredí niečo nové. Čo sa týka hlavnej zostavy, najviac Vilo8 resizeplusových bodov získavajú neprekvapivo dospelí aktéri. Warwick Davis ako Willow je v staršom veku ešte charizmatickejší, výborný je aj Amar Chadha-Patel ako tajomný lovec pokladov Boorman, ktorý dokáže vnášať do deja aj príjemne odľahčenie. O mladých aktéroch sa dá napísať aspoň to, že nič vyložene nekazia a takmer každý z nich disponuje minimálne jednou silnejšou scénou. Za zmienku stoja aj Joanne Whalley stvárňujúca kráľovnú a Christian Slater, no ich priestor v deji je výrazne zredukovaný – u druhého menovaného dokonca len na jednu epizódu.

V istom smere teda ide o sympatický a miestami príjemne nostalgický návrat ku klasike, čím by seriál mohol úspešne apelovať na fanúšikov originálu. To sa mu však úplne nedarí a a súvisí to aj s tým, že niektoré vtedajšie trendy sú tentokrát nahradené novými, ktoré každému nebudú po chuti (väčší dôraz Vilo9 resizena mladšie postavy, romantický vzťah princeznej a jej rytierky a podobne), pričom v záverečných titulkoch jednotlivých epizód hrá rovno moderná hudba. Nič z toho síce nevytvára zásadný problém samo o sebe, ako ani občasné parodickejšie prvky vyvažujúce žánrové klišé, reálne však asi neprekvapí, že to viacerým skalným priaznivcom to úplne neimponuje.

Seriálový Willow pritom nie je zlý a v podstate sa dá napísať, že z pôvodnej látky ťaží koľko sa len dá. Akurát, že v tomto prípade toho vlastne až tak veľa nebolo a za súčasných podmienok (len Val Kilmer sa kvôli zdravotným problémom nemohol vrátiť) asi nič lepšie ani nemohlo vzniknúť. Osobne však nie som nespokojný a jediné, čo ma skutočne prekvapuje je, že scenáristi nevyužili šancu uzavrieť príbeh a miesto toho koncom neskrývane lákajú na ďalšie pokračovanie. Či sa však reálne dočkáme a či bude vlastne bežného diváka zaujímať, to je v tejto chvíli viac než otázne.

Vilo7 resizeWillow (TV seriál), USA, (2022–2023)
Dĺžka: 6 h 58 min (Minutáž: 46–60 min)
Manažér projektu: Jonathan Kasdan
Réžia: Stephen Woolfenden, Jamie Childs, Debs Paterson, Philippa Lowthorpe
Scenár: Jonathan Kasdan, Wendy Mericle, Hannah Friedman, Julia Cooperman, Bob Dolman (méně)
Kamera: Stijn van der Veken, Will Baldy, Joel Devlin, James Friend
Hudba: James Newton Howard, Xander Rodzinski
Strih: Tara Timpone, Adam Green, Miikka Leskinen, Stephen O'Connell
Zvuk: Jon Thomas
Scénografia: Kristian Milsted, Diana Samuila
Masky: Polly Campbell
Kostýmy: Sarah Young
Producenti: Julia Cooperman, Bob Dolman
Hrajú: Warwick Davis, Erin Kellyman, Rosabell Laurenti Sellers, Tony Revolori, Ellie Bamber, Dempsey Bryk, Ruby Cruz, Talisa Garcia, Ralph Ineson, Charlie Rawes, Daniel Naprous, Amar Chadha.Patel, Joanne Whalley, Christin Slater
Distribúcia: Disney+
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.