Biely šum (White Noise)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Sum2 resizeNoah Baumbach patrí medzi najzaujímavejších amerických filmárov posledného desaťročia. Od Frances Ha (2012) si režisér z New Yorku úspešne vybudoval základňu verných fanúšikov. S filmom Manželská história (2019) dokázal získať šesť nominácií na Oscara, pričom Laura Dern bola nakoniec dokonca ocenená ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Po tomto úspechu boli očakávania od jeho najnovšieho režijného počinu Biely šum, samozrejme, o to väčšie – ak už len z dôvodu, že Noah Baumbach sa tentokrát ujal adaptácie rovnomenného románu Dona DeLilla, jedného z najvýznamnejších súčasných amerických autorov. Biely šum, ktorý zažil svetovú premiéru v Benátkach, možno v súčasnosti zliadnuť na Netflixe.

Príbeh sa odohráva v polovici 80. rokov. Hoci po nemecky nevie správne vysloviť ani jednu vetu, univerzitný profesor Jack Gladney (Adam Driver) je svetovo Sum resizeuznávaný odborník na Hitlera. Obdivujú ho jeho študenti aj kolegovia, sám sa oslavuje ako rocková hviezda. Takže naozaj nie je dôvod, aby sa priveľmi trápil. Avšak potom jeho manželka Babbette (Greta Gerwig) začne tajne brať tabletky, ktorých meno nepozná ani jej lekár. To však nie je všetko: Po zrážke nákladného vlaku s cisternou sa nad oblasťou rozľahol obrovský tmavo čierny mrak. Jack sa snaží čo najdlhšie racionálne presvedčiť svoju rodinu, že niet sa jčoho obávať. V určitom momente však situáciu ovládne panika, a zatiaľ čo sa na nich neustále valia (polo)pravdivé a (polo)falošné fakty, rodina uteká z jednej absurdnej situácie do druhej...

Tieto pomerne bizarné charaktery pripomínajú allenovské postavy postihnuté najrôznejšími neurózami. Aj keď sú postavy Jacka a jeho manželky Babbette v tomto zmysle „skutočne Baumbachovské“, film v Sum3 resizerežisérovej filmografii trochu vyčnieva, už len z dôvodu, že Biely šum vychádza z románovej predlohy. Netradičný rodinný film je dodatočne ozvláštnený Baumbachovým satirickým tónom a jeho dynamickou inscenáciou: kamera je tu neustále v pohybe, otáča sa počas jednej z ústredných montáží filmu okolo Jacka a Murrayho (Don Cheadle), ktorých spoločná prednáška sa čoskoro stane bujarou groteskou, v ktorej sa porovnávajú postavy Hitlera a Elvisa.

Biely šum rozhodne nie je klasickou drámou, v inscenácii a predovšetkým v dialógoch pôsobí vždy nadnesene. Rozhovory medzi postavami pozostávajú takmer výlučne z intelektuálne vybrúsených hlášok - takmer ako keby boli všetky súčasťou amerického sitkomu, v ktorom zo seba celá rodina vydáva iba filozofické bonmoty a existenciálne postrehy. Z toho tak do istej miery vyplýva fakt, že Sum4 resizepostavy pôsobia menej ako ľudské bytosti a skôr ako zbierka jednotlivých autorových intelektuálnych výplodov. Samotné scény sa často javia výlučne motivované pointou a Baumbach umiestnil tieto dôležité pointy nad svoje postavy, čo znemožňuje emocionálne napojenie na Jacka, Babette alebo akúkoľvek inú postavu. Keby sa Baumbach pokúsil podať filmom čistú, dôslednú satiru, ako sa ňou miestami Biely šum javí byť, bola by táto výčitka neopodstatnená. Avšak Baumbach sa v neskoršej časti filmu snaží tým najjednoznačnejším spôsobom zapôsobiť na publikum manželskou krízou, bizarnosť, z ktorej sa film doteraz snažil čerpať svoj humor, zrazu pôsobí rušivo, akoby chcel Baumbach vytvoriť manželskú drámu iného filmu, v ktorom postavy neboli vedome karikované.

Sum7 resizeSnímka sa zaoberá plejádou tém, či už sú to medzigeneračné rozdiely, environmentálne katastrofy, kritika kapitalizmu a v neposlednom rade všadeprítomný strach zo smrti. O pozornosť tu tak nesúperia len profesori, ale aj príliš veľa rozoberaných tém, ktoré v konečnom dôsledku vyznejú do prázdna, a Biely šum tak napokon pôsobí skôr ako nudný hluk. Zostáva trpkou, ale aj hravou satirou, ktorej exhibicionistická, artová intelektuálnosť však nebude po chuti každému.

Sum5 resizeBiely šum (White Noise), USA, 2022
Dĺžka: 136 minút
Réžia: Noah Baumbach
Predloha: Don DeLillo (kniha)
Scenár: Noah Baumbach
Kamera: Lol Crawley
Hudba: Danny Elfman
Strih: Matthew Hannam
Scénografia: Jess Gonchor, Claire Kaufman
Producenti: Noah Baumbach, Uri Singer, David Heyman
Hrajú: Adam Driver, Greta Gerwig, Raffey Cassidy, May Nivola, Don Cheadle, Jodie Turner-Smith, André Benjamin, Lars Eidinger, Barbara Sukowa, Matthew Shear, Sam Nivola, Mike Gassaway, J. David Hinze, Gideon Glick, Bill Camp, Kenneth Lonergan, Carlos Jacott
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.