Expanzia - 6. séria (The Expanse, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Panz resizeSeriál Expanzia, nakrútený na motívy románov Daniela Abrahama a Ty Francka, vzniká od roku 2015 a tento rok skončil avizovanou poslednou, šiestou sezónou. Prvé tri série vznikli pre stanicu SyFy v produkcii spoločnosti Alcon Entertainment, tá potom seriál na tejto platforme zrušila. Do hry však vstúpil Amazon a Alcon sa s nimi dohodol na nakrútení ďalších troch sérií, vysielaných na Prime Video. Všetko tak skončilo dobre, fanúšikovia ako knižných predlôh, tak ich seriálovej adaptácie, môžu byť spokojní. Minimálne čo sa týka rozsahu nakrúteného materiálu.

Po pozretí ostatných troch sezón si však kritickejší divák určite všimne, že SyFy pristúpila k zdrojovému materiálu trochu odlišne, než Amazon. Prvé tri série v Panz4 resizepodstate neobsahujú žiadnu, pre seriál tak typickú, dejovú vatu. Každá séria mala svoj dejový oblúk, pracovala s väčším množstvom postáv a spĺňala kritériá, ktoré vyžadujeme od inteligentnej space opery. Predovšetkým séria číslo tri patrí k absolútnym vrcholom žánru na poli seriálovej tvorby. Druhá polovica seriálu sa javí komornejšie, ubudli postavy aj niektoré zápletky a dej sa viac koncentruje na ústrednú dejovú líniu a odohráva sa aj v menšom počte lokácií.

Nejde priamo o výčitku, niektorým divákom bude podobná zmena štýlu vyhovovať a to, že dej je priamočiarejší a o niečo prehľadnejší, čo všaki neznamená, že triviálnejší, sa môže javiť ako plus. Štvrtá séria sa odohrávala na novej kolónii mimo slnečnej sústavy, pričom postupom času zisťujeme, že podobných kolónií vzniklo, od prekvapivého konca série číslo 3, v galaxii nemalé množstvo. Posledná Pant7 resizešiesta séria, mimochodom obsahujúca iba šesť dielov, sa odohráva prevažne v interiéroch vesmírnych lodí so známymi posádkami a na stanici obyvateľov Pásu. Obsahuje aj niekoľko bitiek medzi flotilami v otvorenom vesmíre, občas sa ešte pozrieme aj na priebeh konfliktu na Zemi.

Od piatej série je ústredným antagonistom vodca belťanských vzbúrencov Marco Inaros a v tejto dejovej línii pokračujeme až do intenzívneho finále celej ságy. Inaros spoločne so svojou frakciou Free Navy bombarduje z Ceresu Zem a Mars ateroidmi. V pilotnej epizóde sa dozvedáme, v akej vážnej situácii sa nachádza naša planéta a ide o jedny z najkatastrofickejších scén celého seriálu. Séria sa však od línie zo Zeme odkláňa a zvyšok deja sa odohráva mimo dvoch obývaných planét našej sústavy. Panz8 resizeSústavne sa presúvame medzi posádkami Marca Inarosa, ktorý sa dostáva do etického konfliktu so svojim synom Filipom, Rocinante, kde pôsobia hlavní hrdinovia Expanzie James Holden, Naomi Nagata alebo Amos Burton a belťanskou základňou odporu pod vedením Caminy Drummer. Najdôležitejším stratégom je stále Chrisjen Avasarala, ktorá sa snaží predovšetkým zabrániť deštrukcii Zeme a zároveň odkláňa humanitárnu krízu na Cerese. Do deja sa výrazne zapája aj Marťanka Bobbie Draper. Okrem osudu slnečnej sústavy ide, a to možno ešte viac, o nové kolónie v galaxii a kontrolu nad prechodmi cez prstenec.

Panz5 resizeZámerom tvorcov nikdy nebolo nadraďovať zábavnosť adaptácie jej vysokým umeleckým ambíciám. Posledná séria sa zameriava predovšetkým na dialógy medzi vhodne vybranými aktérmi finále ságy, politické okolnosti a premyslená stratégia vojny pozostávajúca z čiastkových krokov vedúcich k žiadanému výsledku hrajú prím. Bojové akčné scény síce umne rytmizujú zhruba päť hodín deja, avšak na skutočne vizuálne podmanivú vesmírnu bitku si divák musí počkať až do záverečnej časti. Scenár sa snaží motivovať rozhodnutia všetkých aktérov vojny na základe observácie skutočnej geopolitiky nášho aktuálneho sveta, čím celý seriál pôsobí veľmi vyzretým dojmom.

Ide, samozrejme,o veľký kompliment smerom k tvorcom, na druhej strane je však zrejmé, že nejde o látku určenú pre bežných konzumentov sci-fi žánru a vesmírnych ság plných zjednodušených politických pletiek Panz2 resizetypu Star Wars. Expanzia ide v tomto smere viac do hĺbky a na plné pochopenie krokov všetkých postáv si záverečná séria vyžaduje možno aj opätovné pozretie. Možno je záver celého projektu až príliš komorný a absentujú v ňom výraznejšie emócie, Expanzia však nikdy nehrala na melodramatickú nôtu. Niektoré otázky ostali otvorené (protomolekula, dejová línia v novej kolónii), makropríbeh sa však uspokojivo uzatvára. Ak sa tvorcovia nakoniec rozhodnú v spracovaní bohatej zdrojovej látky pre ďalšiu sériu pokračovať, nebude to prekvapením.

Panz6 resizeExpanzia - Série 6 (The Expanse 6, TV seriál), USA, (2021–2022)
Dĺžka: 4 h 55 min (Minutáž: 45–63 min)
Manažéri projektu: Mark Fergus, Hawk Ostby
Réžia: Breck Eisner, Jeff Woolnough, Anya Adams
Predloha: Daniel Abraham (kniha), Ty Franck (kniha)
Scenár: Daniel Abraham, Ty Franck, Naren Shankar, Dan Nowak
Kamera: Jeremy Benning, Kevin Jewison
Hudba: Clinton Shorter
Strih: D. Gillian Truster, Roderick Deogrades, Stephen Roque
Zvuk: Hugo DeLaCerda, Michael Baskerville
Scénografia: Peter Emmink, Colin Adams
Masky: Verity Fiction
Kostýmy: Joanne Hansen
Producenti: Ben Cook, Shohreh Aghdashloo, Wes Chatham, Dominique Tipper
Hrajú:, Nicole, Keon Alexander, Jasai Chase-Owens, Shohreh Aghdashloo, Kathleen Robertson, Anna Hopkins, Vanessa Smythe, Joanne Vannicola, Ted Dykstra, Conrad Coates, Ian Ho, Daniel Jun, Emmanuel John, Mikaël Conde, Stuart Hughes, Krista Bridges, Gabriel Darku, Lynn Rafferty, Kyle Gatehouse, Matt Birman, Roman Pesino
Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.