Diablova hodina (The Devil´s Hour, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Hodina2 resizeNajpopulárnejšími televíznymi tvorcami súčasnosti, ktorí sa zaoberajú kvantovou fyzikou implementovanou do temného kriminálneho prípadu s komplikovanou puzzle zápletkou, je zrejme nemecké duo Baran bo Odar a Jantje Friese. Ich dielo pozostávajúce z troch sérií Dark patrí medzi najkultovejšie seriály posledného desaťročia a veľkú pozornosť si získala aj ich novinka 1899. V tieni týchto záležitostí prístupných na Netflixe, i keď určite neprávom, zostáva britská miniséria Diablova hodina Toma Morana, ktorá sa objavila na konci októbra na Amazon Prime Video. Pomyselná „šuškanda“, našťastie, funguje a seriál začína získavať na popularite.

Dôvodom je zaujímavá mystery zápletka kombinujúca v sebe viacero žánrov. V prvom rade ide o psychologickú drámu ženy okolo štyridsiatky, ktorá sa Hodina resizepravidelne každé ráno budí o 3:33. To je čas, aký sa nazýva diablova hodina, z čoho je odvodený aj názov celej série. Sociálna pracovníčka Lucy sa však nebudí len tak pre nič za nič, desia ju totiž hororové nočné mory obsahujúce v sebe čiastkové informácie vedúce k vyriešeniu celej záhady.

Okrem čakania na odpovede, čo je ich obsahom, tu máme ešte záhadné vraždy sériového vraha. Toho spoznávame hneď v prvej scéne pilotného dielu pri konfrontácii s Lucy vo vyšetrovacej miestnosti. Aby toho nebolo málo, Lucyin syn; osemročný Isaac; tvrdí, že v ich dome vidí neznáme osoby a navyše nepociťuje žiadne emócie; či už pozitívne alebo negatívne. Lucy chodí navštevovať svoju matku do domova dôchodcov; tá však trpí podobnými halucináciami ako jej vnuk. Lucy sa snaží dopátrať podstaty veci u psychoanalytičky, navyše sa ešte emocionálne nedostala z nedávneho rozvodu s manželom.

Hodina5 resizeDiablova hodina má oproti konkurenčným seriálom, prevažne z produkcie Netflixu, výhodu v tom, že sa nesnaží umelo naťahovať dej na osem, respektíve desať epizód a všetko veľmi elegantne a uspokojivo ukončuje v šiestej, záverečnej epizóde. Žiadna časť tak neobsahuje neúnosné množstvo obávanej seriálovej vaty, i keď sa nedá ani tvrdiť, že by netrpel do istej miery určitou nesúrodosťou. Okrem spomínanej psychologickej drámy tu máme detektívku klasického britského strihu, tvorcovia neustále naznačujú, že zápletka nemusí mať racionálne vysvetlenie a špeciálne tretia epizóda sa dá bez problémov primárne zaradiť do hororového žánru. Okrem toho jedna, možno trochu zbytočná, vedľajšia zápletka sa snaží čerpať z ostrovnej festivalovej sociálnej drámy.

Diablova hodina je prirovnávaná k dielam Davida Lyncha, jej vysvetlenie spadá do kategórie mystery záležitostí, ale vychádzajúcich z „vedeckých poznatkov“ zo súdka spomínaného Dark a záverečná časť Hodina3 resizedá spomenúť na záverečnú vysvetľovačku zo Šiesteho zmyslu M. Night Shyamalana. Vzhľadom na množstvo dejových línií a motívov sú však predchádzajúce časti puzzle skladané do celku celú hodinu. Nejde však o kritiku, práve naopak, je radosť v súčasnosti sledovať seriál, kde všetko nakoniec zapadne na svoje miesto a výsledný obraz je zrozumiteľný a nehapruje v ňom logika. No a divák cíti v závere stopercentné zadosťučinenie, pretože nemusí rok čakať na ďalšiu sériu snažiacu sa o zodpovedanie položených otázok, ale nakoniec len celú záhadu ešte viac komplikuje pokladaním otázok ďalších, ako sme si už pri mysterióznych seriáloch zvykli.

Ďalším výrazným kladom je obsadenie. Seriálová herečka Jessica Raine v úlohe Lucy je veľmi sympatická, divák si k nej ihneď po niekoľkých minútach úvodnej epizódy nájde cestu a okrem vlastného potešenia z vyriešenia záhady bude mať radosť aj z toho, že sa odpovede na otázky dozvedá Hodina9 resizespoločne práve s ňou. Druhým najvýraznejším hercom je Peter Capaldi v úlohe vraha. Ide o postavu s funkciou akéhosi božieho pozorovateľa a zároveň aj vykonávateľa svojho „nedobrovoľného“ údelu. Možno trochu mimo budovania temnej atmosféry Diablovej hodiny je obsadenie dvoch charakterovo odlišných vyšetrovateľov, čo je dané najmä tým, že prechody k akčnej detektívke diváka vytrhávajú od ústrednej mysterióznej zápletky.

Amazon v novembri oznámil, že sa už pripravujú druhá aj tretia séria. Vzhľadom na fakt, že sa tvorcom podarilo vtesnať do šiestich epizód všetko nevyhnutné pre plné pochopenie veľmi komplikovanej fabule, ide o pomerne prekvapivý krok. Dá sa síce na čom budovať aj v príbehu Lucy, možno pôjde o úplne nový príbeh, iba založený na rovnakom neortodoxnom fungovaní fiktívneho sveta.

Hodina4 resizeDiablova hodina (The Devil's Hour, TV seriál), Veľká Británia, (2022–2023)
Dĺžka: 11 h 54 min (Minutáž: 57–60 min)
Manažér projektu: Tom Moran
Réžia: Johnny Allan, Isabelle Sieb
Scenár: Tom Moran
Kamera: Bjørn Ståle Bratberg, Stuart Biddlecombe
Hudba: The Newton Brothers
Strih: Mark Trend
Scénografia: Tom McCullagh, Neesh Ruben
Kostýmy: Tudor George
Producent: Ken Horn
Hrajú: Jessica Raine, Peter Capaldi, Phil Dunster, Benjamin Chivers, Ramanique Ahluwalia, Meera Syal, Alex Ferns, Nikesh Patel
Distribúcia: Amazon Prime Video
Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.