Neznámi (The Stranger)

Hodnotenie používateľov: 4 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú neaktívne
 

Nez resizePrvýkrát v režisérskom kresle sa Austrálčan Thomas M. Wright, doteraz známy predovšetkým ako herec, rozhodol nakrútiť thriller Neznámy. Hoci si pre svoj debut na Netflixe nezvolil námet oplývajúci prílišnou originalitou, dokáže zaujať minimálne svojím spracovaním a obsadením. Do titulných úloh dvoch protikladných, no okolnosťami zblížených postáv sa rozhodol obsadiť pomerne známe tváre - Joela Edgertona a Seana Harrisa. Film je založený na skutočnom prípade Daniela Morcomba. V roku 2003 bol v Austrálii 13-ročný Morcombe unesený a zabitý. Zdĺhavá tajná policajná operácia nakoniec viedla k tomu, že sa Brett Peter Cowan priznal k zabitiu Morcomba. Ako teda tento prípad spracoval Wrightov atmosférický celovečerný debut?

Film Neznámi, prvýkrát uvedený na tohtoročnom festivale v Cannes, sa sústreďuje na dvojicu cudzích mužov, medzi ktorými vznikne spolupráca a Nez3 resizepriateľstvo. Pre Henryho Teaguea (Sean Harris), muža poznačeného celoživotnou drinou, je to splnený sen. Jeho nový kolega Mark (Joel Edgerton) sa stáva jeho záchrancom a spojencom. Ani jeden z nich však nie je tým, kým sa zdá byť, každý nesie vlastné tajomstvá, ktoré ich môžu zničiť. Na pozadí zatiaľ prebieha jedna z najväčších policajných operácií v krajine.

Wrightov film sa nesie v duchu výraznej prevahy formy nad obsahom. Nakoľko snímka neprekvapí originálnosťou zápletky, vsadil režisér všetky svoje karty do snahy o vybudovanie nepríjemnej, dusnej atmosféry. Čo sa mu aj skutočne darí. Dosahuje to napríklad prostredníctvom vizuálnej zložky, v ktorej sa často spolieha na tlmené osvetlenie a dlhšie trvajúce zábery v pomalých nájazdoch. Inak pomerne predvídateľnú fabulu zahaľuje do častokrát nechronologického sujetu, prekvapivého strihu, využíva Nez5 resizevýpustky a rôzne snové, dokonca pomerne strašidelné sekvencie. Pracuje s náznakmi a napriek Henryho násilnej minulosti sa Wright rozhodol vyhnúť akémukoľvek zobrazeniu násilia a krvi, namiesto toho sa dôkladne sústredí na temnotu a napätie obklopujúce Henryho a Marka. Dvoch mužov situovaných na opačných stranách zákona, v istých aspektoch si však podobnejších, než by sa Markovi páčilo. Obmedzená, atypická distribúcia informácií smerom k divákovi síce robí vývoj filmu zaujímavejším avšak na úkor vykreslenia postáv a funkčnosti psychologizácie Marka, čo nevyhnutne súvisí s účinkom na diváka. Naskytá sa nám náhľad do jeho obáv a psychických problémov Nez7 resizevyvstávajúcich z povolania, z núteného spolčenia sa s narušeným kriminálnikom Henrym. Ten má aj v dôsledku niekoľkých až hororovo ladených scén v divákovi evokovať znepokojenie až hrôzu, tento účinok ma osobne však minul oblúkom. Sean Harris je výborný herec a jeho druhou šancou obdarený chladnokrvný „neznámy“ pôsobí presvedčivo, ťažko však zo vcelku nevýrazne sa chovajúcej postavy, o ktorej skoro nič nevieme, pociťovať strach, aký sa nám vo vzťahu k nej snaží vsugerovať film. Wrightov film zaujímavo narúša konvencie krimi-trileru, neexistuje tu žiadne vzrušenie z prenasledovania ani napínavá akcia, ako by sme to mohli vidieť v iných príbehoch o utajenom vyšetrovaní.

Nez2 resizeFilm si trochu zbytočne uberá na intenzite, keď presmeruje svoju pozornosť od Marka a Henryho na vyšetrovateľov, ktorí odkrývajú detaily prípadu. Na druhej strane sa tak vytvára kontrastný obraz byrokracie narážajúcej na surovú brutalitu, ktorá je základom všetkého. Čo sa divákovi v tomto depresívne ladenom príbehu dostáva pod kožu je aj precízna práca so zvukom. Oliver Coates okrem jednoduchých, ale účinných strunových vstupov denervuje rôznymi pazvukmi, ako napríklad zvonením vo chvíľach napätia, filmu sa tak miestami darí vytvárať znepokojenie aj v tých najbežnejších rozhovoroch. V konečnom dôsledku sú Neznámi prekvapivo komplexným trilerom, ktorý štýlovo ozvláštňuje známe žánrové formulky.

Nez6 resizeNeznámi (The Stranger), Austrália, 2022
Dĺžka: 117 minút
Réžia: Thomas M. Wright
Scenár: Thomas M. Wright
Kamera: Sam Chiplin
Hudba: Oliver Coates
Strih: Simon Njoo
Zvuk: Oliver Coates
Scénografia: Leah Popple
Kostýmy: Mariot Kerr
Producenti: Iain Canning, Joel Edgerton, Rachel Gardner, Kerry Kohansky-Roberts, Emile Sherman
Hrajú: Joel Edgerton, Sean Harris, Ewen Leslie, Jada Alberts, Steve Mouzakis, Fletcher Humphrys, Anni Finsterer, Matthew Sunderland, Simon Elrahi, Alan Dukes, Adam Ovadia, Peta Shannon, Gary Waddell, Thibul Nettle
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix, ČSFD cz

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.