Polnočná omša (Midnight Mass, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Omsa resizeŠtyridsaťštyri - ročný rodák z Massachusetts Mike Flanagan patrí medzi najrenomovanejších hororových tvorcov súčasnosti. A to ako na pôde celovečerného filmu, tak aj v rozsiahlom svete seriálov. Svet straší od roku 2011, keď nakrútil dielo Neprítomnosť. Celosvetovo sa ale začal presadzovať až od hororu Oculus nakrúteného o dva roky neskôr. Príjemne prekvapil sequelom Ouija: Zrodenie zla (2016), či snímkou s relatívne úspešnou snahou o šokujúce rozuzlenie Zlo nikdy nespí z toho istého roku. Že dokáže budovať napätie s minimom hercov a v jednom uzavretom priestore dokázal v kingovskej adaptácii Geraldova hra (2017). Prvým skutočne veľkým filmom v jeho kariére je kvalitne nakrútené pokračovanie legendárneho Osvietenia Stanleyho Kubricka na motívy knihy Stephena Kinga s názvom Doktor spánok od Stephena Kinga z roku 2019. Flanagan je ale workoholik a pre Netlfix produkoval a podieľal sa na scenári a réžii seriálu The Haunting čítajúcej dve série, taktiež nakrútených na základe knižných predlôh.

Jeho posledný seriálový zárez s názvom Polnočná omša môžeme smelo označiť za jeho doposiaľ najosobnejší a najautorskejší projekt. Scenáre k desiatim Omsa2 resizeepizódam sú pôvodné a Flanagan ich aj zrežíroval. Nie jednoducho stráviteľné hororové dielo nemalo potenciál uspokojiť všetkých tvorcových fanúšikov a ani kritikov, na to je až príliš osobné a jeho metafory môžete považovať buď za prejav veľkej inteligencie tvorcu, alebo aj za snahu o dodanie hĺbky vyprázdnenej béčkovej báchorke o viere s nadprirodzenými prvkami. Polnočná omša je ale v každom prípade originálnym spracovaním béčkovej zápletky a kombináciou zdanlivo nespojiteľných tém; náboženstva a vampírizmu. Flanaganovi išlo však o hľadanie paralel nielen medzi oboma tematikami, ale skôr o nachádzanie pôvodu ľudskej posadnutosti vo viere v nadprirodzeno a následne aj polemike o tom, kde sa nachádza tenká hranica medzi vierou a svätým písmom, ako zdrojom odpovedí na filozofické otázky ohľadom nášho bytia a obyčajnou šialenosťou.

Omsa3 resizeK tomu mu dopomáha práve béčková vampírska zápletka zasadená do reálií americkej dediny na odľahlom ostrove. Samozrejme, odrezanosť obyvateľov od okolitého sveta zohrá v strašidelnom príbehu svoju úlohu. Dej doslova naštartuje príchod mladého kňaza na ostrov, kde táto sympatická postava nahrádza momentálne chorého starého pastora. Obyvatelia sa s touto nečakanou zmenou rýchlo zmieria, pretože nováčik vo výrečnosti nijako nezaostáva za svojim predchodcom a komunitu si rýchlo získa správne formulovanými vetami na svoju stranu. Na ostrove sa  však začínajú diať veľmi podivuhodné udalosti…

Flanagan je v rozprávaní veľmi trpezlivý, divákovi na začiatku servíruje iba určité náznaky, kam bude príbeh smerovať, aby po niekoľkých epizódach prišiel so zásadným zvratom otáčajúcim hore nohami Omsa7 resizenielen celý dej, ale aj žáner. Z kladných hrdinov sa v našich očiach stávajú záporní, ale ide iba o subjektívny pohľad, zúčastnení vidia veci inak. Polnočná omša zasadzuje netriviálne filozofické otázky do béčkového hávu, čo určite nie je vo svete umenia nič nové. Práve naopak, mix nadprirodzeného hororu a existenciálnej drámy sa ukazuje ako funkčný, pretože absencia vampírskej tematiky by neotvorila existenciálne otázky a paralely s naším reálnym svetom a našou perspektívou vlastného bytia.

Je zrejme pravdou, že seriál si najviac užijú jedinci so skúsenosťou s náboženským fanatizmom. Scenár krásne pracuje s vetami, keď postavy citujú Bibliu vždy podľa toho, aby písmo vyhovovalo ich momentálnym egoistickým cieľom. Scenár tak krásne ukazuje, ako je jednoduché doslova ukradnúť Omsa6 resizevieru a zneužiť ju k ovládaniu más. História ľudstva je toho neodškriepiteľným dôkazom, v takomto žánrovom poňatí sme tu však podobnú polemiku o viere nemali už veľmi dlho. Polnočná omša tak ponúka množstvo podnetov na zamyslenie a existenciálnych tém, pre každého diváka môže byť nakoniec o niečom inom, podľa jeho konkrétnych preferencií. Pre niekoho môže byť ukážkou, že náboženstvo je číre zlo, pre druhého práve dôkazom, že viera nás môže oslobodiť, ak ju pochopíme správne. Implicitne naznačuje aj to, že obsah Starého a Nového zákona môže byť vo svojom jadre viac menej iba rovnakou béčkovou fantasy báchorkou ako seriál Midnight Mass, čím Flanagan umeleckým spôsobom brakovosť svojho diela dokonale motivuje.

Omsa8 resizePolnočná omša (Midnight Mass, TV seriál), USA, 2021
Dĺžka: 7 h 37 min (Minutáž: 60–71 min)
Manažér projektu: Mike Flanagan
Réžia: Mike Flanagan
Scenár: Mike Flanagan, James Flanagan, Elan Gale, Jeff Howard
Kamera: Michael Fimognari, James Kniest
Hudba: The Newton Brothers
Scénografia: Steve Arnold, Laurin Kelsey
Masky: Justin Raleigh, Ozzy Alvarez
Hrajú: Hamish Linklater, Kate Siegel, Zach Gilford, Kristin Lehman, Annabeth Gish, Samantha Sloyan, Rahul Kohli, Crystal Balint, Alex Essoe, Robert Longstreet, Igby Rigney, Henry Thomas, Michael Trucco, Annarah Cymone, Rahul Abburi, Matt Biedel, Louis Oliver
Distribúcia: Netflix
Foto: ČSFD cz.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.