Hvozd (La Forêt, TV seriál)

Hodnotenie používateľov: 5 / 5

Hviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívneHviezdy sú aktívne
 

Les resizeSvojou troškou do seriálového krimi mlyna prispievajú pravidelne aj francúzski tvorcovia. Kráľmi temných detektívok sú stále Škandinávci, Španieli a Američania, ale ani stará dobrá francúzska škola sa nemá za čo hanbiť. Kriminálna miniséria Hvozd však viac nadväzuje na temné nordic noir prípady, než na klasickú francúzsku vlnu zo sedemdesiatych rokov, či postaršie seriály typu Komisár Moulin a Komisár Maigret. Doba je už skrátka inde a populárne je niečo odlišné než v minulosti. To neznamená, že seriál Hvozd je primárne zameraný na konzumentov Netflixu, ide o inteligentnú detektívku s porciou ľudskej drámy, niekoľkými inovatívnymi prvkami a solídnou atmosférou.

Mestečko v obkolesení hustého lesa pripomenie svoje škandinávske predobrazy, kde panuje drsné počasie a každý každého pozná. Tu nám síce nesneží ani Les3 resizeneprší, ale hutná atmosféra je tvorená pocitom, že v okolitých lesoch je neustále prítomná akási nedefinovateľná hrozba. Na podobnom princípe, i keď ešte oveľa temnejšie a s mystickými prvkami, bol vybudovaný seriál Zone Blanche. Okrem lesa tieto dve diela spája aj postava mystického vlka.

Možno by ste si povedali, že na takomto mieste je polícia vlastne úplne zbytočná, ale jedného dňa sa stratí mladá stredoškoláčka a onedlho sa veci skomplikujú nájdením jej mŕtvoly. Postupne je nám predstavená určitá časť miestneho koloritu; od dievčaťa, ktoré vyrastalo určitú dobu v lesoch, cez partiu spolužiačok a spolužiakov na strednej škole, policajného zboru a ráznych figúrok typu bezdomovca z lesov či opileckého otca tínedžerky. Prípad sa stáva osobným po tom, čo komisárke zmizne, spoločne s jej spolužiačkou, adoptovaná dcéra čiernej pleti. Jej vášne sa snaží kontrolovať jej policajný šéf, nie vždy sa mu to však darí a matka a zároveň policajtka nemá nikdy ďaleko k suspendovaniu, rozumej Les6 resizeklasickému odovzdaniu odznaku a zbrane.

Hvozd je klasická detektívna séria dneška, v ktorých sa často opakuje ten istý sujetový naratív. Máme tu niekoľko podozrivých, zhruba v polovici sa zdá, že za mrežami sa nachádza skutočný vrah, nasleduje však dôležitý zvrat a vyšetrovanie musí začať v podstate odznova. Pravidelní konzumenti detektívnych seriálov tak síce vedia, čo ich zhruba čaká, ale Hvozd napriek tomu dokáže prekvapiť a prísť s vysvetlením, aké napadne behom sledovania prvých piatich epizód iba málokoho, vrátane vnímavejších divákov. Nedá sa síce tvrdiť, že rozuzlenie je priamo šokujúce a otáčajúce predchádzajúci dej o 180 stupňov, ale tvorcovia presne vedia, akým spôsobom dávkovať informácie tak, aby si divák povedal, že takýto záver nečakal. Posledný diel sa už však po vyzradení páchateľa nesie skôr v konvenčnejšom duchu útekov, prestreliek a akcie.Les5 resize

Seriál poteší okrem hutnej zápletky niekoľkými kreatívnymi rozhodnutiami. Vyšetrovacie duo nemožno nazvať klasickým tandemom, pretože obaja kriminalisti sa skôr nemusia a zo začiatku pôsobia viac ako oponenti. Situácia sa časom zlepšuje, ale do vyšetrovania sa zapájajú rovnocenne aj ďalší členovia oddelenia. Ide tak skôr o klasickú tímovku, kde musia byť paradoxne neustále tlmené vášne hlavnej postavy. Ďalej máme dej umne rozčlenený do šiestich epizód, čo je predsa len menej štandardný postup, ako obligátnych osem až desať dielov typických pre netflixovské či HBO série. Častokrát tak dochádza ku konštatovaniu, že niekoľko epizód by mohlo mať hutnejší dej, alebo by mohli byť zredukované. Hvozd naopak v šiestich častiach neobsahuje žiadnu vatu, niektoré epizódy sú doslova dejovo našľapané od prvej do poslednej sekundy. No a v neposlednom rade sa na intenzite Les7 resizevyšetrovania podieľajú rodinné problémy vyšetrovateľky, priamo s prípadom súvisiace. V čom je originálne samotné rozuzlenie by už bolo nežiadúcim spoilerom.

Menším kameňom úrazu u niektorých divákov by mohlo byť samotné prostredie. To sme si už opísali, ale predsa len nedokáže navodiť až takú, vzhľadom na tému, depresívnu atmosféru ako islandská či nórska krajina, zahalená neustále do oparu hmly, zrážok a mrakov. Hvozd je nakoniec rovnocenným konkurentom všetkým podobným krimi príbehov spomínaných noir veľmocí a iba v málom za nimi zaostáva. Na ploche niečo vyše piatich hodín dokáže prehľadne vyrozprávať ucelený dej s viacerými zvratmi a logickým vyústením všetkých dejových línií.

Les8 resizeHvozd (La Forêt, TV seriál), Francúzsko, 2017
Dĺžka: 5 h 18 min (Minutáž: 50–57 min)
Manažér projektu: Delinda Jacobs
Réžia: Julius Berg
Scenár: Delinda Jacobs
Kamera: Maximiliaan Dierickx
Hudba: Etienne Forget
Strih: Jean-Daniel Fernandez-Qundez, Aïn Varet
Masky: Marie Messien
Kostýmy: Mélanie Gautier
Hrajú: Alexia Barlier, Suzanne Clément, Frédéric Diefenthal, Samuel Labarthe, Patrick Ridre-mont, Nicolas Marié, Martha Canga Antonio, Damien Marchal, Serge Larivière, Gilles Vande-weerd, Anne-Pascale Clairembourg
Distribúcia: Netflix
Foto: Netflix, ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.